Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

Indemnizația pentru urmașii persoanelor persecutate, amânată din nou. Deputatul Cozma cere lămuriri

Guvernul a amânat din nou indemnizația pentru urmașii persoanelor persecutate din motive etnice, cu puțin timp înainte de termenul la care urmau să fie acordate. Deputatul sătmărean Adrian Cozma cere lămuriri după această nouă amânare.

Concret, punerea în aplicare a deciziei de acordare a despăgubirilor pentru victimele represiunii din anii 40 sau pentru urmașii acestora (între care aromânii, evreii, romii etc) a mai fost amânată o dată pentru termenul de 1 ianuarie 2023. Cu doar două săptămâni înainte ca plata pensiilor să înceapă, coaliția de guvernare a stabilit să prelungească termenul de acordare cu încă un an.

Deputatul Adrian Cozma cere lămuriri și a transmis o întrebare ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, respectiv ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi:

Stimate domnule ministru,

Potrivit prevederilor art.1 alin. (1) lit. c) şi g) și ale art.3alin. (1)  Ordonanţa nr. 105 din 30 august 1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, copiii persoanele persecutate au dreptul la o indemnizație lunară. Din păcate, prin art. XXI Ordonanţa de urgenţă nr.168 din 8 decembrie 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative drepturile acestor persoane au fost prorogate până la data de 1 ianuarie 2024.

Deși potrivit art.1 alin.(5) din Constituția României, ”În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, la elaborarea bugetului de stat pentru anul 2023 nu s-a avut în vedere respectarea prevederilor Ordonanţei nr. 105 din 30 august 1999, aspect prevăzut și de Legea nr.500/2002 privind finanțele publice. Având în vedere aspectele prezentate mai sus, vă solicit, domnule ministru al finanțelor, domnule ministru al muncii și solidarității sociale, să aduceți următoarele precizări:

  • Care sunt motivele care au condus la prorogarea termenelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei nr.105/1999 pentru copiii persoanelor deportate/persecutate/refugiate?
  • Care este numărul total al persoanelor beneficiare ale art.3 (1) din Ordonanţa nr.105/1999 și care ar fi fost impactul bugetar al acordării acestor indemnizații pentru anul 2022?
  • În condițiile în care drepturile au fost prorogate până la data de 1 ianuarie 2024, vă rog să precizați dacă aveți în vedere să identificați resurse financiare pentru plata acestor indemnizații începând cu anul viitor sau la elaborarea viitorului buget vom avea parte de o nouă prorogare?

22 comentarii

  1. Papagal Răspunde

    Tu rezolvă prețul carburanților că oamenii de un an așteaptă.

    • Om Răspunde

      Tu vezi-ti de treaba, papagal ce esti, ca nu e corect ca la urmasii de deportati care sunt majoritatea nemti si maghiari ( si care multi nici macar nu is in tara), sa li se dea iar la urmasii de refugiati care sunt romani, nu. Asa ca aici e alt subiect dar ii greu daca ai tendinte obsesive. Esti pe langa subiect.

  2. Vasaiu Domnichi Răspunde

    Papagal îi măta și tatăl tău măi Disnou

  3. Petrică Mureșan Răspunde

    Drepturile românilor persecutați etnic sunt blocate de Guvernul Ciucă -PNL. Țineți cont la vot de asta!

    • !? Răspunde

      PSD nu are treaba. El nu guverneaza, numai bate din gura prin purtatoru’ de vorbe Colacu, pardon, Ciolacu. Amice, daca nu ai realizat inca, PSD este la guvernare!!!.. GUVERNEAZA, adica hotarassc soarta tarii.
      PS
      Sper ca tu nu esti Petrica Muresan cantaretu’

    • Mărioara Petrar Răspunde

      Bună ziua,oare până când se tot amână, plata, acestui drept de fica de deportat ,decizia nu mai este valabilă? Nimeni nu face nimic pentru noi,Vreți să fiți votați?? Faceti ceva si pentru noi,doar ce ati promis. Va multumesc

  4. x-ulescu Răspunde

    Da nu trebuiau platite de statu. care a pesecutat românii …adica tot noi platim ca am fost persecutati ??

    • H&R Răspunde

      Cu o mână dai, cu cealaltă iei înapoi. Dar noi avem guvernanți născuți în Cernobâl. Adică au 4 mâini. Cu o mână dau, cu restul 3 iau înapoi.

    • !? Răspunde

      Pai mai x-ulescule, te credeam ma destept. Da tu ce crezi? Din ce plateste Statu? Nu din impozite si taxe? Pe care cine le plateste?…te intreb retoric. Tu du-te si stai la rand sa-ti platesti impozitele.. ca altfel nu are statul bani, Pe de alta parte nu sunt impotriva sa aiba Statul bani si ii investesteste eficient si sa beneficiez si eu de aceste investitii. Si sa nu uitam ca sunt si oameni care au suferit in viata sau sufera si in prezent Si pe ei trebuie sa-i ajutam, ca sunt de-ai nostri….sau cum trebuie exterminati?

      • x-ulescu Răspunde

        Ba ,,desteptule” ..da cine ia pesecutat pe romani in Ardeal ?? Nu statu ala trebuie sa le plateasca despagubiri ?? Cum au platit nemtii ??

