Ultima actualizare: azi, 14:00

Locale

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA. Sătmăreanul Ionuț Stancovici a dus trei persoane cu dizabilități cu elicopterul la schi

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA @Caiac SMile: Sătmăreanul Ionuț Stancovici a dus trei persoane cu dizabilități cu elicopterul la schi.

Oamenii cu dizabilități pot face orice. Pot cuceri cele mai înalte culmi, la propriu şi la figurat. Au demonstrat-o persoanele speciale care au luat parte la experiența inedită pregătită de sătmăreanul Ionuţ Stancovici împreună cu echipa sa de la Asociaţia Caiac SMile: heliski la Muntele Mic. Un munte care a rămas chiar mic în faţa curajului, determinării şi pasiunii pentru schi şi senzaţii tari a membrilor cu nevoi speciale din Asociaţie: Vasile Bota, Adrian Cherecheș și Bogdan Cioltea.

Filmul poveștii îl puteți vedea AICI.

Prin acţiunea lor atipică şi curajoasă, desfășurată sub sloganul ”împreună suntem #limitless”, ei au dovedit României şi lumii întregi că nu există limite pentru persoanele cu nevoi speciale şi că pot face orice îşi propun.

Când îi văd pe pârtie cât de mult se bucură, înțeleg că eu întotdeauna trebuie să-i duc mai departe, mai departe. Am zis să le fac o bucurie și să facem împreună o acțiune mai atipică, într-un loc mai greu accesibil, să fie cu adevărat o experiență de neuitat care să le dea încredere că ei pot face orice. Ce fac eu, pot face și ei! Educaţia pe care ei ne-o dau când suntem pe pârtie sau când avem acţiuni este una foarte importantă. Oamenii din jur vin la mine şi îmi spun: Wow, Ionuţ, nu am crezut că voi vedea aşa ceva. Eu aveam o frică pentru aşa ceva, dar văzându-i pe ei că nu au teamă, eu cum să mai am?, spune Ionuț Stancovici, fondatorul asociației din Satu Mare, Caiac SMile.

Campaniei i s-au alăturat: Mirela Retegan, Alex Dima, Cătălin Măruță, Mihai Găinușă și Mihai Cioată.

Caiac SMile transformă prin sport dizabilităţile în abilităţi

Acţiunea de heleski de la Muntele Mic este un manifesto şi un mesaj puternic pentru toate persoanele cu dizabilităţi din România.Prin intermediul sportului, Asociația Caiac SMile transformă dizabilitățile în abilități și temerile în zâmbete. Organizația are în desfăşurare chiar în această perioadă proiectul „Tabere de schi adaptat”, o extensie a proiectului de anul trecut „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, însă la o scară mult mai mare: în acest sezon de schi, 1000 de persoane cu nevoi speciale au ajuns să schieze datorită Caiac SMile.

În sezonul de iarnă 2021-2022, Asociaţia Caiac SMile a demarat proiectul „ Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze ”, prin care a reușit să accesibilizeze pârtii din întreaga țară pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, prin dotarea acestora cu 13 monoschiuri. Mai mult, au organizat evenimente la fiecare dintre pârtii și au instruit monitorii și salvamontiștii în vederea folosirii monoschiurilor pe pârtiile de la Cavnic, Vatra Dornei, Cluj Napoca, Cheile Grădiștei, Poiana Brașov, Bușteni, Predeal, Păltiniș.

Odată cu accesibilizarea pârtiilor pentru persoanele cu dizabilități, a apărut nevoia de a extinde sportul de iarnă pentru ei la nivel de practicare independentă. Asociația a făcut un pas mare în acest sens: membrii speciali ai clubului Caiac SMile au devenit în iarna anului 2022 monitori de schi acreditați. În plus, pe tot parcursul sezonului de schi 2022-2023, au fost organizate opt tabere de șase zile fiecare. În cadrul fiecărei tabere, 5 persoane cu dizabilități și însoțitorii lor au învățat să schieze independent folosind monoschiurile. Obiectivul asumat și realizat de Caiac SMile pentru acest sezon de iarnă a fost ca 1.000 de persoane cu dizabilități să se bucure de sporturile de iarnă și să schieze cu ajutorul monoschiului, pe pârtiile accesibilizate anterior.

 

4 comentarii

  1. Ciprian Ardelean Răspunde

    Pe Iohannis si soția ?

    • bigbrother Răspunde

      Vezi că nu știi bine? Ei și acolo merg numai cu avionul. 😱😵😉
      Că de fapt ce am câștigate din aceste două mandate? Crize peste crize, dacă nu sunt le fabricăm (#ciumaroșie, #fărăpenali etc.) local apoi dăm mâna cu dușmanul de moarte numai să rămânem pe funcții iar în rest promisiuni neonorate. România lucrului bine făcut? România educată? Poate în altă dimensiune, în altă galaxie. Nu vezi că nici măcar nu se mai caută scuze????

  2. Cristi Răspunde

    Cam care este nivelul de cultura care il avem noi ca si popor, ca la o stire de acest gen sa comentam cum comentati mai sus?

  3. Cristi Răspunde

    Jos palaria Ionut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.