Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Tot ce trebuie să știi despre Kombucha și Matcha

În ultimii ani, opțiunile de băuturi sănătoase s-au dezvoltat, proporțional cu preocupările despre sănătate. Probabil ai auzit deja despre băuturi precum Matcha și Kombucha. Sunt băuturi cu rădăcini în Asia, care au beneficii nenumărate pentru corpul nostru.

Kombucha este un ceai fermentat, foarte bogat în probiotice. Adică acele bacterii bune din intestinele noastre care se asigură că digestia noastră este una optimă și care contribuie la o funcționare mai bună a sistemului imunitar. Pe lângă probiotice, kombucha conține și o serie de antioxidanți, care ne ajută să combatem acțiunea radicalilor liberi și ne ajută corpul să funcționeze cât mai bine la nivel celular. Există studii care arată că această băutură are un impact și asupra rezistenței la insulină și este capabilă să scadă nivelul zahărului din sânge. În plus, alte studii au demonstrat că nivelul de antioxidanți prezenți în această băutură pot avea chiar și proprietăți anti-cancerigene. Este o băutură care încă se studiază, dar clar este un probiotic natural, pe care îl poți folosi dacă vrei să îți îmbunătățești digestia, pentru că are enzime și acizi care se asigură că substanțele nutritive din alimentele pe care le consumi sunt absorbite cât mai optim, dar și că hrana este consumată de organism într-un mod optim.

Kombucha este un ceai pe care îl poți cumpăra din magazine sau online gata preparat, dar este și o băutură pe care o poți prepara chiar tu, la tine acasă. Ingredientul cheie din această băutură este SCOBY, o cultură de bacterii. Se găsește de cumpărat și apoi vei avea nevoie doar de apă, un ceai la alegere, zahăr și puțin timp, cât are nevoie să fermenteze băutura, odată ce ingredientele au fost amestecate.

Rețeta este una simplă, cum spuneam. Ai nevoie să fierbi 3 litri de apă și să pui înăuntru cam 4 plicuri de ceai și 350 de grame de zahăr. Lași ceaiul la răcit, la temperatura camerei. Apoi torni într-un borcan cu gură mai lată, precum cele de murături și adaugi SCOBY, ingredientul cheie. Acoperi cu o bucată de material care să permită băuturii să respire și lași totul la fermentat într-un loc ferit de lumină, la temperatura camerei. După ce trec 7 zile, e momentul să guști băutura. Dacă este încă foarte dulce, mai are nevoie de timp la fermentat. Va fi gata de băut în momentul în care devine acrișoară. În acel moment, vei putea transfera propria ta kombucha în sticle închise, pe care să le depozitezi la frigider. Poți bea câte un pahar de 250 mililitri zilnic și așa te asiguri că ai un supliment natural, făcut la tine acasă, care va contribui la digestia și imunitatea ta.

O altă opțiune de băutură benefică pentru tine este Matcha. Este un ceai verde sub formă de pudră și este foarte versatilă ca opțiuni de preparare. O poți adăuga ca pudră în prăjituri și diverse sucuri din fructe sau o poți prepara sub formă de matcha latte, care poate substitui cafeaua ta de dimineață.

Matcha conține o cantitate foarte mare de antioxidanți. Studiile arată că poate avea chiar și până la de 100 de ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit. Dar mai are și un compus care se numește EGCG, care funcționează ca un „carburant” pentru metabolism și te poate ajuta să arzi mai repede grăsimile. Tocmai de aceea, matcha este un ingredient foarte potrivit în curele de slăbire.

Deoarece conține cafeină și un aminoacid numit L-teanină, are un efect tonic pentru minte și corp. Asta o face atât de potrivită ca înlocuitor de cafea, care poate avea efecte negative precum palpitații și agitație. Prin conținutul acestui aminoacid, L-teanina, matcha funcționează la polul opus și combate stresul, contribuind la starea ta de relaxare, cu un efect energizant.

Matcha este o pudră verde, iar această culoare este dată de clorofilă, un ingredient care poate să ajute cu detoxifierea organismului. Pe lângă asta, are și vitamina C și vitamina E, care împreună contribuie la buna funcționare a sistemului tău imunitar.

Și această băutură este ușor de pregătit în casă, ai nevoie doar de o ustensilă specială din bambus, care arată ca o combinație între o pensulă și un tel. Tot ce e nevoie să faci este să amesteci pudra fie cu apă, fie cu lapte și să bați bine totul cu această pensulă până când băutura capătă o textură de spumă.

Așadar, te încurajăm să incluzi în dieta ta zilnică cele două băuturi, pentru că sunt suplimente naturale care îți vor susține corpul să aibă mai multă energie și să funcționeze mai bine. Acestea nu au efecte adverse dovedite, dar dacă îți faci griji, este recomandat să discuți cu medicul tău nutriționist sau cu medicul de familie. Aceștia îți pot da chiar mai multe sfaturi despre cum să adaugi aceste două băuturi atât de benefice în dieta ta și care sunt cele mai potrivite cantități pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.