Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Cinci avantaje ale iluminatului cu LED

Iluminatul LED reprezintă cea mai recentă dezvoltare din industria iluminatului. Eficiența energetică și durata de viață considerabilă a tehnologiei LED dețin tot potențialul de a schimba modul în care ne schimbăm obiceiurile de a ilumina.

Ce este iluminarea LED?

LED înseamnă diodă emițătoare de lumină. Un LED este un dispozitiv semiconductor, care generează lumină printr-un proces numit electroluminiscență. Când treci un curent electric printr-un material semiconductor, acesta emite lumină vizibilă. Ca atare, un LED este în contrast exact cu o celulă fotovoltaică, care este celula utilizată în rețele solare pentru a converti lumina vizibilă în electricitate.

În prezent, lucrăm cu a treia generație de LED-uri. Această ultimă generație durează mai mult, este mai durabilă, are performanțe mai bune și este mai eficientă din punct de vedere energetic decât orice altă sursă de iluminat. Multe unități industriale, comerciale și rezidențiale folosesc acum LED-uri pentru o gamă largă de aplicații.

Avantajele iluminatului cu LED

Iluminatul cu LED oferă multe beneficii pentru cei interesați să își reducă consumul de energie și costurile. Iată câteva avantaje ale luminilor LED:

  1. Durată lungă de viață

În comparație cu durata de viață a unui bec incandescent mediu, durata de viață a unei lustre LED este cu mult superioară. Becul incandescent mediu durează aproximativ o mie de ore. Durata de viață medie a unei lustre LED este de 50.000 de ore. În funcție de modul în care o utilizezi, durata de viață poate fi de până la 100.000 de ore.

  1. Eficiență energetică

Un alt avantaj al iluminatului LED este funcționarea eficientă din punct de vedere energetic. Poți măsura eficiența energetică a unei surse de iluminat în lumeni utili, care descrie cantitatea de lumină pe care o emite dispozitivul pentru fiecare unitate de putere, sau watt, pe care o folosește becul. În trecut, măsuram lumina după câți lumeni producea, dar realitatea este că unii dintre acești lumeni se irosesc. Iluminatul cu LED produce mai puțină lumină reziduală și lumeni mai utili decât alte tehnologii de iluminat.

Dacă ai înlocui tot iluminatul din biroul, școală sau altă încăpere sau clădire cu LED-uri, ai putea observa o îmbunătățire cu 60% până la 70% a eficienței energetice generale. În unele cazuri, îmbunătățirea poate fi de până la 90%, în funcție de tipul de lumini pe care îl înlocuiești și de ce fel de lumini LED utilizezi.

Aceste îmbunătățiri ale eficienței energetice sunt direct corelate cu economiile financiare. Când înlocuiești o sursă de lumină tradițională cu o sursă de lumină LED, consumul de energie va scădea, făcând ca lustre LED să fie o investiție inteligentă!

  1. Performanță de mediu îmbunătățită

Devine din ce în ce mai important să devenim ecologici. Utilizarea unei surse de lumină ecologică poate ajuta pe oricine să își reducă consumul de energie.

Beneficiile pentru mediu ale iluminatului cu LED se extind și asupra procesului lor de fabricație. Multe surse tradiționale de iluminat, cum ar fi iluminatul fluorescent și luminile cu vapori de mercur, folosesc mercur în interior ca parte a construcției lor. Din acest motiv, atunci când ajung la sfârșitul duratei de viață, necesită o manipulare specială. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la niciuna dintre aceste probleme cu luminile LED.

  1. Capacitatea de a opera în condiții de frig

Surselor tradiționale de iluminat nu le place vremea rece. Când temperatura scade, sursele de lumină, în special lămpile fluorescente, necesită o tensiune mai mare pentru a porni, iar intensitatea luminii lor scade.

Luminile LED, pe de altă parte, au o performanță mai bună la temperaturi scăzute cu aproximativ 5%. Acesta este motivul pentru care lustre LED sunt o alegere mai bună pentru iluminarea necesară în congelatoare, dulapuri pentru carne, spații frigorifice sau vitrine frigorifice.

  1. Fără emisii de căldură sau UV

Dacă ai încercat vreodată să schimbi un bec incandescent imediat după ce se stinge, știi cât de fierbinte devine când este în uz. Multe surse de iluminat tradiționale, cum ar fi becurile incandescente, transformă mai mult de 90% din energia pe care o folosesc pentru a încălzi, alocând doar 10% din energie producției reale de lumină.

LED-urile nu emit aproape deloc căldură, iar cea mai mare parte a luminii pe care o emit se află în spectrul vizibil. Astfel, LED-urile economisesc energie.

2 comentarii

  1. Sav Electro Răspunde

    savelectro.ro

  2. Cetateanul Răspunde

    Am incercat acasa iluminarea cu led, dar mi se pare ca este inferioara celei oferit de becurile economice de calitate, cele compacte flourescente iar diferenta de consum nu este foarte mare .
    La fel si cu amplificatoarele audio in clasa D, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic dar parca nu ofera aceasi calitate a sunetului .
    Nu tot ce e mai nou e neaparat mai bun .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.