Ultima actualizare: azi, 16:35

Locale

Hackerii ruși de la Killnet cer eliberarea sătmăreanului acuzat că i-a ajutat. Amenință distrugerea României

Gruparea rusă de hackeri anunță într-un mesaj pe Telegram că sătmăreanul Ioan Feher, în vârstă de 23 de ani ce locuiește în Marea Britanie, a făcut parte dintr-un grup al Killnet, dar susține că el nu are „de-a face cu gruparea”.

Hackerii ruși cer eliberarea lui în 48 de ore, amenințând în caz contrar cu atacuri cibernetice.

„Fac un apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de-a face cu Killnet! A fost membru al grupului Telegram. Cum poți să le spui oamenilor tăi că un tip ne-a ajutat cu atacurile? E o prostie. Aveați nevoie de orice persoană care să ia vina pentru prăbușirea României. Lăsați-l în pace. Dacă susține Rusia, asta nu înseamnă că este un infractor. Dacă nu este eliberat în 48 de ore, voi distruge România, Marea Britanie și Moldova”, a transmis gruparea rusă. Killnet a amenințat că va distruge întreaga structură informațională, numind Ministerul Sănătății. „Abia atunci veți începe să vă dați seama că ați făcut o greșeală. Atacul asupra României a fost oprit! Aștept decizia dumneavoastră! Aștept și eliberarea lui Ioan Feher!”, mai precizează gruparea.

Anton Rog, general de brigadă al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi director al Centrului Naţional Cyberint, a vorbit la Interviurile Digi24.ro despre atacurile cibernetice ale hackerilor de la Killnet, dar și despre rolul pe care l-ar fi avut sătmăreanul Ioan F. în sprijinirea atacurilor.

,,Cetățeanul român nu făcea atacuri cibernetice. Rolul lui era unul instigator, de a indica ținte din România pe care să le atace gruparea Killnet. Aceste atacuri nu vizează numai România, ci țări din întreaga Europă. (…) Killnet afirmă că sunt o grupare de criminalitate cibernetică care nu au legătură cu guvenrul Rusiei, trebuie să vedem dacă există sau nu și există o investigație. Cei mai mulți dintre ei sunt de origine rusă, dar sunt și alții care comunică între ei în limba engleză. Putem să tragem concluzia că unii nu sunt neapărat ruși. Sunt o grupare pro-rusă care apără interesele Rusiei. (…) Românul din Marea Britanie avea un singur rol, de incitare, să spună pe niște grupuri de Telegram: „Atacați Digi24.ro””, a spus generalul Anton Rog, la Interviurile Digi24.ro.

Reamintim că un sătmărean din Marea Britanie este suspectat că ar fi implicat în atacurile cibernetice ale ruşilor de la “Killnet” asupra României. La domiciliul său a fost efectuată o percheziție.

Comunicat privind perchezițiile:

,,Începând cu data de 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.

Imediat după aceste atacuri, specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi din cadrul celorlalte structuri şi instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, au desfăşurat activităţi specifice din competenţă, pentru contracararea atacurilor, protecţia site-urilor vizate şi identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienţei infrastructurilor IT.

În urma activităţilor comune desfăşurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetăţean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susţinut activitatea grupării infracţionale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare.

La data de 2 mai 2022, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale, autorităţile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziţie domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reşedinţă cetăţeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfăşurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România.

De asemenea, ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR- Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată de National Crime Agency”.

37 comentarii

  1. . Răspunde

    BLA BLA BLA

  2. Jeg Răspunde

    Iar instigati la panica. Orice sa mai faceti un ban pentru un covirg, ca va sufla vantul prin stomac.

  3. AuriKa_Aury Răspunde

    Polarizarea unei situații cum este și cea a războiului dintre Ucraina și Rusia e un joc destul de periculos.

    Vrea să se înțeleagă că cine nu e cu Ucraina e un amic al Rusiei?

    Cine declară asemenea? Nu cred că Ucraina e sfântă iar Rusia e inamicul numărul unu.

    Eu cred ca Uniunea Europeană cu toată cenzura ei e și mai cumplită decât Coreea de Nord.

    Ce facți bă’ fără gaz? Primiți de la UE?

