Ultima actualizare: ieri, 19:32

Naţionale

Expert seismolog despre cutremurele recente din România: „Ne așteptăm la cutremure”

O ipoteză de lucru privind cele două cutremure din zona Olteniei, de luni și marți, este că acestea au fost declanșate de cutremurele din Turcia, care au „crescut stresul seismic în zonă”, spune Bogdan Enescu, expert seismolog și profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, potrivit Digi24.

Într-o intervenție la Jurnalul de Seară de la Digi24, Enescu a explicat că „cutremurele de suprafață, spre deosebire de cele intermediare din Vrancea sunt caracterizate de replici seismice” și a mai spus că „replicile vor continua, dar probabilitatea ca această activitate seismică să înregistreze cutremure mai mari decât cele produse astăzi (n.r. – 14 februarie) este relativ mică”.

„În general, cutremurele se produc din cauza acumulării stresului tectonic. Este posibil ca aceste cutremure care s-au produs în Turcia, în special undele de suprafață de la cutremurul din Turcia, să fi crescut un pic stresul din zonă, deci zonele respective, din Oltenia, sunt zone în care un cutremur puternic nu s-a produs de circa 80 de ani. Acumularea stresului tectonic trebuie eliberată cumva. Este doar o ipoteză de lucru, cutremurele care s-au produs în Turcia au fost picătura care a umplut paharul un pic mai devreme. Probabil că cutremurul care s-a produs ieri, cel de 5,2, a fost un precursor al cutremurului de astăzi. Nu e ceva neobișnuit. Sunt zone seismice în care avem un cutremur mai mic și acesta este urmat de un cutremur ceva mai mare, de cutrumurul principal, ca să zic așa. În amândouă cazurile e vorba de cutremure de suprafață, din câte am înțeles, de adâncime de până în 10 kilometri. Comparat cu cele mai adânci, cu cutremurele din Vrancea, de exemplu, cutremurele de suprafață au un efect mai puternic”, a spus Enescu.

Despre posibilitatea ca zona seismică Vrancea să devină mai activă ca urmare a cutremurelor din Turcia și Siria, Enescu spune că este puțin probabil să fie provocat un cutremur semnificativ de adâncime intermediară: „După cutremurul principal, de magnitudine 7,8 din Turcia, după cum vă aduceți aminte, am avut un cutremur de magnitudine 4,5, care a fost recalculat la 3,1, în Vrancea, cu o adâncime de până în 20 de kilometri. Acel cutremur s-a produs, încă o dată, la sosirea undelor de suprafață, deci după producerea celui din Turcia. Undele seismice s-au propagat, și la sosirea în zona Vrancea, a apărut acest cutremur de suprafață în zona Vrancea, cu magnitudine recalculată de 3,1. În că o dată, este posibil ca acel cutremur din zona Vrancea să fi fost declanșat de undele seismice din Turcia. Acum, ce se va întâmpla în viitor nu pot să vă spun, este puțin probabil ca schimbările de stres asociate cu cutremurul din Turcia să provoace un cutremur semnificativ la adâncimi intermediare în zona Vrancea. Bineînțeles, seismicitatea trebuie monitorizată și trebuie analizate datele pe care le avem. Cutremurele de suprafață, spre deosebire de cele intermediare din Vrancea sunt caracterizate de replici seismice. Replicile vor continua pentru o anumită perioadă de timp, probabil săptămâni de-acum încolo. Însă, replicile sunt, prin definiție, mai mici decât cutremurul principal. Eu zic că ne așteptăm la cutremure mai mici decât cel care s-a produs astăzi, de magnitudine 5,7. Aceasta este, cred, cea mai importantă idee. Deci, replicile vor continua, dar probabilitatea ca această activitate seismică să înregistreze cutremure mai mari decât cele produse astăzi este relativ mică. Când ne referim la replică seismică, ne referim la un cutremur care este mai mic ca magnitudine decât cel principal și cel de ieri e posibil să fi fost un precursor celui de astăzi. Nu este ceva neobișnuit din punct de vedere seismic, deci cutremurul care s-a produs în Japonia, de magnitudine 9, în 2011 (n. red. – cutremurul devastator care a provocat dezastrul de la Fukushima), a avut cu două zile înainte un cutremur de magnitudine 7,2, deci este ceva care s-a întâmplat în alte zone – un cutremur cu magnitudine mai mică, urmat de unul de magnitudine mai mare în aceeași zonă”, a explicat el.

Întrebat cu privire la posibili viitor „prezicători de cutremure”, Enescu a spus: „Cu știința pe care o avem în momentul de față, cutremurele nu sunt predictibile. Nu este posibil să fie prezise cutremurele de pământ cu cunoștiințele pe care le avem în momentul de față. Orice altceva este o fabulație”.

Sursa: Digi24

Citește și:

Un comentariu

  1. un specialist Răspunde

    Cu astfel de știri fanteziste, de-a dreptul bombastice puteți genera isterie în masă. Oamenii de rând nu cunosc noțiuni de bază și se iau după voi. La asta nu vă gândiți? Că vedeți voi atât cutremurul din Turcia dar și cea din Oltenia au fost ambele cutremure mai puțin obișnuite, de suprafață. Adică superficiale. Ipotezele astea lansate de acest expert nu sunt mai deloc verificate pentru că până acum nimeni nu prea le-a studiat conexiunile posibile. Cutremurele obișnuite din Vrancea au loc la adâncimi de 125-140 km. Cercetările se canalizează spre cutremurele mari pentru că acelea au generat probleme serioase. Aceste cutremure superficiale sunt foarte concentrate și de aia fac stricăciuni dar numai strict local. Propagarea este mult limitată în spațiu. Iar legătura dintre falii e ca și cum am zice că subducția din Vrancea are legătură cu dorsala medio-oceanică din Atlantic sau cu fosa Tonga ori cea din Puerto Rico. Adică are și nu are. Vă spune asta unul chiar de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.