Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Restricții pentru valul 5: Măștile textile nu vor mai fi permise! Ce program vor avea magazinele

Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis astăzi noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. Măștile textile nu vor mai fi permise, iar în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

  • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • b) persoanele care sunt singure în birou;
  • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive. De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

De asemenea, vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00.

La incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Hotărârea CNSU – AICI.

 

39 comentarii

  1. damaigreu Răspunde

    Recunosc, am afirmat ca pandemia s-a terminat, am gresit, ceilalti au avut dreptate, ar trebui sa-mi pun cenusa pe cap.
    Bilanț coronavirus 5 ianuarie. Cele mai mari cifre înregistrate din luna noiembrie! Aproape 5.000 de cazuri noi. Posibila dublarea lor in ritm alert.

    Totodata s-a dovedit ca un vaccin booster
    Are eficienta mare impotriva Delta si Omicron, Omicron care nu e asa de inofensiv cum pare.

    • K9 Răspunde

      Cum spuneam , dupa sarbatori poate incepe apocalipsa. Ai nostri stimati conducatori s-au imbuibat linistiti si au petrecut acu pot sa bage un val nou.

      • K9 Răspunde

        Continua propaganda de doi bani. Multi se revolta altii se trezesc incet iar la noi propaganda merge ca unsa . Se ajunge incet sa fim prostiti pe fata si subjugati de oamenii pe care ii platim sa ne faca viata mai buna si mai usoara. Pana unde si cat mai acceptam sa fim subjugati? Sunt curios valul acesta se mai stropeste contra tantarilor ?

      • garcea Răspunde

        @K9 – nu politicienii baga noul val , oamenii s-au destrabalat fara control de sarbatori ,si a inceput infectarea , unul infecteaza mai multi care la randul lor pe altii ,asa se extinde si ajunge tot mai mare.Suport logistic dat si de cei veniti din “aussland “

  2. damaigreu Răspunde

    Și am uitat să recunosc un lucru. Că eu de fapt nu sunt @damaigreu!

  3. International Răspunde

    Deşi varianta Omicron se propagă precum un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puţin patogenă comparativ cu temerile iniţiale şi a reaprins speranţa că pandemia ar putea fi depăşită.

    Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgenţe din cadrul OMS, a declarat pentru AFP că o creştere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.
    “Cu cât (varianta) Omicron se răspândeşte mai mult, cu atât este transmisă mai mult şi cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă”, a spus ea.

    “În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (…) Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?”, a precizat Smallwood.

  4. damaigreu Răspunde

    Musai să am ultimul cuvânt. Așa de prost sunt. Măi nu ai altceva mai bun de făcut, ceva productiv? Că din asta ce faci nu iese nici un ban. Că pe moment careva te plătește aia e un lucru, dar să nu crezi că nu va veni reversul medaliei și să nu cumva să speri că o să-ți convină! Dar eu zic că meriți.

    • Golf Răspunde

      Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca: “Ne așteptăm ca în perioada imediat următoare accelerarea să fie una extrem de importantă, cu dublarea numărului de cazuri de la o zi la alta, pentru că așa s-a întâmplat în Europa.

      Dacă vom avea un număr de 25-30.000 de cazuri pe zi și 10% vor necesită spitalizare, este evident că într-o perioada relativ scurtă de timp sistemul sanitar se va epuiza.

      • Logan Răspunde

        O sa te sperii si mai tare, de anul acesta se baga taxa de poluare pentru masini vechi.,diesel, poluante, vei plati ca prostul, pentru asta nu faci demonstratie, agitatie? Doar impotriva mastilor, vaccinarii, pasaportului verde?

    • @ damaigreu de cap Răspunde

      Lucrez din greu 12-14 ore pe zi….
      Voi antivaccinistii sunteti cu voie sau fara partasi la o miscare mondiala care rareste populatia.

  5. Dr Răspunde

    Nu e de mirare, trecerea prin Covid 19 produce inflamatii in majoritatea organelor, inclusiv in creier, ce duce la manifestari psiho-somatice diverse, ca, depresie, anxietate, ura, si tendinte suicidale! In timp provoaca dementa, Alzheimer.
    Newsroom: Why look at the connection between COVID-19 and mental health?