    Ce faceți când se va destrăma UE? E inevitabil…

    Ne lasă în paragină…

    • 💩💩💩💩💩 Răspunde

      Gaz avem, proasta pwlii! Ungurii nu au nici gaz și nici petrol, au numai datorii cât de trei ori PIB pe cap de locuitor!
      Tu ești orbanist, așa-i?

      • Crack Răspunde

        Clar, vorbersc fraierii fara sa aiba habar de nimic. Pe noi ca tara ne doare in cot de gazul rus. Asta care tot ridica in cer HU si limitatul ala de prim ministru, habar nu au ca Ungaria va fi tot mai izolata si singura daca continua asa. Is 0 la energie, o sa bage grau si porumb pe foc sa se incalzeasca daca nu ii face felatie la Putin. Plus ca deja HU e deja sanctionata , si nu va mai vedea fonduri de la UE. Buda nu va fi niciodata mai smechera ca Bruxelles.

        • Dacus Răspunde

          Tu nu ai habar de nimic, de multi ani de zile ungurii dau inapoi imprumuturi, noi tot luam, la ei se vede pe ce s-au dus banii, la noi NU…. Ei au cea mai ieftina intretinere, apa, gaz, curent,benzina, noi cel mai scump, productia industriala si agricola tot creste, la noi scade, romanii au boala ca se tot cred cei mai grozavi…. Stam in rahat pana la barbie, dar mai si țopaim…
          In hu lucreaza 4.7 milioane, si foarte putini in administratie, la noi tot atâta, dar multi in administratie, cu salarii mari, si nu ptoduc nimic, inafara de birocratie si coruptie…

          • 💩💩💩💩💩

            Te kiss nyali, pot să dea înapoi, tot va dura câteva zeci de ani până termină!
            Se vede pe ce au cheltuit banii, că au luat mulți și țara e mică!
            Dar mă chinui să explic unui îndoctrinat 💩💩💩

          • @ asta cu muuuult rahat

            Datoria Romaniei e mai mare decat a Ungariei, si problema este ca creste in fiecare zi, a Ungariei scade, ei au iesit din pandemie mai bine decat inainte, noi mai prost. Dar tu nu vezi pt ca nu vrei….. Tehnologia struțului… Te face mai fericit. Numai ca avand capul in nisip, politicienii ți-o trag pe la spate, idiotule amețit…. 💩💩💩

        • @crack Răspunde

          Cea mai mare prostie, asta cu ne doare in cot de gazul rus : cum noi am vândut tot la altii, acestia vor da gazul romanesc la romani, la pretul pietii, adica scump. Ungurii platesc cat anul trecut, nu s-a scumpit…. Si tot ce se produce la ei cu energie mai ieftina va fi mai ieftin, mai competitiv. De la agricultura la industriala, tot. Nu degeaba au cei mai multi investitori, iar agentiile de rating tot ridica statutul Ungariei, noi in coborare am ajuns pe linia sub care este :junk!

        • Cetateanul Răspunde

          Preşedintele PNL, fostul premier Florin Cîţu, susţine că România se împrumută la dobânzi foarte mari, iar efortul de reducere a deficitului ”este prea mic”, ceea e se vede în valoarea dobânzilor. ”Când nu eşti credibil, plăteşti mai mult”, a afirmat Cîţu.

        • Informer EU Răspunde

          Latest GDP data shows Hungary’s economy is growing faster than ever
          Official communication made us think that 4Q21 activity would be strong, and yet it is beyond expectation. The 7.1% GDP growth in 2021 is faster than ever

      • Semne bune anu are... 💩💩💩 Răspunde

        ROBOR continuă să crească. Ratele românilor vor exploda în perioada următoare
        ROBOR continuă se crească. Atât indicele la trei luni, cât şi cel la şase luni au atins joi cele mai mari valori în ultimii nouă ani.

      • Informer EU Răspunde

        Romania Economic Growth
        Economic growth this year is projected to decelerate from last year’s rally due to a fading base effect and the fallout from the war, though renewed government spending and EU-backed investments should support activity. Persistently high in energy and food prices, new Covid-19 variants, and a potentially slower-than-expected absorption of EU funds cloud the outlook for 2022. Our analysts see the economy growing 3.3% in 2022, which is down 0.7 percentage points from last month’s forecast, and 4.2% in 2023.

