Ultima actualizare: azi, 16:05

Locale

Masă caldă gratuită şi centru pentru social pentru vârstnicii din zona Petreşti

Vârstnicii din zona Petreşti şi mai multor comune vor beneficia de masă caldă şi servicii de îngrijire, datorită unor proiecte cu finanțare nerambursabilă câştigate prin programul naţional pentru persoane vârstnice derulat de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Evenimentul de deschidere a acestor proiecte a avut loc astăzi la Petreşti, fiind semnate deja 18 contracte de muncă ale celor care se vor ocupa de vârstnici.

Primul proiect are ca benefical GAL Sud Vest Satu Mare în parteneriat cu comunele Petreşti, Căuaş, Pişcolt şi Tiream. Este vorba despre înfiinţarea centrului social Terezia în clădirea fostei grădiniţe din Petreşti care va fi modernizată. Al doilea proiect are ca beneficar comuna Berveni şi prevede înfiinţarea unei cantine sociale iar al treilea proiect este al comunei Culiu şi prevede acordarea hranei la domiciliu.

Managerul Gal Sud Vest, Gergo Toga, a spus că vârstnicii vulnerabili vor beneficia de toate serviciile.

Avem un grup ţintă de 40 de beneficiari pe raza comunelor Petreşti, Pişcolt, Căuaş şi Tiream. În cadrul apelului de selecţie am primit cel mai mare punctaj la nivel naţional şi deja în luna decembrie am primit de la Ministerul Muncii şi licenţa de funcţionare, vom porni acordarea serviciilor în luna ianuarie. Am fost şi primii care am primit licenţă. Vom crea şi 18 locuri de muncă, deja sunt gata contractele. Vom acorda sprijin pentru actvităţile de bază zilnice, cum ar fi îmbrăcare şi dezbrăcare, igienă, hrănire, transfer, mobilizare, deplasare, prepararea hranei, livrarea acesteia, efectuarea de cumpărături, menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, modalităţi de petrecere a timpului liber, servicii de consiliere socială şi supravegherea administrării medicamentelor”, a spus Gergo Toga.

Primarul comunei Berveni, Kiss Zoltan, a spus că proiectul pe care l-a câştigat presupune crearea a opt locuri de muncă pentru persoanele care urmează să aibă grijă de persoanele vârstnice, bolnave şi singure din localitate.

Primarul comunei Kallos Zsolt a afirmat că potrivit recensământului din 2011 în localitate ar fi peste 900 de persoane de peste 60 de ani, adică peste 40% din populaţia unităţii.

Proiectul se numeşte “Masă pe roţi pentru persoane vârstnice”. Astfel, se va oferi masă caldă pentru 60 de persoane vârstnice cu livrare la domiciliu inclusiv sâmbăta şi duminică. Grupul ţintă este constituit din persoane singure, vârstnice, fără aparţinători.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a ţinut să-i felicite pe cei care au câştigat proiectele şi să le mulţumească pentru faptul că astfel preiau din presiunea de pe sistemul public de asistenţă socială.

Vedem mai ales acum în criză energetică că grupa vulnerabilă sunt bătrânii care rămân acasă, tinerii plecând la muncă. Ar fi absolut necesar ca la nivel de fiecare comună să dezvoltăm cât mai multe astfel de servici, şi atunci îngrijirea, în condiţiile în care nici medicina de familie nu stă foarte foarte bine cu personal calificat, încercăm să aducem serviciile cât se poate de aproape de cetăţeni. Este un proiect care merită”, a spus Pataki Csaba, promiţând că va sprijini mai departe aceste proiecte.

Deputatul Magyar Lorand a subliniat faptul că proiectul GAL Sud Vest a fost primul pe ţară, cu cel mai mare punctaj.

Sunt foarte fericit că am reuşit să fim fruntaşi în România pe acest apel de selecţie în domeniul social. Cu această ocazie vom ajuta oamenii în vârstă, vulnerabili ai societăţii şi nu în ultimul rând reuşim să creăm şi locuri de muncă în judeţ. Ideea a pornit de la GAL Sud Vest, de la Gergo Toga, pe care vreau să îl felicit, a venit cu ideea, a studiat ghidul. Atât am umblat prin Bucureşti până când am reuşit să aducem în judeţul Satu Mare trei contracte de finanţare”, a declarat Magyar.

Valoarea totală a celor trei proiecte depăşeşte 4 milioane de lei şi cuprinde inclusiv cheltuieli de funcţionare pentru următorii doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.