Ultima actualizare: azi, 18:09

 

Locale

ANPC ar putea confisca tot profitul benzinăriilor care au mărit nejustificat prețurile

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ia în calcul confiscarea veniturilor realizate de benzinării din vânzarea carburanților cu preţuri artificial mărite, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. Autorităţile au în vedere şi aplicarea de sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei.

,,Luăm în calcul sancţionarea pentru o practică incorectă comercială şi emitere de decizie pentru fiecare dintre aceştia. Analizăm dacă unii dintre comercianţi au majorat preţurile doar pentru că au făcut-o şi ceilalţi. În opinia mea profană am putea vorbi despre o structură sau o iniţiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare dacă vecinul a majorat preţul să o faci şi tu numai în încercarea de a o obţine un profit suplimentar. Dacă acest lucru se va confirma luăm în calcul, împreună cu colegii de la ANAF, confiscarea veniturilor realizate în urma comercializării cu preţuri artificial mărite şi trimiterea acestora către bugetul de stat. Cred că această sancţiune complementară este mai dură decât aceea de a aplica o sancţiune cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei, pe care cu siguranţă, dacă vom consta abateri, o vom aplica, la absolut toate punctele controlate”, afirmat Constantinescu, la finalul unui control efectuat la una dintre benzinăriile vizate.

Acesta a subliniat că atât timp cât existau stocuri achiziţionate de combustibili, nu se justifică în niciun fel creşterea preţurilor.

,,Proprietarii benzinăriilor riscă în condiţiile în care nu au fost justificate în niciun fel majorările de preţuri. La acest moment am solicitat modalitatea de transmitere de la structura lor centrală către fiecare dintre punctele de lucru a motivării majorării preţurilor imediate. În opinia noastră, atât timp cât vorbim de nişte stocuri achiziţionate într-o perioadă în care nu se justifica niciun fel de majorare, nu înţelegem de ce aceasta totuşi s-a făcut. Nu vă pot spune la acest moment exact cu cât a majorat fiecare dintre benzinării. Vom lua o notă explicativă clară în care fiecare dintre conducătorii acestor puncte de lucru să-şi asume. Am prioritizat toţi comercianţii de combustibili ce au majorat preţurile în perioada pe care o ştiţi într-un mod inexplicabil atât timp cât şi în mediul online există filmări cu majorări ale preţurilor în perioada în care cei care filmau se aflau la coadă, aşteptându-se să cumpere la primul preţ afişat, nu la cele care s-au succedat până la momentul achiziţionării. Avem acţiuni la nivel naţional, la sediul MOL din Cluj-Napoca”, a spus Horia Constantinescu.

 

Un comentariu

  1. Unu Răspunde

    Își bat joc de noi!!!sa le fie rusine!iar noi inloc sa ii taxam,mergând mai rar si doar de nevoie sa alimentam,umplem butoaie de 1000 litrii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.