Ultima actualizare: azi, 13:46

Locale

Reacția unui sătmărean după ce și-a omorât vecinul: ”Și ce dacă?”. I-a fost redusă pedeapsa

Sătmăreanul care și-a omorât vecinul cu care a băut cot la cot își va petrece următorii 13 ani după gratii, asta după ce judecătorii i-au redus pedeapsa. Crima a avut loc în luna aprilie a anului trecut, în satul Cidreag, comuna Porumbești, județul Satu Mare.

Pe 11 aprilie 2021, Zoltan Doban a organizat parastasul de 6 săptămâni de la moartea mamei sale, în curtea bisericii din satul Cidreag. Printre cei care au participat s-a numărat un vecin de 50 de ani, alături de care Doban a băut pălincă. După parastas, cei doi s-au întâlnit acasă la Zoltan Doban, unde au continuat să bea. Băutura prea multă și-a spus cuvântul, iar la un moment dat bărbații au început să se certe.

Anchetatorii au stabilit că Doban a pus mâna pe o greblă și l-a lovit pe amicul de pahar în cap, de mai multe ori, cu partea metalică a uneltei. Rănile au fost atât de grave, încât victima a murit la scurt timp. Ulterior s-a stabilit că și alcoolemia uriașă – de 5,31 la mie – a victimei a contribuit la agravarea traumatismelor, ”deoarece sângerarea a fost mai abundentă, punând victima în imposibilitate de a-şi modifica poziţia capului sau a corpului, sângele putând fi uşor aspirat în căile respiratorii”.

Scandalul dintre cei doi a fost observat de mama victimei, care se întorcea de la fiica ei care stătea în apropiere. L-a auzit pe Doban care striga ”Te omor, te omor”, iar în curtea acestuia l-a văzut pe fiul său, căzut la pământ. În acel moment, agresorul l-a mai lovit cu grebla în cap pe cel căzut, iar când femeia l-a întrebat ce a făcut, dacă l-a omorât pe fiul ei, ucigașul i-a replicat ”Şi ce dacă?”.

Mama victimei a luat grebla din mâna inculpatului, fără ca aceasta să reacționeze în vreun fel, și după ce a văzut că fiul ei era deja mort, a alergat la fiica sa și i-a cerut să anunțe Poliția.

Curtea de Apel Oradea i-a redus pedeapsa de la 18 la 13 ani de închisoare

Sentința a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, care a redus la 13 ani pedeapsa aplicată lui Zoltan Doban. ”Curtea consideră că raportat la împrejurările concrete în care inculpatul a comis fapta şi la persoana acestuia, de faptul că deşi nu a dat detalii cu privire la modalitatea concretă în care s-a desfăşurat incidentul, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, pedeapsa de 18 ani închisoare aplicată de instanţa de fond este prea mare.(…) Având în vedere şi faptul că inculpatul nu a mai comis alte infracţiuni, neavând antecedente penale, Curtea consideră că nu este necesară aplicarea unei pedepse orientate spre maximul special, o pedeapsă de 13 ani fiind proporțională cu gravitatea faptei şi periculozitatea inculpatului şi de natură a asigura realizarea scopului şi funcţiilor pedepsei”, se arată în sentința Curții de Apel Oradea, publicată pe portalul ReJust.


CITEȘTE ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.