Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

Drept la replică – Serinus susţine că ancheta DIICOT nu are legătură cu incidentul de la Moftin

În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în editia  online a Gazeta de Nord -Vest din 31 octombrie 2022 cu titlulANCHETĂ. PERCHEZIȚII CU MASCAȚI ÎN CAZUL INCENDIULUI DE LA SONDA DIN MOFTIN si Portal SM.roStiri Satu Mare din 30 octombrie 2022, cu titlul “Pagube de 1 milion de euro din cauza valvei falsificate de la Moftin” si initial pe site-ul Stiri-Neamt.ro, ținând cont de prevederile legale, societatea SERINUS ENERGY ROMANIA S.A. solicită publicarea următorului Drept la replică:

Considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii. 

Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al companiei noastre, potrivit regulilor/cutumelor deontologice.

Legat de afirmatiile articolului din Portal SM.roStiri Satu Mare din 30 octombrie 2022:

Pagube de 1 milion de euro din cauza sondei falsificate de la Moftin. Potrivit surselor PortalSM, pagubele produse în urma incendiului cauzat de valva falsificată de la Moftin se ridică la 1 milion de euro, aici fiind incluse toate cheltuielile, de la personalul specializat la gazele arse şi utilajele distruse.

Procurorii DIICOT au arătat că firma care deţine sonda din Moftin a cumpărat valva de la firma din Piatra Neamţ care cumpăra produse de proastă calitate din China, le falsifica, şi le vindea ca fiind de calitate foarte bună.

După izbucnirea incendiului de la Moftin, Serinus Energy a transmis că acesta s-a produs din cauza unei “scăpări neaşteptate de gaze”.

Serinus Energy Inc. raportează faptul ca luni, 18 decembrie, 2017, la ora 1:49 am CET, în timpul operaţiei de rutină în care se pregătea sonda Moftinu 1001 pentru viitoarea producţie, a avut loc o scăpare neaşteptată de gaze şi prin urmare acestea s-au aprins”, a transmis societatea

Potrivit informaţiilor PortalSM, valva a fost cumpărată de la Rombet Piatra Neamţ şi ar fi generat scăpări de gaze ceea ce a dus la incendiu. Focul a fost stins după 20 de zile cu implicarea pompierilor din mai multe judeţe şi a unui specialist din Canada.”

Facem urmatoarele precizari:

  1. Nu a existat nicio sonda falsificata, sonda M1001 fiind sapata cu toate autorizatiile, permisele si acordurile obtinute conform legii romane si autoritatile din judetul Satu Mare pot confirma acest lucru;

  2. Motivele tehnice ale incendiului au fost dezvaluite catre agentiile guvernamentale (ANRM, ISU etc) si printre acestea nu avem cunostinta sa fi fost “o valva falsificata”;

  3. Nu am fost niciodata contactati de procurorii DIICOT din Piatra Neamt si ne vom adresa si acestora precum si instantei pentru corectarea informatiilor neadevarate;

  4. Nu am achizitionat niciodata valve de la nicio firma din Piatra Neamt pentru sondele forate de noi si nici de la alte societati care, in conformitate cu actele de insotire a marfii, sa fi fost furnizate de vreo societate sub-contractoare din Piatra Neamt;

  5. Nu avem nicio legatura contractuala sau de alta natura cu societatea mentionata in articolul publicat de Dumneavoastra, Rombet Piatra Neamt;

  6. Comunicatul dat de societatea SERINUS ENERGY ROMANIA S.A. dupa eruptia urmata de incendiul din 2017 este:

Serinus Energy Inc. (“Serinus”, “SEN” sau “Company”) raporteaza ca a avut success in aducerea inapoi sub control a sondei de gaze Moftinu 1001. Asa cum s-a relatat anterior, pierderea controlului asupra sondei a avut loc la ora 1:49 luni, 18 decembrie 2017, in timpul operatiunilor de rutina pentru pregatirea sondei Moftinu 1001 pentru intrarea in productie.In timpul operatiei, a avut loc o scapare necontrolata de gaze si ulterior s-a aprins. Safety Boss, expertii in control al sondelor, au fost la fata locului din 20 decembrie 2017 si au lucrat cu atentie din acel moment pentru a curata locul de echipamentele afectate pentru a obtine accesul necesar la capul sondei care a permis executarea operatiunii de control al sondei. Inspectoratul General al Situatiilor de Urgenta (“IGSU”)a fost de asemenea la fata locului si a acordat asistenta valoroasa, inclusive a furnizat echipament pentru pomparea apei si masini de pompieri. Societatea va trece mai departe in aceasta situatie si va investiga independent incidentul si va evalua cerintele de intervenitie la sonda pentru pregatirea acesteia pentru inceperea productiei. Societatea este multumita sa aibe sonda din nou sub control si ar dori sa-si exprime gratitudinea fata de multe persoane si contractori ale caror eforturi neobosite au ajutat Societatea in eforturile sale. Acestea au implicat Safety Boss, ISU Satu Mare, ISU Maramures, ISU Bihor, ISU Bistrita, ISU Cluj, ISU Timis, ISU Salaj, Primarul si oamenii din Moftinu, Prefectul judetului Satu Mare, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Multumiri speciale Dr. Raed Arafat – care se ocupa de Departamentul Situatiilor de Urgenta, actionand ca Secretar de Stat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru asitenta sa valoroasa si sprijinul acordat. Societatea a fost de asemenea activa si a informat comunitatea locala cu privire la progresul operatiunilor si isi exprima multumirile sale acesteia pentru rabdarea si intelegerea aratate. Societatea a fost in contact permanent cu Brokerii de Asigurari si cu cu evaluatorul desemnat cu privire la incident si la asigurarea acoperita si pretentiile ridicate.”

si nu are nicio legatura cu informatiile prezentate in mod eronat in articolul intitulat “Pagube de 1 milion de euro din cauza valvei falsificate de la Moftin” aparut in data de 31 octombrie 2022 in PortalSM.ro, societatea SERINUS neavand nicio cunostinta despre vreo valva falsificata achizitionata de aceasta si nici nu are si nici nu a avut drept furnizor sau sub-contractor societatea Robmet din Piatra Neamt. De asemenea, nu a fost niciodata contactata de vreun procuror care a investigat societatea ROBMET Piatra Neamt in legatura cu vreo fapta de natura penala si daca va fi cazul, ne vom adresa justitiei conform prevederilor legale in vigoare, pentru aflarea adevarului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.