Ultima actualizare: azi, 17:10
Naţionale

Vaccinare antigripală direct în farmacii. Sezonul gripal 2022 se anunță a fi sever

Vaccinare antigripală direct în farmacii. Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) anunță demararea unui program pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare, pentru a veni în întâmpinarea nevoii de protecție a populației în fața unui sezon gripal care se anunță a fi dificil.  Programul a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății publicat, miercuri, în Monitorul Oficial al României.

Potrivit unui comunicat de presă, vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 se anunță a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, când circulația virusului gripal a fost limitată de restricțiile sanitare impuse de pandemia COVID-19.

Conform datelor INSP, numărul de infecții respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

De asemenea, se precizează că farmaciile comunitare și faramciștii care vor dori să se implice în această activitate se vor putea pregăti și autoriza astfel:

  • Farmaciile comunitare care doresc să se implice în program se vor autoriza special să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista lor urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.
  • Farmaciștii implicați în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire  postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri și cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare.

În plus, doritorii care vin să se vaccineze în farmacii trebuie să prezinte o  recomandare medicală de vaccinare împotriva gripei sezoniere, și trebuie să le mai fi fost administrată cel puțin o doză de vaccin antigripal în anii trecuți.

„Prin acest program pilot de vaccinare antigripală, farmaciștii își pot aduce contribuția în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Așa cum am demonstrat și în timpul pandemiei COVID-19, suntem alături de pacienții noștri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate și la nevoile lor.” a declarat domnul Prof. Dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunțate la începutul lunii că va  iniția un proiect-pilot în acest sens,  iar costul vaccinului și al serviciului de administrare va fi suportat de persoanele care vor să fie imunizate.

Ce vaccinuri se comercializează

În România, în septembrie 2022, sunt înregistrate și comercializate următoarele vaccinuri gripale sezoniere tetravalente: Influvac Tetra® (Mylan Healthcare GmbH) – suspensie injectabilă în seringă preumplută; Vaxigrip Tetra® (Sanofi Pasteur) – suspensie injectabilă în seringă preumplută; Fluenz Tetra® (AstraZeneca AB) – spray nazal, suspensie; Efluelda® (Sanofi Pasteur) – suspensie injectabilă în seringă preumplută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.