  4. c-block Răspunde

    @Aurika. Se prea poate dar ce a făcut acest individ se cheamă trădare de țară. Nici nu cred că a conștientizat acest lucru. Indiferent cine are dreptate tu ca și individ nu poți face asemenea lucruri fără să suporți consecințele. Continuu să suțin că acesta nu este conflictul nostru, noi nu avem ce căuta în ecuație iar în final nici nu cred că intenția lui Putin este să dezanifice o Ucraină care nici nu e nazistă. Putin vrea să fie din nou țarul Europei de est. Restul sunt povești. Tot așa și ce face SUA.

  5. xpert86 Răspunde

    Trebuia si Satu Mare sa aiba o vedeta!!!😂😂😂😂

    • Oşanu' Răspunde

      Pardon monsieur, Ţara Oaşului

      • 💩💩💩💩💩 Răspunde

        Binye-ar fi să fie așa, dar, din păcate, ne trageți jos după voi!
        Când e de bine, oșenii sunt asimilați maramureșenilor, în rest, “… îs tăt di pe la satu’mare”

  6. AziNu Răspunde

    Minciuni mass-media

  7. 💩💩💩💩💩 Răspunde

    Hackerii rușii să sugă pwla!

  8. Lili Răspunde

    Hackerii astia ai lui peste prajit de ce nu rezolva Ucraina daca marea armata rusa nu este in stare?
    Niste papagali cu tastatura….

  9. Ion Bidon Răspunde

    Sa i-o frecati lu Putin putin astia care mestecati non stop rahatul numit ucraina.

  10. 💩💩💩💩💩 Răspunde

    Mă hungarezilor, ăștia care ridicați în slăvi miraculoasa dezvoltare a economiei ungariei, nu vreți voi să vă mutați acolo, nu de alta, dar ați trăi și voi mai bine, acolo ajutoarele sociale sunt mai mari!
    Mergeți cu Domnul!

    • Antirahat Răspunde

      Multi au plecat, de asta procentul de prostie si de 💩💩. in Ro este in crestere….

      • 💩💩💩💩💩 Răspunde

        Încă mai sunteți prea mulți 😜
        💩 trebuie, să vă dăm vouă!

        • Antirahat Răspunde

          Azi a inceput una din cele mai tari tururi ciclistice din lume :Giro D’Italia! Ghici ghicitoarea mea unde? In Hu, si va merge acolo timp de 3 zile….
          In careva an au fost prinsi niste români care au furat bicicletele concurentilor. ..
          Asa ca râhâtel, afundă-te mai tare…

          • 💩💩💩💩💩

            Cicciolina, una dintre cele mai cunoscute actrițe porno, îi unguroaică! Asta înseamnă că toate unguroaicele sunt actrițe porno?
            Ai auzit de Ambrus Attila? Unul dintre cei mai mari jefuitori de bănci de la sfârșitul secolului trecut…
            Aveți și voi mândriile voastre naționale 😜

    • Märgelatu Răspunde

      Vezi sa nu te mute pe tine impreuna cu m,,,ta si cu t,,,tau acolo de unde ati venit. Sudistanule !
      Azi dimineata te-ai uitat in oglinda ?—- si ai vomitat oglinda ?
      Mai jegosule incepi sa dai ordine cuiva ? Sugaciule !

  11. 💩💩💩💩💩 Răspunde

    Cicciolina, una dintre cele mai cunoscute actrițe porno, îi unguroaică! Asta înseamnă că toate unguroaicele sunt actrițe porno?
    Ai auzit de Ambrus Attila? Unul dintre cei mai mari jefuitori de bănci de la sfârșitul secolului trecut…
    Aveți și voi mândriile voastre naționale 😜

  12. Teresa Orlowska Răspunde

    Nu ai tu treaba cu Ciciolina, macar aia e renumita, si in sensul bun…. Labbagiule pe videochat cu “romanians”…..
    Romancele cele mai multe in randul celor ce fac videochat!

    • 💩💩💩💩💩 Răspunde

      Că-s faine nu ca tine!
      Ție ți-e ciudă, așa-i, hai recunoaște că vrei și tu, dar n-ai cu ce … Nu te ajută fața 🤣🤣🤣

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        Nu cred că numai fața. Nici buzunarul nu-l ține. Așa că rămâne să saliveze la poze din calendar. Știi tu de care fel, nu? 🤔😱😲🥴🤮🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.