Ultima actualizare: azi, 19:43

Locale

VIDEO. Doi sătmăreni condamnaţi pentru omor, exemple de bună purtare în Pernitenciarul Oradea

Doi bărbați din județul Satu Mare, condamnați pentru omor, sunt exemple de hărnicie la Penitenciarul Oradea. Ovidiu Burlacu este coordonatorul deținuților în atelierul de producție a corpurilor metalice de la Penitenciarul Oradea. El a lucrat ca lăcătuș mecanic înainte să fie închis. Acum, bărbatul are o condamnare de 12 ani din care a ispășit deja jumătate. Ioan Crișan, condamnat și el pentru omor, lucrează la cantina penitenciarului și le servește masa deținuților.

Ovidiu Burlacu este unul dintre cei mai harnici deținuți de la Penitenciarul Oradea, lucrând de luni până vineri câte opt ore pe zi. Datorită priceperii sale, el a ajuns să fie coordonatorul atelierului de producție a corpurilor metalice. În momentul în care jurnaliștii bihoreni au ajuns în vizită la penitenciar, el împreună cu alți cinci deținuți munceau la viitoare mese din fier forjat.

Sătmăreanul se află în regim închis și, cu toate că lucrează cinci zile pe săptămână, spune că timpul trece greu, mai ales departe de familie.

“Îmi place să vin aici, să muncesc. Mai trece timpul, mai uit de probleme. În rest, timpul trece greu. Familia e departe, mai vorbesc doar cu copiii. Eu ispăşesc o pedeapsă de 12 ani, din care am făcut şase. Aici lucrez de luni până vineri, opt ore”, a povestit prizonerul pentru jurnaliștii de la eBihoreanul.

Ioan Crişan, în vârstă de numai 24 de ani, a fost închis aproape 10 ani pentru omor. El lucrează la cantina penitenciarului, iar în timpul liber citește.

“Acum stau în cameră şi citesc două romane de dragoste, împrumutate de la biblioteca de aici. Sunt din Negreşti Oaş şi sunt aici de cinci ani. Mai vorbesc cu familia zilnic la telefon, dar azi nu va veni nimeni la mine”, a spus Ioan.

În Penitenciarul Oradea sunt închişi 585 de bărbați, capacitatea legală (care ar asigura 4 mp fiecărui deţinut în cameră) fiind de 440 de locuri. În schimb, sunt instalate mai multe paturi, şi anume 689. Gradul de ocupare al închisorii este astfel de 132%, potrivit eBihoreanul.

Penitenciarul Oradea şi-a deschis, marţi, porţile pentru cei ce și-au dorit să descopere condiţiile în care trăiesc cei 585 de deţinuţi. Turul prin instituţia de maximă siguranţă a cuprins vizitarea mai multor ateliere în care deţinuţii confecţionează, de exemplu, mese de fier forjat şi plase de cadouri, o cameră de detenţie, cabinete medicale, o bibliotecă, dar şi o sală cu jucării în care taţii pot să stea cu copiii lor.

Întregul reportaj îl găsiţi pe eBihoreanul.

15 comentarii

  1. Romanistan citizen Răspunde

    Mda. Doi cetățeni model. Mundria țării. De aia au ajuns acolo unde sunt. Probabil vor spune că a fost un moment de slăbiciune din partea lor. Dacă erau puțin mai unși cu alifii acum erau poate ceva deputat sau senator pe undeva. Ce țară minunată avem! Păcat că e populată de o anumită specie.🤔😲😱🤮🥴😭

    • Pistalău Răspunde

      Da specia din care faci si tu parte

      • Romanistan citizen Răspunde

        Nu ai găsit altceva de comentat decât să te legi de persoana mea? Cum se poate că marea majoritate a oamenilor reușesc să evite cu brio cazarea în astfel de așezăminte iar ei nu? No la asta să-mi răspunzi!

    • Gheorghe Răspunde

      Cetatene,dupa neuronul ratacit al unora noi astialalti care nu am trecut pe la tzuhaus suntem de neluat in seama.Indivizi ceratati cu legea,criminali feroce,hoti,derbedei si tot felul de bipezi traitori pe terra dupa ce ajung dupa gratii cica isi amintesc ca ar trebui sa se caiasca de faptele grave pe care le-au savarsit si astfel noi sa credem ca sunt numai buni de pus in rama sa-i folosim ca sfinti de inchinat.Mai scursurilor,mai leprelor dupa ce faceti crime,violuri ai altele asemenea lor va prefaceti ca v-ati schimbat viata?Daca cineva v-ar ucide,viola pe cel mai drag voua ce ati zice?Sau daca cineva ,,din greseala”v-ar trage un gloante in tartacuta nu ar face un bine societatii?BA DA!!
      Articol de toata jena care vrea sa ne lamureasca ceva.Prietenii stiu ce!!

      • Nagasaky Răspunde

        Aveti dreptate. Acest articol nu era necesar. Mi se pare penibil sa scoti in fata astfel de specimene.

