Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Modificare importantă a Legii Pensiilor. Se va face diferență între cei care au lucrat sub sau peste 15 ani

O modificare importantă a Legii Pensiilor prevede că persoanele care au cotizat minim 15 ani la bugetul de pensii vor primi pensia minimă aflată în plată. Modificarea legislativă așteaptă votul Parlamentului. Legea va face diferență între cei care au lucrat zece ani, 15 ani sau peste 15 ani.

Modificarea cea mai importantă se referă la pensia minimă aflată în plată și perioada minimă de cotizare pentru acordarea acestui drept.

Astfel, persoanele care au cotizat minim 15 ani, la bugetul național de pensii vor primi pensia minimă. Acest drept va fi calculat la un procent de 40 la sută din salariul minim brut pe țară. În prezent, salariul minim brut garantat este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că pensia minimă va fi de 1.020 de lei, conform evz.ro.

Noile modificări mai prevăd că la această sumă se va mai adăuga un procent de 1 la sută, pentru fiecare an cotizat, între 11 și 14 ani de vechime.

Ce se prevede în noua modificare legislativă

Parlamentarii doresc ca prin noua modificare să se facă diferență clară între cei care au lucrat peste 15 ani și cei care au lucrat sub 15 ani.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani vor primi 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se va adauga câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, vor primi 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se va adauga câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care, din calculul pensiei va rezulta o suma mai mare, atunci persoană respectivă o va primi pe aceasta”, se arată în modificarea Legii Pensiilor.

Specialiștii în Dreptul Muncii susțin că în legea actuală exista o inechitate între cei care aveau o vechime de 35 de ani de muncă și cei cu 15 ani.

Se mai poate cumpăra vechime

De asemenea, până la finalul lunii august 2023, românii mai pot cumpăra vechime în muncă.

Persoana în cauză trebuie să se prezinte la autoritatea județeană de pensii, unde își are domiciliul, și să încheie un contract.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, se mai arată în propunerea legislativă aflată pe masa Parlamentului României.

9 comentarii

  1. Vasile Rozovlean Răspunde

    Dacă ai lucrat o perioadă cu contract de muncă sezonier într-un an ai lucrat o perioadă de opt luni și ți sa reținut toate contribuțiile sociale atunci de ce nu se ia în considerare perioada lucrată

  2. Mariana Marinescu Răspunde

    Dacă ai primit raspuns verbal de la casa de pensii Argeș “depinde cine a lucrat dosarul” ce sa cred ca cineva face intenționat!?! Cum este posibil !?! Daca ai fost in șomaj 1 an ti se calculează venit șomajul?! Ce trebuie sa fac!?
    Cine ma poate ajuta!?

    • Covaciu Răspunde

      Stimata Mariana, șomajul este stagiu de cotizare care se valorifica sigur la pensia pentru limita de vârstă. Indemnizația de șomaj tine loc de salariu în acest caz. Din păcate dorința de a ajuta a unor funcționare depășește competenta…Pe viitor răspunsuri sigure cereți de la juriștii casei de pensii sau de la site-urile de profil.

  3. Un om Răspunde

    Nu se mai tine cont de cat a avut salariul fiecare,pentru ca unii care su avut salarii mai mari au contribuit mai mult,chiar daca are vechime la fel cu unul care a avut salariul mai mic si a contribuit mai putin?

  4. Gheorghe Răspunde

    Vor sa dea cât mai putini bani la cât mai putini oameni pe perioada cât mai scurta,asta ca să le rămână mai mulți bani pentru salariile lor obraznice.Politicienii nu sunt afectați de aceste legi proaste.Ei oricum au bani destui și vor avea și după…..moarte!Scârbe de politicieni.Crăpați mă!Crăpați odată ca ne-am saturat de voi!!!!

  5. N.Stefan Răspunde

    Din cap.inechitati ne-semnalate/ne-rezolvate.
    Cei care cotizează/lucrează peste o normă, adesea cu 2 contracte și contribuții complete atât pt.CAS/CASS nu se prevede niciun fel de spor, De ce ? Eu propun că și-n această speță sa se acorde un spor de luna/luna spor la vechimea de pensionare cum este absolut normal/justificat de uzura reală, nu doar pretinsa, și scutirea de plata dubla a contribuției la sănătate, că mulți dintre noi nici nu am trecut pe la medic măcar odată, desi plătim dublu servicii de care nu am beneficiat în 25 ani deloc.
    Pt.cei super avantajați, care au cotizat si lucrat in progr.normal, dar în condiții relativ grele/toxice s-au prevăzut super-sporuri < 6luni/an la vechimea de pensionare, cotizând doar odată atât la CAS cât și CASS, iar noi cei cu norme efective/contractuale de 150-200% platim dublu toate contribuțiile, discriminații/uitați, fara niciun beneficiu sau spor la vechimea de pensionare. O fi drept, nu mai toleram aceasta nedreptate, așa că solicitam și Noi cei dublu pacaliti/harnici care trag dublu, acordarea acestor sporuri și oprirea discriminărilor dublelor impuneri la contribuția la sănătate, urgent in legea asigurărilor de sănătate și respectiv de pensionare.

  6. Luci Răspunde

    Nu trebuie sa existe pensii mai mici decat salarul minim pe economie si nici pensii speciale ,cine poate sa traiasca In tara asta cu o pensie de 1.000 Ron???

  7. Petrache Aura Răspunde

    Buna seara! Am lucrat 39 ani si 6 luni, am iesit anticipat in martie 13. 03.2017( atunci mi-a venit decizia).Dosarul l-am depus in 20.01.2017.Acum sunt din ianuarie la pensie limita de varsta. Am asteptat sa-mi vina si dif. pensiei ce am fost penalizata. La sfarsitul lui mai am fost la casa de pensii si surpriza…..nu s-a gasit dosarul.Cine a calculat pensia a dus dosarul in arhiva.Daca nu mergeam eu luam pensia cine stie cand.Astept acum daca primesc din urma.La anii lucrati peste limita care trebuia nu beneficiez de ceva bani in plus?Am lucrat contabil 25 ani, sefa m-a trimis la facultate, am terminat in 2008, la zi si am si lucrat, si cand am terminat, cu licenta, nu a vrut sa ma avanseze pe postul de economist…’si asa nu aveam ce face acasa’.Doresc un raspuns, sunt curioasa.Va multumesc anticipat! Cred ca imi trimiteti pe e-mail.

  8. C4s Răspunde

    Este un beneficiu acest calcul pt ca:
    Daca ai lucrat 15 ani si ai avut un salariu in mana de 4000 lei(echivalent salariu mediu 2022) ai acumulat 15 puncte
    -Imparti 15 puncte pa 35 ani stagiu
    -inmultesti rezulatul cu punctul de pensie 1586
    -mai inmultesti cu 1,4 coeficientul valabil pt. 2022
    Ai o pensie de 950lei dupa legea actuala daca ai avut salariu mediu timp de 15 ani.
    Propunerea ii ajuta f mult pe cei care au avut salariul minim care e de aproape 3 ori mai mic deci si pensia ar fi fost mult mai mica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.