    Boldrini: I do weekend shifts at the hospital for our psychiatry consult service, and I have seen COVID-19 patients with new-onset delusions, hallucinations, anxiety, and depression. There have been more than 130 million COVID cases worldwide, so it’s more important than ever to understand how this disease may affect the brain and behavior.

    • News Răspunde

      Neutralization activity of the omicron variant was poor in 20 participants who had received two doses of the BNT162b2 Covid-19 vaccine. However, substantial neutralization was detected in those who had received three doses. https://nej.md/3JD1b3F

  6. ... Răspunde

    Felicitări! Văd că insiști să fii bou până la capăt! În acest moment mortalitatea de la omicron e subunitară pe când la delta era în valul anterior de 2,5. Avem câteva zeci de bolnavi, incidența pe județ e 0,66 dar noi tot vorbim de restricții?

    • Dr Răspunde

      Desteptule ca gardul, problema nu e rata mortalitatii, ci faptul ca se transmite usor deci un numar mare vor trece prin boala, astfel se da sansa la virus sa se copieze de multe ori, fapt ce implica un risc marit de a face una sau mai multe mutatii care pot fi mult mai periciloase. Si cine considera ca a scapat trecand prin boala, atrag atentia ca multi virusi care nici macar nu fac simptome, omoara omul peste 5-10 ani :HPV, HIV, hepatita C,
      Despre distrugerile, dereglarile functionale si hormonale si modificarile genetice provocate de Covid19 se stiu putine, dar un lucru este sigur, ca sunt, si vor afecta in timp sanatatea si speranta de viata.

      • ... Răspunde

        Și tocmai de aceea boule cu diplomă e problemă că cei vaccinați umblă peste tot fără să fie testați și mai nou se și cred nemuritori! De unde franțu crezi că apar cazurile astea dacă cei nevaccinați stau pe fund? Că cei vaccinați umblă la mall, la shopping sau la chefuri! Ce e așa greu de priceput? Sunt foarte mulți medici care știu asta foarte bine dar important e să menținem restricția ca să limităm problema!? Vaccin varză și măsuri varză! Greenpassul nu are nici un sens deja! Dacă zi după zi 20% dintre cazurile de deces sunt dintre cei vaccinați nu pricepi că nu mai ține teoria? Și înainte la delta calculasem zilnic! Atunci era doar de 10% dar tot e mult! Medic veterinar ce ești!

        • Sâcă Răspunde

          Eu n-am văzut să te facă cineva Bou, dar știi tu mai bine că doar nu ești la eprubetă… Primești doar ce meriți, nimic mai mult, jigodie = …

          • ...

            Ia mai verifică unele comentarii-răspuns la adresa mea! Sau zici că unii au voie iar restul să tacă din gură? Stimată redacție, de ce vă băgați în discuție? Știu eu bine de ce spun asta. Nu ar fi mai bine să scrieți niște articole cap-coadă așa cum trebuie și documentate cum trebuie? Știu că e greu și nu vine gata scris dar ar merita încercat. Vă spune unul care a avut contact destul cu branșa voastră. Este câteodată exasperant ce produceți.

        • Gogu Răspunde

          Vaccinatii nu se cred nemuritori, ai intrebat tu de ei? Eu am intrebat de multi, toti au spus ca au trecut prin boala si nu mai le este frica.
          Habar nu au ca pot sa se infecteze a doua oara, sa infecteze pe altii.

      • RealDR Răspunde

        Daca erai medic stiai ca dupa ce apare o mutatie ca omicron, sunt sanse zero sa apara mutatii mari. Atentie, odata cu aparitia Omicron, se va sfarsi si pandemia. Cu toate ca pe unii ii doare, asta e adevarul

    • .... Răspunde

      Managerul Spitalului Victor Babeș: Jumătate din pacienții COVID internați sunt infectați cu Omicron
      Deci nu e simpla raceala daca ajungi in spital, plus ca mai apare riscul de infectare cu bacterii nozocomiale, care sunt un alt pericol.
      Deci mai bine aveti grija, unde si cum umblati, un booster este folositor, poate face diferenta, e mai usor sa previi decat sa tratezi.

