Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Tamas, copilul de 12 ani care munceşte pentru pâine şi pentru fraţii săi

Tamas este un copil din Satu Mare, care la doar 12 ani merge să lucreze ca să aibă bani să le dea fraţilor. El îşi împarte banii cu cei patru fraţi ai săi şi de multe ori a cumpărat pâine pentru toată familia. Reprezentanţii asociaţiei Stea au prezentat cazul acestui copil şi modul în care poate fi ajutat.
„ – Tamas, de ce nu vii zilnic la activități la Stea?”
„ – Ah, Kata neni, eu mă duc la lucru după școală. Mă supără să ne tot uităm la alți copii care-și cumpără dulciuri, sucuri și noi n-avem. Eu ajut vecinii la orice. Zoli baci mă trimite la magazin, că pe el îl dor picioarele și nu poate umbla. Pe nenea Paul l-am ajutat să descarce o remorcă de pietriș. Așa fac bani și dau și la frații mei să aibă de buzunar, la școală” (Tamas, 12 ani).
În timp ce alți copii petrec ore întregi la calculator sau în fața televizorului, unii copii se descurcă cum pot ca să nu se mai simtă stigmatizați pentru că sunt săraci.
Mama lui Tamas este foarte mândră de el: “E așa de harnic. Nu-mi cere niciodată bani, se bucură că avem ce pune pe masă. Își caută mereu ceva de făcut la vecini și primește bănuți de la cei pe care îi ajută. Îi împarte cu cei 4 frați ai săi, la fel dă la fiecare”.
Se simte vinovată că nu le poate oferi mai mult și se străduie din răsputeri. Și ea, și soțul ei, au mers cu schimbul la lucru în străinătate toată vara în agricultură, așa au reușit să strângă bani de lemne pentru iarnă.
“Uneori, când n-am avut bani de pâine, i-am luat împrumut de la Tamas”, recunoaște mama coborându-și privirea spre pământ.
La fel ca și povestea Mirunei, nici situația lui Tamas nu este unică, multiple greutăți apăsând pe umerii fiecăruia dintre copiii cu care lucrăm. Ce ne impresionează însă este faptul că nici acest copil nu se complace în situația sa, ci face tot ce îi stă în putere pentru a-i fi mai bine.
Ba mai mult, împarte totul cu frații săi. Iar școala rămâne pe primul loc, Tamas fiind un elev silitor care a înțeles că educația reprezintă colacul de salvare dintr-o viață plină de lipsuri, perpetuată de-a lungul anilor din generație în generație.
O lecție de viață vine astăzi de la un copil care pentru majoritatea este invizibil!

5 comentarii

  1. unu Răspunde

    eu mereu ma intreb daca stii ca esti sarac lipit pamantului de ce faci atatia copiii , pentru cine pentru stat la le intretina ca voi nu stiti altceva decat sa faceti sex , apoi va fi si cu ei ceva ca are bani statul???/ rusine acelor parinti care asteapta ca un copil de 12 ani sa le de a bani sunteti penibili

    • Militia Răspunde

      alocatie, cei mai multi asa zisi parinti abea asteapta ziua in care se dau alocatiile pt tigari si alcooale. cei mai multi invart niste sume de bani… cu tot cu ajutorul socail pe care-l primesc + alocatie si alte chestii. Parintii mei au muncit 40+ ani pt o pensie mizera si se descurca din acei bani dar, acesti nu. Optimist vorbind cred ca le intra in casa aprox 6000-7000 de lei intr-o luna. Intrebarea e ce fac cu atatia bani?

  2. Cosmin Răspunde

    Dar protectia copilului ce face ?

  3. i love romanistan Răspunde

    bagati la scoala copilasi ca daca nu aveti “rude” unde trebuie tot la lopata ramaneti, sa traiasca romanistan

    parinti inconstienti faceti numai puradei la gramada ca mai sunt lopeti fara stapan destui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.