Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora în România

România trece la ora oficială de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie 2022, informează Digi24. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, așa că vom dormi mai mult cu o oră.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932. Ora de iarnă este ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică. Calendaristic, acoperă perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Ar fi trebuit ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de Covid-19, iar acum evenimentele din Ucraina au împiedicat realizarea acestui calendar.

Sursa: Digi24

10 comentarii

  1. România reală Răspunde

    Parcă era vorba că se abandonează prostia asta. S-a făcut acum vreo 4-5 ani și un recensământ pe tema asta în UE. Apoi a venit p(l)andemia și acum răzbelul mult dorit. Ce bine! Tot aveți motive să uitați de voința oamenilor? Ca și în cazul parlamentului cu 300 de locuri! Dar ce faceți cu surplusul de vreo 50 de milioane de doze cumpărate de Cîțumîțu? Asta nu se impută nimănui? Și în ce bază s-au cumpărat atât de multe? Că la astfel de achiziții stă la bază un referat de necesitate! Bine că pe asta sunt bani și pe salariile parlamentarilor mărite bine dar pe pensiiile bătrânilor care au trudit și v-au crescut ciuciu !?!?!? Covidul imun la vaccin să vă tufă!

  2. Satmarean 1 Răspunde

    Sper sa fie ultima oara cand schimbam ora, si sa ramanem asa cum a fost lasata de D-zeu, nu sa o tot schimbam dupa interesul unora .

    • Dumnezo Răspunde

      Dumnezo nu a creat ora, oamenii au creat ora. Mare scofala cu ora de iarna/vara. Sunteti niste pizde penale ce va plangeti de absolut orice

  3. misi Răspunde

    Sigur ca se muta ora. Asa se intuneca mai repede in casa, folosim mai mult curent. Platim mai mult baietilor destepti. Asa se face Economie, domnilor?

    • KOLOKO Răspunde

      Dacă rămâneam la ora de vară nu era așa de mult întuneric…. Problema e cu ora de iarnă.

  4. Satmarean1 Răspunde

    @Dumnezo. Pi3da- i mata bulangiule.

    • Dumnezo Răspunde

      Ma-ta are cratima analfabet oriental ce esti.

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Dacă te joci de-a Demiurgul cu numele lui vezi ce vei păți. Asta se cheamă lucru manual, că doar ai făcut totul singur cu mânuța ta așa pe persoană fizică și absolut nesilit de nimeni. Apoi să nu te plângi de te găsește șeful cel mare, bine?
        PS. Pentru a clarifica un aspect. Nu cu mine te certai adineaori eu doar am dorit să-ți atrag atenția că nu pomeni numele Lui că nu se știe niciodată. Dealtfel parcă și cele 10 porunci spun ceva în legătură cu asta, nu? Din ce și cum scrii probabil asta e noutate pentru tine.

        • Dumnezo Răspunde

          Tu inca crezi in povesti de adormit copii ? A.k.a religie ?

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            Nu dar cei 7 ani de acasă m-au învățat ca să nu arunci vorbe-n vânt așa aiurea că nu știi ce vei semăna. Ori păți. Ușor le spui apoi poate vei regreta. Cele 10 porunci sunt de bun simț și nu nu știu ce treabă religioasă. Este ceva de comportament minimal într-o societate. La tine știu că asta nu contează. Felicitări! Ai reușit să retrogradezi în regnum animal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.