Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

FOTO. Sâmbra Oilor a fost sărbătorită la Paris. Peste o mie de oșeni la eveniment

Sâmbra Oilor a fost sărbătorită la Paris. Peste o mie de români, cei mai mulți din Țara Oașului, au participat la evenimentul organizat ieri, duminică, 5 iunie, în capitala Franței.

,,La Blanc-Mesnil, în apropierea Parisului, pentru sărbătorirea «Sâmbrei oilor», alături de peste o mie de români (cei mai mulți din Tara Oașului). Sâmbra Oilor e un vechi obicei din Oaș, care are loc la sfârșitul primăverii. Înainte de a merge la stână oile sunt numărate și este măsurată cantitatea de lapte pe care o dau. După aceste operațiuni, localnicii sărbătoresc. Sincer, la Blanc-Mesnil nu sunt prea multe oi si nici stâne, dar tradiția frumoasei sărbători oșenești se menține, gratie asociației Graiul Oșenesc”, a scris ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, pe pagina sa de Facebook.

Evenimentul a fost organizat de președintele Asociației Graiul Oșenesc, Grigore Moiș, consilier municipal la Blanc-Mesnil. La eveniment a participat și primarul localității de lângă Paris.

,,În orașul de lângă Paris trăiesc peste doua mii de români, relația cu primăria fiind excelenta. Primăria a semnat un acord cu Institutul Limbii Romane și, de doi ani, trei școli primare găzduiesc cursul de limbă, cultură și civilizație românească. Blanc-Mesnil are o tradiție de primire a cetățenilor din alte țări. Astfel, în anii 50-60 au venit mulți portughezi iar după 1990 au început să sosească românii. Primarul localității este, de altfel, de origine portugheză, iar unul dintre consilierii municipali este un român, Grigore Moiș (care este și președintele asociației Graiul Oșenesc). Și evident că m-am bucurat să îl revăd pe fostul primar, Thierry Meignen, în prezent senator, care a dat un impuls puternic relației cu România”, a mai spus ambasadorul Luca Niculescu.

 

3 comentarii

  1. Bogdan Dumitras Răspunde

    A lipsit Circiu? Nu i-a dat voie Govor sa meargă?

  2. Ășâțî Răspunde

    Poate că acolo au reușit să strângă și gunoiul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.