Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Scandal într-o familie din județ. Un sătmărean și-a bătut nevasta. Au intervenit polițiștii

La data de 11 iulie, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Valea Vinului au fost sesizați prin SNUAU 112, de către o femeie, de 35 de ani, domiciliată în comuna Crucișor, despre faptul că soțul ei, de 33 de ani, ar fi agresat-o fizic și provoacă scandal la locuința de domiciliu.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că aspectele sesizate se confirmă. A fost întocmit formularul de evaluare al riscului, din care a rezultat faptul că există risc iminent asupra vieții și integrității femeii, fiind astfel emis Ordin de Protecție Provizoriu pe o perioadă de 5 zile, pe numele bărbatului.

Acesta din urmă are interdicția de a se apropia de femeie și de copiii acestora la o distanță mai mică de 100 metri.

În cauză a fost înregistrată lucrare penală privind săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

Reamintim faptul  că,  începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, precum evacuarea locuinței, păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Sursa: IPJ Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.