Ultima actualizare: azi, 15:26

Locale

Mașinile cu volan pe dreapta, la un pas de a fi interzise în România

Maşinile cu volan pe dreapta, cu mici excepţii, nu vor mai putea circula pe drumurile publice, titrează Adevărul. Vor fi exceptate de la această interdicţie autovehiculele istorice şi maşinile utilitare, de pildă, cele de curăţenie stradală.

Potrivit sursei citate, maşinile cu volanul pe partea dreaptă, cu excepţia celor istorice, ar putea fi interzise în România, dacă un proiect de lege recent aprobat de Senat va fi avizat şi de deputaţi. Conform expunerii de motive ataşate proiectului, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

Documentul mai scoate în evidenţă şi amploarea luată de valul de înmatriculări de maşini cu volanul pe dreapta în România. Astfel, potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, la noi în ţară au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000 maşini în anul 2019, care, din cauza Brexit, este şi ultimul an în care s-au putut efectua astfel de importuri de către persoanele fizice.

Mai mult, conform datelor Poliţiei Rutiere, până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. În plus, după ce că au volanul pe dreapta, numeroase maşini de acest tip sunt şi vechi, cu ani de fabricaţie în intervalul 2000-2009. Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie, iar multe dintre acestea se soldează cu victime.

Proiectul de lege va interzice „circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

De asemenea, proiectul de lege conţine şi sancţiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare. Concret, cei care vor conduce o maşină cu volanul pe dreapta riscă şase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei. În plus, poliţistul rutier va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, documente care vor fi restituite de către poliţia rutieră la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă, operaţiune extrem de costisitoare, de altfel.

Sursa: Adevărul

 

 

12 comentarii

  1. mUE Răspunde

    Ar trebui sa va fie retrasa licenta pentru promovare de informatii false. Atata timp cat exista tari in UE in care se circulta pe partea opusa – Irlanda, Malta, Cipru, nu au cum sa le interzica in Romania, pentru ca incalca articolul 34 referitor la libera circulatie a marfurilor in EU. Faceti figuri sa vedeti cum vine ursula si va da peste bot. Au mai incercat si polonia (alti imbecili extremisti, nu degeaba sunt prieteni cu anumiti vecini) si lituania si sunt in litigiul cu curtea europeana de justitie care a spus ca incalca legea europeana. UE ati vrut UE ati luat.

    • Mue prost ca-n poza Răspunde

      Du-te ca esti prost gramada.

      NU O SA POTI INMATRICULA PE ROMANIA MASINI CU VOLAN PE DREAPTA.
      Poate daca vezi litere mari intelegi .

      • Mue prost ca-n poza Răspunde

        Sunt frustrat, urlu si strig
        Pe volgan eu am covrig
        Teava-i groasa si murdara
        Bag, o scot, e toata neagra
        Teava-i groasa, a mea-i mica
        Da-i pun doua sosete lu gica
        Acum o bag fara probleme
        Si-aluneca ca data cu miere

        • Prostule Răspunde

          Mue ai 2 neuroni in cap si aia danseaza. Esti atat de penibil, ca te bate si cititu. Sincer mi mila de tine, ma gandesc ca-i greu sa traiesti cand esti autist.

          • Prostule

            Iubita mea Manuela are pielea cam aspra de la foarte mult lucru manual. Imi puteti sugera o crema?

    • Eu Răspunde

      In ” Irlanda, Malta, si Cipru” se poate inmatricula masini cu volanul pe Stinga? Ca tot le stii tu pe astea!

      • Tu tu tu Răspunde

        Da, binenteles ca poti. Cum s-au inmatriculat si in UK. Sau pentru tine conceptul de “libera circulatie a marfurilor” iti solicita prea mult singurul neuron ce ti-a mai ramas in viata. Cred ca-l cheama iliescu.

  2. radical2 Răspunde

    Ar trebuii . Sunt cauza a foarte multe accidente.

  3. Dani Răspunde

    Toti soferii saluta aceasta decizie! Asteptam cu nerabdare de multi ani ! Bravo!

  4. Unu' Răspunde

    Doamne ajută, cât mai repede!
    Bineînțeles că vor fii unii mwiști cărora nu le va convine, dar n-au decât!

  5. Cioby Răspunde

    Nici o țară europeană nu a interzis și nu va interzice aceste mașini…In tarile de origine circulă cele cu volan pe stânga de sute de ani…Azi eram la o zona de întoarcere….toate cele 5 mașini tamponate erau cu volan pe dreapta….:))) Hai sa fim serioși …cazanele noastre din 90 : vectre, bemeweuri,Golfuri 1-2 și alte sicrie pe roti la care curge rugina din ele,motoarele suna ca motoarele de tractor și le iese fum ca la tren sunt super bune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.