Ultima actualizare: azi, 16:10

Locale

FOTO. Avram Iancu, comemorat la Carei. Adrian Cozma: Rămâne pentru noi tânărul care s-a luptat pentru ţara lui

Crăişorul munţilor, Avram Iancu, a fost comemorat astăzi la Carei, la împlinirea a 150 de ani de la moartea lui. Deputatul Adrian Cozma a afirmat că eroul îngropat la Ţebea rămâne tânărul care s-a luptat pentru ţara lui.

“Se implinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române. Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Acum e la Țebea, la cimitirul din satul Ţebea, lângă gorunul lui Horea, conform dorinţei sale testamentare. A murit luptând pentru libertate. Un exemplu și un simbol pentru națiunea noastră.

Avem datoria să i cinstim memoria și să insuflăm tinerelor generații ideea de patriotism și atașamentul față de țară și valorile ei.
Avram Iancu rămâne pentru noi tânărul care s-a luptat cu curaj pentru țara lui. Ca nepot al lui Horea a simțit că trebuie să ducă mai departe idealurile românilor transilvăneni”, transmite Adrian Cozma.

24 comentarii

  1. ===== Răspunde

    A murit de alcoolemie in saracie.

  2. S Răspunde

    O micuta precizare.Avram Iancu nu prea a murit luptand, a murit dupla o lunga suferinta de sifilis nervos pe care l-a primit de la curvele pe care le frecventa zilnic. A fost un alcoolist notoriu, sí a murit in coma alcoolica , dupa 20 de ani de betie. E un bun exemplu pentru noi toti.

  3. Toni Răspunde

    Si sa nu uitam ca cu gasca lui a ucis mii de copii si femei maghiari

  4. wow Răspunde

    si nu stiam de ce se inbolnavesc ………copiii….?????? mare este grdina domnului,,,,

  5. GB Răspunde

    A murit de “inimă rea” din cauza nedreptăților făcute de împărat și nobilimea maghiară poporului său ROMÂN. Dacă ar fi adevărate poveștile cu “sifilis nervos” (scornite de stăpânirea zilei, defuncta austro-ungarie) probabil că de cât la f***t pe Kossuth și ai lui în ’48-49 i se trage. Iar cine câți a omorât… nu intrăm în detalii fiindcă e istorie, sper pentru voi, și suntem restanțieri. Pentru NOI, ROMÂNII, este erou național!!! Dacă nu aveți bunul simț să îl respectați și să ne respectați abțineți-vă de la comentarii. Nu vreau răspuns cum nu a vrut nici Iancu de la împărat și Kossuth fiindcă una vii cununa. A se trata ca un pamflet doar de etnicii maghiari de bună credință, buni cetățeni români și loiali patriei lor România.

    • @GB Răspunde

      Adică prin ”Erou national” a se intelege CRIMINAL DEMENT, care în crizele lui de patriotism omorea tot ce iese in cale, mai ale prin zona Miercurea Sibiului, Sangatin, Ludos.

  6. ETC Răspunde

    Comemorarea unei talhar devenit macelar, murit in alcoholimie si probleme mentale dupa ce a realizat ca a dat ordinul de ucide 4 mii de civili maghiari fara rost pentru ca regele Habsburg nu a vrut sa ajuta populatia romana din ardeal nici dupa ce aceasta a luptat pentru el impotriva revolutiei maghiare… mare surpriza ca toate “erourile” romane din transilvania sunt faimosi pentru au reusit sa ucida cateva mii de tarani maghiari… (cealalat e grupul celebru Horea/Closca/Crisan cu un scor si mai bine de 11 mii de tarani maghiari) …aveti erouri care nu au facut crime impotriva umanitatii? …intrebare retorica…

    • Eugen Răspunde

      Marele păcat este că faci parte din clasa maghiarilor prosti grămadă și faptul că nu a reușit să extermine cat mai multi unguri este un mare minus,mai pune mâna pe câte o carte de istorie și mai citește!!!

    • Xx Răspunde

      etc Ai halucinații in măsurabile, sute omule la medic….

  7. Micutzu Răspunde

    Besenyi l o omorât cu mașina !!!

  8. 😱😱😱 Răspunde

    Și pe când o comemorare al lui Tadeusz Kosciuszko? Că pentru unii anumite aspecte nu contează, ne debarasăm de ce am fost și ne schimbăm zilnic dacă e cazul? După cum bate vântul …. schimbării.😱🤔😲🤮
    Asta dacă am ajuns să avem sate de moți prin transhumanță organizate în județ.

    • Aspi Rina Răspunde

      “Transhumanta motilor”? Bogdand,Dobra,Ghirisa,Caraseu,Orasu Nou,Tamaseni,Vama,Remetea-Oas-colonii maghiare,majoritatea adusi din zona Debrecen. Urziceni,Foieni,Capleni,Sanislau,Petresti,Tiream,Hodod,Berveni,Camin,Terebesti,Beltiug,Sandra,Sai,Turulung-colonii germane.