  5. Soso Răspunde

    Mai lasati-ne cu urmasii urmasilor..la ce le trebuie indemnizatie?De 40 de ani toata tara asta a fost persecutata in toate modurile..ne plateste cineva ceva?

  6. Tercica Răspunde

    Dl Cosma azi la TV când ai fost întrebat despre colegul focsa ca s-a bătut muiere ai zis ca nu cunosti cazul. Chiar asa? Toată tara a aflat stirea cu penelistul bătăuș, chiar matale sa nu fi fost informat. Curios ca în rest le stii pe toate. Sau stii numai ce vrei.

  7. !? Răspunde

    O sa ti le rezolve Ciolacu( daca nu sti cine este da-i cautare cu google). Are si el un cuvant de spus ca doar nu este doar o curva politica…viitor Prim Ministru!…n-am cuvinte…vorbesc ca papagalu’ 😁

  8. Vivianne Răspunde

    Felicitari domnului Cozma pentru initiativa! II doresc succes, sa repare aceasta nedreptate, deoarece dansul poate sa faca acest lucru.

    Mai ales ca este discriminare sa dai indemnizatii la urmasi de deportati (majoritatea maghiari si nemti, nici macar romani pentru ca multi sunt in afara tarii) si sa nu dai la urmasi de refugiați(majoritatea ramani). Ca sa nu mai zic ca indemnizatia urmasilor de deportati e mult mai mare iar a urmasilor de refugiati este aproape jumatate. Dar macar sa le-o dea! Deja e al doilea an cand o amana. Rusine guvernantilor!

  9. 007 Răspunde

    Sudistii nu vor intelege niciodata suferintele Ardelenilor,pentru ca si ei se considera ocupatori(a se vedea scrisoarea lui Maniu catre Carol al -II-lea),citez,,Guverne cu totul lipsite de prestigiu si de popularitate in aceste provincii au aruncat asupra Ardealului si Banatului clientela lor politica.
    Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea tradatori notorii ai cauzei nationale in timpul jugului strain, si au umplut functiunile politice si administrative cu elemente straine de imprejurarile locale si de cetatenii acestor tinuturi.
    Au revocat din serviciu ardeleni si banateni binecunoscuti, bucurandu-se de o aleasa reputatiune, cunoscatori ai nevoilor si spiritului provinciei.
    Elemente cu mari merite in luptele nationale din trecut pentru unitatea noastra de stat au fost inlaturate in zambetele deironica satisfactiune ale minoritatilor.
    Metodele de exploatare fara scrupul, o goana neastamparata dupa imbogatire a satelitilor, intovarasita de imoralitate si coruptiune sfidatoare, au ranit sentimentul public al provinciei, odinioara sub raportul moral sanatoasa pana la austeritate.
    Cu scurta intrerupere a guvernarilor national-taraniste, Ardealul si Banatul aufost aruncate intr-o atmosfera cu totul contrara conceptiei lor de viata.
    O dureroasa deziluzie si o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile in provinciile noastre.
    Aceste sentimente au fost si mai mult agravate prin umilinta ce au simtit, vazand cum dispare prestigiul si simpatia de care se bucura poporul nostru in fata tuturor strainilor.
    In loc de o noua epoca de refacere materiala si de inaltare morala s-a continuat opera de umilire a provinciilor si de pauperizare, inlaturarea elementului romanesc ardelean si banatean din functiunile publice imorale si printr-un favoritism cu nimic justificat.(…)
    SIRE
    In afara acestei nemultumiri cu caracter general pe cari le exprimam fata de regimul politic, aplicat tarii intregi, noi transilvanenii si banatenii, suntem nevoiti sa infatisam Majestatii Voastre cu nemultumirile noastre speciale, pricinuite de politica de guvernamant aplicata provinciilor noastre si locuitorilor ei.
    Sistemul centralist nu a inteles aceea ce inca pentru Romani a fost un principiu elementar de intelepciune politica: metoda de asimilare treptata, fara procedari violente, a noilor provincii, prin respectarea traditiilor,a conceptiilor si datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice si prin atragerea elementelor locale reprezentative si de valoare la o colaborare activa in viata publica si administrativa.
    Aceste metode de intelepciune politica au fost calcate in picioare fata de o provincie care nu fusese, totusi,cucerita, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimtamant. ”
    In rest nu pot decat sa plang cand vad ca Ucrainenii ,de la soldati la copii,sunt tratati in spitale cu demnitate(asa si trebuie ) iar refugiatii ARDELENI,si copiii lor care au trait si suferit luni si zile intregi cu o bucata de paine,NU !!!NU-I ASA SUDISTILOR si lingailor de cur sudist,doar nu voi ati suferit ? !Mai miticilor, CAND O SA VA PESE de suferintele ardelenilor?!Voi gunoaiele analfabete de pe portaluri care nu aveti nici cea mai elementara idee despre istoria (suferinta)ardelenilor,( scuze pentru voi,deoarece retardatii vostrii de parinti nu v-au educat,decat in spiritul ,,inteligentei” citate mai sus) cum puteti spune ca n-au acest drept?Asa cum multe natii,cum spun unii dintre postaci inteligenti,despagubesc si copiii aliatilor,deportatilor siu/sau luptatorilor din armatele aliate.Dar intrebarea este ce facem cu aceasta tara construita pe gunoaie,din gunoaie,pentru ca maine oricine care are vre-un drept s-ar putea sa-i fie anulat de…ghiciti cine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.