  2. Romanistan citizen Răspunde

    @Gheorghe. Eu numai nu înțeleg cum ăștia au tot timpul drepturi, mai dau statul în judecată și culmea mai și câștigă iar între timp sunt o grămadă de persoane care se chinuie zi după zi dar nici din greșeală nu făptuiesc ce au făptuit aceștia cu toate că poate ar avea și ei n+1 motive. Dar ca să vezi ei ceilalți au primit un minim de educație acasă și au un minim de control asupra faptelor lor!🤔😲😱🥴😭
    Deci eu nu-i înțeleg și de fapt nici nu vreau să-i înțeleg. Dar nici pe cei care îi promovează nu-i pot înțelege. Ce câștigați de aici??? Totuși acești indivizi au omorât oameni!!!! Ce poate fi mai grav de atât???

    • Vlad Tepes Răspunde

      Sa incerc o explicatie.
      Tu ca simplu cetatean, daca ajuti un infractor, un hot, un raufacator, indiferent cum, chiar si prin omisiunea de a-l denunta, esti acuzat si condamnat pentru infractiunea de favorizare a infractorului.
      Exista , ca exceptie de la regula, o categorie de oameni “speciali” care nu raspund in fata legii pentru faptele lor decizionale.
      Acestia favorizeaza aceste specii decadente, lasindu-le libere desi au comis fapte condamnabile, pentru ca pot lua aceasta decizie si pentru ca nu raspund in fata legii pentru decizia lor.
      Ei, spre deosebire de simplul cetatean, nu favorizeaza infractorul !
      Asta cred eu ca este explicatia pentru care infractorii se inmultesc si prind curaj.
      Pina nu se adopta legea pentru raspunderea magistratilor, nici o sansa sa se schimbe situatia.

    • ... Răspunde

      România se confruntă cu un nou val de infectări cu COVID-19. În ultima săptămână, numărul cazurilor a crescut de la 200-250 la 4000. Medicii recomandă românilor să fie prudenţi şi să poarte mască de protecţie în spaţiile închise şi aglomerate.

      • ... Răspunde

        Nu e scris de mine. Se vede că te-a afectat profund boosterul, hoțulel! Că scrii tâmpenii și nelalocul lor! Că de când nu se mai publică datele nu știi cât de frică îți trebuie să fie morcovistule jurmist! Să știi că îmi pare bine! Cum spunea @Darwin, selecța naturală funcționează. Deci sunt șanse să scăpăm de tine! Dar ce vei face când apare pandemia de infecție acută a pulpei de pește????

  3. H&R Răspunde

    Viitorii demnitari! Bun venit in Romania!

  4. Mihaita Piticu' Răspunde

    Asta nu ii ala care l-o injunghiat pe copilu’ ala la zilele Negrestiului Oas? Numa 10 ani o luat ???? Pshhhhh…..Lumea a 3 suntem. In SUA lua cel putin 30 de ani

  5. carcotas Răspunde

    Sunt cazuri si cazuri… Dupa cum vad eu nu au primit pedeapsa maxima indiciu ca au fost anumite circumstante. Cunosc un caz cand unul la ciopartit de viu pe un altul care a fost prins la nevasta-sa dupa ce l-a fost avertizat anterior in fata instantei ca daca-i calca prin ocol il omoara. A primit doar 9 ani. Am vazut un interviu cu un vietas care nu parea deloc o bruta ba chiar un om normal cu regrete sincere. Acum daca unul din asta l-ai putea aduce cat de cat pe calea norala de ce sa n-o faci?

    • Gheorghe Răspunde

      Carcotasule,,cat de cat”inseamna ce?Calea normala inseamna ce?,,Normal” pentru unii inseamna sa talhareasca,sa jigneasca,sa calce dreptul celuilalt,sa-si faca singur dreptate,sa dea in cap,sa violeze…..
      ,,cat de cat”si despre asta se poate vorbi…pentru unii cat de cat inseamna sa participe la slujbele religioase organizate la tzuhaus,sa fie baiat bun la tote in tzuhaus,sa devina ascultataor,sa scrie o carte,sa intoneze imnuri religioase,acolo,,cat de cat”invatati de avocati sa aiba o purtare buna ca sa puna botul autoritatile si sa-i elibereze cat mai repede pentru ca ei,,cat de cat”au ajuns la,,calea normala”.Nu vreau sa fiu rau dar prefacatoria si fatarnicia este la culme.Asta este realitatea la noi din pacate.O zi minunata tuturor.

  6. Ion de pe Peron! Răspunde

    @carcotas. După cum îmi amintesc această mândrie de Crișan a omorât un minor din cauza că tâmpitul s-a certat cu careva cred din cauza unei fete de ziua orașului Negrești apoi el s-a dus acasă după cuțit și l-a omorât pe acel biet copil care culmea nici măcar nu era cel cu care se certase! L-a confundat adică. Asemenea specimene trebuie protejate, nu? Îți spun eu că șsta după liberare tot așa își va rezolva diferendele reale ori închipuite. Sunt sigur că se găsesc încă pe net articolele cu cazul că a fost mediatizat. Un act absolut gratuit. Eu aș arunca cheia celulei într-un puț.

  7. Om Răspunde

    Bai, nu mai aveti ce articole sa dati??? Ii tineti pe infractorii astia cap de afis???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.