Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Haine second-hand din Austria, interzise prin vama Petea. Ziar austriac: Poate e din cauza Schengen

Tone de haine second-hand aduse din Austria au fost interzise prin Vama Petea. Transporturile au fost trimise înapoi în Ungaria, iar presa austriacă a reacționat imediat, titrând faptul că e probabil ca mărfurile să fi fost refuzate din cauza faptului că Austria a interzis aderarea României în Spațiul Schengen.

Cotidianul austriac Krone Zeitung, ziarul cu cel mai mare tiraj din țară, a publicat duminică un articol despre un transport venit din Austria și blocat de vameșii români la vama Petea, în Satu Mare, informează Libertatea.

Autorul articolului preia informația dintr-un comunicat al Poliției de Frontieră din România, dar scrie că dincolo de lipsa documentelor legale pentru transport, nu e exclus ca „disputa privind vetoul Schengen să fi jucat și ea un rol în respingerea mărfurilor venite din Austria”.

„De la respingerea extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, au existat resentimente diplomatice între Viena și București. Abia vineri seara s-a aflat că ambasadorul României, Emil Hurezeanu, nu se va întoarce curând la postul său de la Viena. Potrivit presei române, Hurezeanu nu se așteaptă să se întoarcă până când Viena nu caută contactul cu Bucureștiul în chestiunea extinderii Schengen”, scrie Krone Zeitung.

Trei automarfare încărcate cu saltele, mobilier şi haine second hand au fost întoarse de la frontieră, în vama Petea, deoarece şoferii nu au putut prezenta documentele legale

La intrarea în ţară s-a prezentat un şofer român în vârstă de 54 de ani, conducând un automarfar înmatriculat în România, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, 8.900 kg de produse second-hand (mobilier, haine uzate şi electronice), de la o asociaţie din Austria, pentru o altă asociaţie din judeţul Satu Mare.

Poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât marfa nu corespunde operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

În acelaşi punctul de trecere a frontierei s-au prezentat pentru a intra în ţară doi cetăţeni, unul român, în vârstă de 43 de ani, şi unul olandez, în vârstă de 74 de ani, conducând fiecare câte un automarfar înmatriculat în România, respectiv în Olanda.

Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, 2.240 kg de saltele second-hand şi 300 kg îmbrăcăminte uzată, care erau destinate unor firme din judeţele Botoşani şi Satu Mare. Şi în acest caz, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât marfa nu corespunde operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.

În toate cele trei cazuri, autorităţile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a bunurilor transportate, fiind înapoiate pe teritoriul maghiar.

 

7 comentarii

  1. Vlad Tepes Răspunde

    Presa austriaca a semnalat bine, adica exact ce ar trebui sa faca autoritatile de frontiera, si se pare ca fac, sa returneze tot ce este gunoi adus din austria .
    Nu sintem groapa de gunoi a austriei !
    Daca au pretentia ca sint mai civilizati decit noi, atunci sa si demonstreze asta, nu sa-si bata joc de noi si sa ne desconsidere !
    Trebuie intors din drum tot ce este austriac, tot ce pute a nazism !

  2. Kuka Răspunde

    Austria să ne pupe sub coadă!

  3. comentator Răspunde

    Ar trebui oprite transporturile alea de lemne. Să nu spuneți că nu s-ar găsi motive de stopare printre hârtiile alea că nu vă cred! Aici autoritățile românești sunt superspecializați! Asta dacă vor. Atunci să vedeți ce s-ar supăra șogorii! Dar merită cu vârf și îndesat. Niște naziști în blană de oaie. Nu degeaba a răsărit mr.H dintre rândurile lor. Că acolo la ei dacă stai cuminte în rând și faci și spui ce zic ei atunci ești în ordine! Că de nu e vai de tine! Pentru orice mărunțiș de reclamă vecinul până nu mai ai stare acolo!

  4. John Doe Răspunde

    Daca Austria are atat de multi imigranti ilegali, sa ii ajute pe ei cu aceste marfuri second hand.

    Asa ar trebui procedat cu absolut toate transporturile, tuturor companiilor (romanesti sau straine), daca pana acuma si-au asumat pozitia de ghiocel, in caz de cele mai mici lipsuri (o semnatura, o stampila, etc.) – trimis inapoi in tara de provenienta sau dupa actele necesare si tinuti in vama.

    Vreau sa aud acele comentarii din partea strainilor, ca pana acuma sa putut si dintr-o data am devenit prea corecti si nu se mai poate.

  5. Beny Kira Răspunde

    La Petea e coruptie

  6. Gheorghe Răspunde

    Nu numai transporturile alea. Ele ar fi venit corect daca se stia ca nu trec altfel, dar daca se poate… De treizeci de ani se aduce orice gunoi si deodata au devenit scrofulosi la datorie. Uiitati-va ce cozi sunt la magazinele cu second handuri cand se baga marfa noua si la imbuibatii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.