      • 😱😱😱 Răspunde

        Ești prost. Dobrenii de exemplu sunt beltiugani care s-au certat cu preotul catolic și au trecut la reformați. Au plecat din sat și s-au mutat pe deal de tot. De aia și aparțin de Supur că au ce au cu Beltiug. În rest ce să-ți spun? Ești un om fericit. Ai doar o singură problemă. Să știi că contele Karolyi a vrut să colonizeze zona Careiului și cu români după ce au plecat turcii de aici. Pentru că zona era pustie. Dar ca să vezi nu a găsit printre români ce îi trebuia. Așa că a apelat la modalitatea mai scumpă, mai anevoioasă de a aduce șvabi, care și muncesc pământul. Această colonizare cu șvabi nu a fost chiar așa dorită. Ungurii au ce au cu șogorii. A fost l întreagș piceste, schimb de scrisori și negocieri cu forurile superioare. Dacă găsea pălmași de treabă ca să colonizeze zona cu români fii sigur că așa proceda. Era mai ieftin și mai ușor. Erau mai aproape în Transilvania. Dar ca să vezi, nu a găsit! Oare de ce? Tot așa nu găsea nici meșteri printre ei. Adică meșteri care să facă scule și să repare prin gospodărie. Păi atunci cum colonizezi și cum îucrezi pământul? Acum rumegă. Știu că e greu de acceptat. Și în momentul de față meseriașii de treabă și de nădejde, deci nu șmecheri, nu sunt români. Dar știi asta bine și tu.

        • Sâcă Răspunde

          @ Mârlan măscărici iar o iai razna gunoiule cu aberațiile tale cu tentă șovină, nu te lasă ura și cretinitatea, care iți stăpânește ființa infectă să nu lovesti in țara asta , de căte ori ai ocazia. Mi-e scârbă de tine nemernicule …. Ti-am spus de multe ori că citindu-ți trei rânduri î-ți descopăr identitatea, chiar dacă ai majoritatea nik -urilor de pe portal, precum în momentul acestor comentarii …

  9. Gerula Răspunde

    “Drăgan vecini” care nu stiti altceva decat sa denigrati sa mințit și sa modificati istoria in functie de cum va convine voua, uitati-va imprejur si o sa vedeti ca istoria nu va prea ajuta, nimeni nu va prea are la suflet, ati fost mințit ani de zile, indobitociti si inraiti sa credeti ca sunteti buricul pamantului, cand de fapt nu sunteti decât un popor din europa de est care a fost si este impins de istorie intr-o parte sau alta la fel ca si vecini vostrii cu care împărțit aceste pamanturi de sute de ani. Ar fi mult mai bine sa ii respectati pe cei alaturi de care traiti asa cum si ei va respectă pe voi, din ura si rautate nu iese nimic bun, ar trebuii sa stiti asta.

  10. gica Răspunde

    Ce treaba are craisoru vostru cu Careiul!? Cred ca in viata lui, mizera, nu a auzit, macar, de Carei. De ce nu are bust Grof Karoly in centrul Careiului???

  11. ETC Răspunde

    Carti de istorie? Referiti la cartile de fantezie distribuite in Romania cu teorii si invetii din era lui Ceausescu? Sau carti care au fost evaluate international? Am citit din amandoua… prefer realitatea… daca sunteti interesati sunt si Istorieni Romani care ar prefera corectarea miturilor care au fost raspandite intre populatia romana in ultimii 70 de ani si care zic ca numai la universitati se invata istoria reala a tarii… Marius Diaconescu lector dr. universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti : Romania – Istoria intre mit si realitati (pe Youtube)

    • History Răspunde

      Din păcate așa este. Și doare foarte mult. Și pe mine personal.
      Am studii de specialitate și nu am fost încântat de ce a învățat copilul meu la liceu care recent a dat bacul și acum e student tocmai la istorie. El a zis că nici nu seamănă ce se predă la școală și ce la universitate. Practic la facultate au început totul de la bază. Numai nu i s-a spus să uite ce a învățat. Aproape. În primul rând la facultate ți se cere să judeci, analizezi sau să combați ceva. Asta toate pe date. Dar în primul rând să-ți folosești capul și cunoștințele. Din păcate copiii chiar și dacă învață de nota 10 la liceu dar nu studiază istoria pe mai departe rămân cu lacune serioase de cunoștințe. Și acum am formulat elegant.
      Cei care veți sări pe capul meu atât vă transmit că această abordare care este acum nu poate duce la nimic bun. Practic ne izolăm conceptual de toți din jurul nostru. Iar cum se știe istoria este șirul evenimentelor care a luat naștere prin interacțiunea diverselor popoare. Adică nu sunt două sau mai multe chiar.
      După mine crăișorul nu prea are ce căuta la Carei. Sunt destui care ar putea să primească statui sau alte plachete comemorative, busturi etc. sau ce o fi dar asta este rolul lor ca să comemorărm ce este specific zonei și istoriei locale. Așa este corect și frumos. Altfel cădem în greșeli cum am zis mai demult și în cazul de la Ardud cu cavaleri cruciați și domnițe. Nimic mai fals! Pentru că nu a existat așa ceva. Dar în schimb nu comemorăm plecarea lui Dragoș din zonă la descălecat în Moldovat!!!??? Voi sesizați????

  12. @History Răspunde

    Ai si tu dreptatea ta. Dar lasa-l pe Iancu in pace. Toate istoriile sunt pline de mituri pentru a coagula constiinta nationala.

  13. Ardelean Răspunde

    Din pacate sunt destui cine sa faca ura intre noi.

  14. 😱😱😱 Răspunde

    @Sâcă, ești bolnav. Habar nu am despre ce vorbești. Mai bine i-ați medicamentele că se pare că le-ai sărit. Ce am menționat mai sus toate sunt adevăruri. Numai să încep că am un vecin care tocmai e din Dobra. Tu ai vedenii și vezi dușmani închipuiți. Ești un pericol social.😱😲🤮😭🤯

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.