Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Spitalul Județean Satu Mare, pe lista neagră Sanitas. Nu a majorat salariile

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare se află pe lista neagră Sanitas, după ce instituția nu a majorat salariile. Federația Sanitas din România a făcut publică lista instituțiilor publice sanitare care ”refuză să acorde salariaților creșterile salariale prevăzute de O.U.G. 115/2022”. 

,,Deși sumele primite în plus la salariu sunt foarte mici, deși de ele ar trebui să beneficieze exact acele categorii de angajați cu cele mai mici salarii din Sănătate și din Asistență socială, iată că sunt ordonatori de credite și manageri de instituții medicale și de asistență socială care refuză să le acorde. Decizia lor nu este motivată nici de așa-zisa neclaritate a actului normativ, nici de lipsa sursei de finanțare. Ordonanța 129/2022 prevede în mod clar că această creștere se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Există adresa oficială care a plecat de la Ministerul Sănătății către instituțiile sanitare publice, în care se precizează clar faptul că beneficiarii acestei creșteri salariale sunt toți angajații pentru care Legea-cadru nr. 153/2017 se aplică etapizat. Deci nu este decât incapacitate managerială sau rea-voință!”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele SANITAS.

În opinia Federației SANITAS, soluția reală nu este aducerea în instanță a celor 26 de instituții publice. Procesele se derulează cu greutate iar sumele prevăzute în hotărârile judecătorești ajung foarte greu la angajați.

,,Deciziile instanțelor în procesele care au ca obiect drepturile salariale vin de obicei foarte târziu, iar oamenii își recuperează banii fracționat și foarte greu. Avem ca exemplu o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care se referă la un litigiu deschis acum aproape doi ani. Decizia ne este favorabilă, în sensul că personalul TESA din spitalele publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătății trebuie să fie salarizat potrivit Anexei VII la Legea – cadru nr. 153/2017, în condițiile în care până acum aceștia erau salarizați potrivit Anexei VIII. Însă s-a pierdut timp, s-au consumat resurse iar o parte dintre colegii noștri din TESA au pierdut venituri și nu este normal!”, a precizat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației SANITAS.

6 comentarii

  1. Unu Răspunde

    Dați-le 30000 ron..ca 25000 oricum iau și sunt majoritatea habarnisti!!cum zic doctorii de la Cluj…”orice aveți, va suiți in mașina și veniți la Cj”..știu și ei de “calitatea”doctorilor din SM!!dar bani cât de mulți sa fie pt ei

  2. Beny Kira Răspunde

    Un medic din Satu Mare castiga 30000 de lei net pe luna. Dacă și serviciile ar fi la fel, nu am comenta nimic. Dar, mai bine mergi la Baia Mare la spital, decât în Satu Mare.

  3. joliku Răspunde

    Vai, cand am citit titlul eram sigur ca Satu Mare e pe lista neagra a spitalelor in care nu se face nimic.

    Ca exemplu ati avut si voi unul profesionalist pe care il cunostea si Clujul, dar evident ca l-ati lasat sa plece, ca sunt fosile netrebnice care trebuie sa iasa la pensie din sj sm.

  4. Xpert68 Răspunde

    Nu sint in discutie salariile personalui medical, adica a medicilor si asistentilor medicali, ci al celor din administrativ!!! Probabil pentru cresterea salariala acordata s-ar fi impus ca sa fi existat o alta sursa de finantare, nu de la CAS, dar daca in lege este prevazut aceasta sursa si nu s-a procedat intocmai, atunci managerii si directorii financiari au savarsit infractiunea de abuz in serviciu pentru ca nu au platit salariile angajatilor!!!!! Pe langa savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cei vinovati au mai comis si pacate mari incalcand una din cele 10 porunci din Biblie!!!

  5. Kajdn Răspunde

    Prpun ca toti angajatii TESA din spitalul satu mate sa devina automat functionari publici.rusine udmr si pataki care stati pe zeci de mii de lei la consiliu

    • România reală Răspunde

      Vezi că ai uitat de pensiile speciale! Și la ce vârstă se pensionează? La 45 de ani sau și mai repede??? Că și merită!😱😲😭😭🤮🤮💩💩💩

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.