Ultima actualizare: azi, 13:19

Locale

Sprijin UE în sectorul vegetal: APIA demarează plățile pentru cultivatorii de plante

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură  (APIA) a început acordarea subvențiilor UE pentru producția vegetală aferente anului 2021, a anunțat deputatul Lóránd Magyar, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

Măsura afectează aproximativ 46.000 de fermieri la nivel național, pentru care APIA va distribui, de această dată, peste 87 de milioane de euro.

Așa-numitul titlu SCV (sprijin cuplat în sectorul vegetal) se acordă cultivatorilor de soia, lucernă, mazăre și fasole, in industrial și cânepă, orez, cartofi, hamei, sfeclă, respectiv cultivatorilor de legume, fructe și cartofi în scop alimentar.

APIA va plăti 237 de euro pe hectar de soia, 101 euro pe hectar de lucernă, 144 de euro pe hectar de fasole și mazăre, 2.250 de euro pe hectar de in și cânepă, aproape 1.400 de euro pe hectar de orez, 1.434 de euro pe hectar de cartofi pentru sădit și 830 de euro pe hectar de sfeclă de zahăr. De un ajutor considerabil, de 1 700 de euro la hectar, vor beneficia cultivatorii de roșii pentru industria prelucrătoare și 787 de euro pe hectar de cartofi, de asemenea, în scopuri industriale. Suma de 5006 euro la hectar se achită cultivatorilor, în corturi de folie sau sere, de roșii, ardei, castraveți sau vinete destinate consumului proaspăt, iar cultivatorii de mere, prune, cireșe, vișine și piersici care aprovizionează fabricile de conserve beneficiază de o subvenție de 209 euro la hectar.

Sumele aferente vor fi distribuite în lei la cursul 4,9475 lei/euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.