Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Mesajul viral al unui sătmărean: Mi se spune să plec în Ungaria pentru că sunt maghiar. Cu ce deranjez?

Un mesaj postat de un sătmărean pe o rețea de socializare a ajuns să se viralizeze în scurt timp, iar secțiunea de comentarii s-a umplut de mesaje. Postarea vine ca un răspuns la scandările suporterilor echipei de fotbal FCU Craiova la adresa formației Sepsi Sfântu Gheorghe.

Concret, în minutul 26 al meciului, arbitrul a întrerupt partida din cauza scandărilor xenofobe care răsunau din peluza suporterilor olteni. ”<<Afară, afară cu b******i din ţară>> şi <<afară, afară cu ungurii din ţară>>, au fost scandările care au dus la oprirea meciului.

Sătmăreanul Erdős János a reacționat pe pagina sa de Facebook și a transmis un mesaj puternic, care s-a viralizat imediat. Postarea a adunat mii de aprecieri, sute de distribuiri și o mulțime de comentarii:

,,Puneți-vă în locul meu. M-am născut în Satu Mare, la 10 km de granița cu Ungaria. Într-o familie de maghiari, cu străbuni maghiari, care și ei, la rândul lor s-au născut aici. Nu știu câte generații, dar sigur n-au emigrat. Îmi păstrez limba, tradițiile, îi respect pe predecesorii mei… Ce nu fac bine? Limba statului am învățat-o, istoria am învățat-o, îmi iubesc țara, respect toate națiile care locuiesc aici, nu-mi fac de rușine țara, din contră!, datorită meseriei mele am ajutat să fie apreciată…

Unde greșesc? Că sunt maghiar și nu ascund asta acasă? Să plec, mi se spune, în Ungaria. Voi știți cum m-am simțit când cei de acolo mi-au spus ”Voi, românii…” La dracu! Fiindcă vorbeam mai bine limba maghiară decât ei? Mai corect. Unde e ”acasă” pentru mine dacă nu aici? Unde pot fi apreciat ca Om mai bine decât aici? Care e vina mea? Jignește pe cineva prezența mea? Că nu renunț la naționalitate mea? Că niciodată nu neg că sunt maghiar? Sunt! Ăsta sunt! Ma-ghiar! ȘIIIIIIII? Pe cine deranjează? De ce? Eu nu am voie să cânt Imnul maghiar, Secuiesc? Mă atașez de ele! Nu au text iredentist, nu provoacă indignare textele lor. Am cântat și imnul românesc destul. Atunci am fost bun? Că doar sunt un amărât de fagotist de câmpie… Mereu, când comentez undeva, îmi dau cu părerea, fără să atac, sunt trimis ”afară”. De ce?

Am încercat mulți ani să fac cumva pace între aceste două nații. Recunosc că sunt câțiva români care fac același lucru; pe plan local, pe ”afară”…. Dar am fiică, am nepoțici. Mor, și ele vor trebui să trăiască în aceeași ură în care am trăit și eu? Că și ele au diacritice ”urâte” în nume! Doar gândiți-vă! Empatie”.

22 comentarii

  1. Profu Răspunde

    Domnule Janos,nu are nimeni treabă cu maghiari,noi îi respectăm,avem prieteni mulți maghiari,ne înțelegem foarte bine cu ei.
    Nu vă uitați dumneavoastră ce scandează o parte din suporterii Craiovei,ei sunt din județul. adică sunt oltenii tâmpiți.

  2. Român Răspunde

    ȘI pe mine mă deranjează ce faci tu
    și ceilalți din rasa pură a lui Orban de rromi declarați maghiari pentru bani să creșteți procentul, și pe orice român adevărat! Te asigur! E un afront adus statului care te plătește și care poate dă alocație pt. copiii și nepoții tăi să nu cunoști limba statului!! Tu în țara asta România nu ai altă naționalitate la care să renunți decât la cea română! Tu ai cel mult o etnie! Da, du-te în țara căreia simți să îi cânți imnul și să îi vorbești limba ! Asta dacă te acceptă! Că poate acolo te vei da român și vei zice că străbunii tăi au fost români maghiarizați de ei, ceea ce înclin să cred că e adevărat! Și de aceea eu vă tolerez, dar nu mai mult!

