Ultima actualizare: azi, 12:24

Locale

FOTO. Operațiune de salvare. Bărbat în stare gravă, au intervenit salvamontiștii sătmăreni

Accident forestier grav. Salvamontiștii sătmăreni au fost solicitați să intervină de urgență, după ce un bărbat a căzut și s-a accidentat pe munte.

,,În momentul în care operatorul 112 mă anunțase despre caz și mă puse în legătură directă cu fiul victimei aflat la fața locului, îmi dădusem seama de gravitatea situației, dublată și de localizarea incidentului, undeva în capătul Bradelor, aproape de linia de creastă cu Maramureșul. În marea majoritate a cazurilor, accidentele forestiere se soldează cu traumatisme grave, adeseori fatale, munca la pădure fiind una grea, periculoasă, expusă. După primul set de informații, urmează o întreagă procedură de salvare, în care sunt angrenate mai multe instituții ale căror principala misiune este de a salva bunuri și vieți omenești. Fiind în zonă montană, coordonarea și răspunderea revine SPJ Salvamont Satu Mare, echipa Salvamont  de prim răspuns având misiunea de a ajunge la victimă, de a acorda primul ajutor medical și de a asigura-evalua zona în vederea evacuării cât mai rapide în deplină siguranță. La puțin timp ajunge și echipa suport, împreună cu echipajul medical Smurd Negrești Oaș, coordonați de către ISU Someș Satu Mare cu care ținem permanent contactul într-o colaborare perfect sincronizată”, explică coordonatorul intervenției.

În zonă a fost chemat de urgență și elicopterul SMURD. În cele din urmă, victima a fost recuperată iar acum se află în afara oricărui pericol.

,,Presiunea crește odată cu anunțul dispecerului aero de la Tg Mureș privind o decizie în regim de urgență, dacă este nevoie sau nu de elicopter pentru extragere, ei primind încă o solicitare venită de la un alt caz din Borșa, Maramureș. Un „briefing” scurt cu salvamontiștii din teren pentru evaluarea tehnică a unei evacuări clasice utilizând UT 2000, ținând cont și de riscurile de agravare a stării de sănătate, plus o evaluare a stării victimei realizată de paramedicul SMURD, retransmise către medicul de urgență, mi-au dat argumentele necesare pentru intervenția helio SMURD cu elicopterul dotat cu troliu, de la baza din Tg. Mureș. Ar mai fi multe de spus, în principal despre profesionalismul salvatorilor,  dar am să o fac cu ocazia unei alte postări , cert este că victima noastră cu politraumatisme multiple, căruia coastele rupte i-au atins plămânii, acum este în afara oricărui pericol, este în siguranță și îi dorim multă sănătate! În rest nu pot să afirm  decât că în urma acestei acțiuni de intervenție complexe, am trăit bucuria profesională de a lucra alături de oameni deosebiți, real dedicați cauzei de întrajutorare a celor aflați la necaz!”, a mai spus reprezentatul Salvamont Satu Mare.

 

Un comentariu

  1. ecologist Răspunde

    Bine că a scăpat. Acum urmează să aflăm dacă se tăia legal. Că sunt șanse mari că nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.