Ultima actualizare: azi, 09:29

Locale

VREME INSTABILĂ. Cod Galben de vijelii la Satu Mare, peste Cod Roşu de caniculă

Meteorologii au emis astăzi un nou cod galben de vijelii pentru judeţul Satu Mare, peste Codul Roşu de caniculă. Potrivit avertizării meteo, în intervalul orar 1 iulie, ora 12 – 2 iulie, ora 08 pot apărea vijelii şi instabilitate atmosferică temporar accentuată.

🟨 COD GALBEN

⏰ 1 iulie, ora 12 – 2 iulie, ora 08
📍 nord-vestul, centrul, sud-vestul, sudul și parțial estul țării, zonele montane
🌦 În intervalul menționat, la început în zonele montane și submontane, apoi treptat pe arii extinse în Transilvania, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală, centrul Moldovei, nordul Crișanei, sudul Banatului și în Maramureș, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua. Vor fi perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale, în general, de 55-75 km/h), vijelii, descărcări electrice, local* averse și izolat* grindină de mici dimensiuni. Punctiform*, în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp.
– – –
IMPORTANT:
➡️ LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes (ex. cantități de apă >15-25 l/mp, etc.);
➡️ IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);
✅ Pe arii mai restrânse și pentru intervale scurte de timp, fenomenele pot depăși intensitatea estimată, astfel fiind necesară emiterea avertizărilor nowcasting, de către ANM.
✅ Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat arealul și intervalul exact de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor sunt acelea unde probabilitatea de apariție a fenomenelor este mai ridicată, nefiind însă obligatoriu ca furtunile să afecteze fiecare localitate din județul respectiv.
✅ Trecător și pe arii mai restrânse, fenomene specifice instabilității atmosferice se pot semnala și în restul teritoriului. Intervalele menționate în postare sunt orientative și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.

Sursa: Severe Weather Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.