    • Glumetul Răspunde

      In timp ce multi fac kakka pe ei de frica vaccinului, sa nu mai zic de pass verde, :
      Furt dintr-un centru de vaccinare din Botoșani / Au dispărut 12 doze de vaccin anti-Covid
      Un bărbat din Rio de Janeiro s-a vaccinat împotriva Covid-19 de cinci ori, cu seruri de la Pfizer, Coronavac şi AstraZeneca. Acum el va trebui să dea explicaţii despre cum a putut primi cinci doze de vaccin într-un interval de zece săptămâni.
      Potrivit AFP, în perioada 12 mai – 21 iulie, bărbatul a primit două doze de vaccin Pfizer, două de CoronaVac şi una de AstraZeneca, susţine postul TV Globo, care a putut vedea carnetul de vaccinare a acestui locuitor din Rio. El a reuşit să facă două vaccinuri într-un interval de 13 zile şi a fost descoperit când a încercat să se vaccineze a şasea oară, la 16 august.

  7. damaigreu Răspunde

    @Gogule, tu nu vezi că mai nou toată lumea se cheamă @damaigreu? Eu personal nu am zis niciodată că pandemia s-a terminat! Asta a afirmat exact ficusul din Cotroceni prin iunie. Mai ții minte?

  8. suntetinebuni Răspunde

    care val 5 oameni buni ? valul 4 s-a terminat? cand?

    o chestie interesanta:
    cum creste numarul vaccinatilor creste si numarul celor decedati in randul vaccinatilor

    “Dintre cei 52 de pacienți decedați, 40 erau nevaccinați și 12 vaccinați”

    • Statistics Răspunde

      Da este logic, cu cresterea numarului de vaccinati sunt sanse ca in numarul mai mare sa fie mai multi cu raspuns imunitar slab, cu anticorpi scazuti datorita timpului scurs de la ultima vaccinare, cu comorbiditati asociate.
      Dar daca ai o sansa in plus sa-ti oferi o protectie chiar mai mica, tot e bine sa te folosesti, decat sa faci ruleta ruseasca, sau selectia naturala.
      Ar trebui sa apara vaccinul upgrade pt Delta si Omicron, chir se vorbea de mix dar se pare ca viteza de raspandire este mai mare decat capacitatea de cercetare, fabricatie.
      Si tot ramane fanatismul antivaccin. Daca pana in varactrecuta se vaccina toata lumea, eram trecuti de pandemie. Toate variantele mutante au aparut in tari slab vaccinate.

    • @suntetinebuni Răspunde

      Gandire la nivel de gaina, ceva stil: daca toti soferii ar conduce jeep-uri babane si tari,
      nu ar fi morti in accidente rutiere. Si asta chiar daca ar incerca toti sa conduca corect.

  9. Tzanca Uraganu' Răspunde

    Iara incepeti cu prostiile voastre cu Covrig-22. Io is vaccinat recent de nevoie, da’ incep sa cred ca totul ii o mascarada . Am fost la Costinesti in vara 2020 si 2021 si nu eram vaccinat si nu am patit nimic. Ceva pute aici cu Alfa, Beta, Gamma, Fluorid, Omega, Omicron, Delta samd . Ceva nu ii ok

    • Gogu Răspunde

      Eu stiu multi ca tine, vecinul taximetrist, cunostinte, rude apropiate, daca nu mai devreme atunci mai tarziu au luat-o, un bun prieten chiar acum sufera. Ziua a 8-a va fi decisiva, dupa o stagnare sau se imbunatateste sau se strica, nimeni nu stie ce-l asteapta, asta e cateodata mult mai greu.

      • H&R Răspunde

        @Gogu, nici cu tine nu aș fi vecin. 🤣

        • ... Răspunde

          @H&R. Lasă-l, unii de aia vin pe lumea asta ca să piară cât mai zgomotos. Probabil abia așteaptă să apară la breking news cu tot cu cortegiul funerar! Oricum eu zic că așa e mai bine pentru toți că mare brânză tot nu e în stare să facă. La ăștia le compătimesc familia.
          Dar să știe un lucru cu toții. De ce ți-e frică de aia sigur nu scapi! Acum vă doresc somn ușor și multe vise dulci cu covid.😤🥴💩

  10. zimbabue Răspunde

    E plin de vaccinati cu covid la pat ! Incredibil HAHAHA

  11. Ionica Răspunde

    E obligatoriu masca pe strada,da sau nu? Si eventual,de cand?ms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.