    • 3.14 Răspunde

      In numele tatalui, fiului si al sfantului duh, amin. Saracul de tine, cel pe care il critici stie mai multa romana ca si tine, TU esti un afront la limba romana! Mare patriot!

      • bigbrother Răspunde

        👍

        • JRomân Răspunde

          3.14, acolo a demonstrat suflătorul că știe mai bine limba română unde a scris Imnul și Secuiesc cu majuscule? Sau acolo unde a scris că știe și maghiara ” mai corect ” ? Corcsi se crede mai presus și decât ungurii acum! Și el e amestecătură! Să înțeleg că așa știi și tu? Acoliți lui Orban rasă pură, nu aveți nicio șansă decât să resptați și să iubiți țara asta pe care o urâți cel mai mult, dacă vreți să aveți vreodată una, frustraților! Io pot și nu regret! Și vorba ceea Viszon laboș !!

          • @JRomân

            Exact! Cum ai spus! Așa că în oală cu tine! Să te facem răcituri!

    • Dani Răspunde

      @Român-le ,ai uitat ca nu este nici Ortobox! Oare cat te mai suporta pamantul? Chiar si Adevarati Nationalisti rad de cata prostie ai in capul ala GOL!

      • Român Răspunde

        Nu ai ce face! la naștere mămica așa s-a bucurat de mine că m-a aruncat în sus și am căzut direct în cap. Amu am și eu o criză și mă dau deștept dar nu mă compar nici cu ciorapii nespălați ai acestui om pe care îl critic așa pe neștiute! Că atâta mă duce mintea, na! Că nu știu că ăsta cântă la Filarmonică că eu nu am trecut pragul veci! Nici nu știu unde este clădirea că eu mă ghidez cu reperele mele importante, adică birturile. Că peste tot sunt deja dator pe caiet.

    • Dac Răspunde

      Urmările Covid afectează creierul și memoria chiar și la un an după boală. Este concluzia unui studiu italian coordonat de Universitatea de Stat din Milano, informează Mediafax.

      La mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, se cunosc simptomele respiratorii ale Covid, însă boala poate duce la complicații neurologice, cu afectarea funcțiilor senzoriale, motorii și cognitive.

      • @Dac Răspunde

        Și exemplul cel mai elocvent în acest sens ești tu??? Lasă tată că nu mai primești nimic. S-a golit sacul. Acum te rog du-te voluntar în Ucraina că te așteaptă. Oricum degeaba ții umbră. Vezi că Zelensky va fi nominalizat la premiul Nobel la medicină! Că doar de când se joacă cu praștia nu mai are covid la el acasă!

  3. Profu Răspunde

    Scuze: Județul OT.

  4. Român Răspunde

    Profu,cine zice acela e! El și cu prietenii lui! Tu ești vreun etnic? Care noi? Poate vreun maghiar sub acoperire ești ce vrei să pari român adevărat, dar nu ești! Eu și nici un român adevărat nu îi respectăm pe maghiarii de naționalitate română care nu cunsc și resping limba română limba română, care vor să cânte imnul altei țări, tinuturi altele decât românești pe teritoriul României etc.

  5. Român Răspunde

    Așa e, cere-ți scuze! Crezi că dacă ai tras o palmă unui rahat și îți ceri scuze nu îți mai pute mână!

  6. bigbrother Răspunde

    Unele comentarii intrunesc toate conditiile pentru incitare la ura. Probabil redactia are bani si timp de a se tot deplasa stiu ei unde pentru a da cu subsemnatul? Chiar asa de mare lucru e sa puneti un moderator la comentarii? Sau abia asteptati sa fiti arsi?

  7. Vasile Răspunde

    Bă românilor!!! suntem niște proști că le dăm prea multă importanță la agaricii ăstea.

    • Vasile Răspunde

      Drept protest nu mă voi duce pe autostradă la unguri. Aștept până ajunge cel rrromânesc la noi! Că ziceți că nu sunt șanse? Păi oricum cu ștraful nu poc mere pe asfalt neted că nu-i voe.

  8. Vasile Răspunde

    Și recunosc că nici mie nu-mi plac ungurii,dar Unguroaicele!!! sunt bestiale, și știți de ce?Aștept răspuns.

  9. JRomân Răspunde

    Dani, poate Răuformat, cap spălat!

    • JRomân Răspunde

      Nu înțeleg de ce caut eu reavoință peste tot? O fi școala pe care am urmat-o de vină?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.