Ultima actualizare: azi, 11:21

Locale

Mărturiile copiilor ce ar fi fost exploatați de regizorul austriac: ,,Mi-a zis că m-a ales dintr-o sută’’

Copiii din județul Satu Mare ce ar fi fost exploatați de regizorul austriac Ulrich Seidl au vorbit despre ce s-a întâmplat în timpul turnării filmului „Sparta”, a cărui premieră va fi la 9 septembrie la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

Totul a început în iarna anului 2018, atunci când regizorul Ulrich Seidl vine în România şi caută în satul Necopoi din județul Satu Mare personajele care să-i spună povestea, informează observatornews.ro. Merge la şcoală şi alege băieţi. Părinţii copiilor, oameni modeşti, nu bănuiesc nimic. Unul dintre copii primeşte 1.500 de euro.

Mama unuia dintre copii: Ne-am bucurat că ne dau bani. Am crezut că ajungem şi noi vedete. N-am ştiut despre ce e vorba.

Copil ales pentru rol: Mi-a zis că m-a ales dintr-o sută de copii. Ba ne-a pus să facem baie, ba… Sunt multe chestii. La şcoală au venit şi ne-au dat un fel de caiet pe care scria dacă vrem să participăm la un film despre doi fraţi şi atât. Şi acum mai ţin minte că eram la ora de educaţie fizică. Ne-a adunat pe toţi în faţa şcolii.

Directoarea școlii: Ţin minte că s-au adunat părinţi, copii care să-şi dea acordul. Ei au venit la noi să întrebe. Noi am zis nu fără acordul părinţilor. I-au testat pe copii.

Filmările încep în vara lui 2019, acasă la unul dintre copii şi la şcoala veche din sat.

Mama unuia dintre copii: Au tăiat via, în casă au schimbat perdelele, au mutat scaune.

Băieţii ar fi fost puşi în faţa unor experienţe traumatizante, filmându-se scene explicite de nuditate şi violenţă în filmul lui Ulrich Seidl.

,,Actorul avea 52 de ani, iar copilul 10 ani. Actorul era complet dezbrăcat şi se rădea în părţile intime şi l-a întrebat şi pe el dacă nu vrea să-şi dea jos chiloţii. El a refuzat. Părinţii n-au fost niciodată lăsaţi să participe la filmări. Au încercat şi li s-a spus că vor distrage atenţia copiilor”, spune jurnalistul Delia Marinescu.

Nimeni nu-i pregăteşte pentru rolurile greu de gestionat. Au descoperit, la trei ani distanţă, jurnaliştii de la Der Spiegel.

Hanna Reissner, jurnalist: ,,Copiii au fost nevoiți să filmeze scene neplăcute cu actori adulți. Ar fi existat și condiții impuse în limba română pentru filmarea cu copii, precum avizul medicilor pediatri și al psihologilor, dar nu au fost respectate”.

Povestea a ajuns la urechile poliţiştilor încă din 2019. Regizorul neagă toate acuzațiile.

Sursa: observatornews.ro.


CITEȘTE ȘI:

3 comentarii

  1. România reală Răspunde

    Tot ce însemană delicte penale în care sunt implicați minori sau și minori se judecă separat, cu sala închisă și fără spectatori cum ar veni. Sunt procese secrete tocmai pentru a proteja interesele minorilor. Nu știu cum ați căpătat informațiile dar voi ce ați făcut aici după mine contravine legislației în vigoare și poate afecta procesul în sine. Pentru că dacă este proces penal cel învinuit poate afla de aici ce declară partea vătămată. A nu știu a câta oară vă scriu să nu vă bateți de jobul vostru. Nu cunoașteți codul vostru deontologic? În cursa pentru breking news considerați că puteți călca în picioare tocmai interesele părții vătămate, în cazul de față niște copiii minori???? Ați merita o vizită de curtoazie din partea organelor de cercetare ca să aflați din prima mână ce se poate și ce nu. Puteți leza prin articol interesele din proces ale părții vătămate. Numai nu pricep de ce s-a așteptat atâta de la faptă. Din această cauză am și mari semne de întrebare legat de veridicitatea faptelor. Că de declarat fiecare poate declara orice. Indiferent de toate astea așa ceva după mine nu se face. Nu voi sunteți judecătorul în cauză.

  2. Vulpeabi-polara Răspunde

    Au mutat scaunele in casa? Incredibil…pai asta-i cel mai sigur semn ca erau pedofili. Noroc cu mamika vigilenta, si cu faptul ca e casnica full time. Ca daca era lalucru,ca altele, profitau strainii si trageau si perdeaua,sa intre soarele.

  3. Vulpeabi-polara Răspunde

    😄😄😄 …pai aia pt 1500 euro bani gramada ii fac neamtului un copchil nou nout,daca poate astepta 9 luni. Darminte sa-i fta grija ca ar face ceva cu puradeu vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.