Ultima actualizare: azi, 11:44

Locale

FOTO. Un adevărat arsenal de război descoperit în judeţul vecin

Un adevărat arsenal de război, zeci de proiectile de mare calibru, toate în stare de funcționare, au fost asanate de pompierii militari bihoreni, în localitatea Biharia, în cadrul a două misiuni desfășurate timp de aproximativ opt ore.

Sesizarea privind descoperirea unor muniții pe proprietatea unui localnic din Biharia, a fost făcută marți, 06 septembrie a.c., în jurul orei 16.30, apelantul numărului unic 112 precizând că acestea au fost găsite în timpul efectuării unor săpături pentru canalizare.

Pentru gestionarea situației semnalate, la fața locului au fost mobilizați imediat, specialiștii pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, care, ajunși la locul intervenției, au identificat trei proiectile de calibru 152 de milimetri. Echipajul pirotehnic a procedat la balizarea zonei și asanarea teritoriului, descoperind încă trei proiectile, de calibru 152 de milimetri și unul, de 76 de milimetri.

Încă de la începutul misiunii, întrucât munițiile prezentau pericol de explozie, pentru asigurarea protecției localnicilor, pompierii militari au evacuat familiile din casele situate în proximitatea zonei de risc, acestea revenind în locuințe doar miercuri, după finalizarea misiunii.

Operațiunea a fost sistată marți seara, la lăsarea întunericului, fiind reluată în dimineața zilei de miercuri, la ora 08.00, pe parcursul nopții zona fiind asigurată de un echipaj de poliție.

După asanarea întregului perimetru, pompierii pirotehniști au descoperit încă 30 de proiectile de calibru 152 de milimetri, fiecare cântărind aproximativ 43 de kilograme, un proiectil de 76 de milimetri, toate funcționale, și patru elemente de muniție.

Cele 42 de muniții (36 de proiectile de calibru 152 de milimetri, 2 proiectile de calibru 76 milimetri și 4 elemente de muniție), provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost transportate și depozitate în condiții de siguranță, de pompierii pirotehniști, urmând a fi distruse prin explozie controlată.

Misiunea a fost finalizată miercuri, 07 septembrie a.c., în jurul orei 13.00.

2 comentarii

  1. Norik Răspunde

    TRIMITEȚI-LE LA ZELENSKI ȘI AȘA CERȘEȘTE CA UN CESRSETOR!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.