Ultima actualizare: azi, 16:35

Locale

Amendă uriaşă pentru Primăria Carei. Nereguli la statuia lui Kolcsey Ferenc

Amendă uriaşă pentru Primăria Carei. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare a aplicat o amendă de 10.000 de lei Primăriei Carei după ce, în urma unui control ca urmare a unei sesizări, s-au descoperit mai multe nereguli la statuia poetului Kolcsey Ferenc, inaugurată în prezenţa preşedintelui Ungariei, Novak Katalin.

Angajaţii Direcţiei pentru Cultură au constatat că statuia conţine inscripţii în limba maghiară, iar potrivit proiectului nu trebuia să fie nicio inscripţie. Mai mult, statuia a fost amplasată pe un soclu de piatră, tot fără a respecta avizul. Aceasta ar fi trebuit să fie aşezată la nivelul solului.

Ca sancţiune complementară s-a dispus „desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială”.

Deocamdată nu se ştie ce se va întâmpla mai departe.

Amintim că inaugurarea statuii s-a făcut cu scandal.

33 comentarii

  1. H.K. Răspunde

    Cei care au aplicat amenda sper că o să cheltuie banii la pompe funebre Kirilă

    • Kwi Răspunde

      @horty klaus alias hk, mata-n kur de analfabet, daca nu respecti legea mergi si tu la pompe funebre? B0ule? E ilegal mai kkt ca filtru.

      • Pap Remus Răspunde

        Șovinismul și iredentismul vostru nu e ilegal ????
        Opincar împuțit ce ești.

        • Scamagoskh Răspunde

          Fara legatura cu subiectu….dar e adevarat ca ceva jurista de la primarie (din alea intrate pe usa din dos in corpu functionarilor, ca absolventa de ceva “facultate” fantoma, nici macar Spritzuharet), umblata prin Camin si Ciumesti face ore suplimentare la birou primarelui? Ca se lauda ca anu asta face rocada cu secretara primariei,

          • Szabo Domi

            Nu cred, primarele e om rational totusi, si inca in putere, nu se complica cu frigide ce nu pun nici macar boticu pe ecler, ca vezi doamne sunt lady-uri, obisnuite cu nu stiu ce bunici ce le-or promis ca le plimba cu tuaregu la concertu de anu nou de la Viena si cate si mai cate.

          • Lucian si Adela Crina

            Oameni buni….muierea aia bate indata jumatatea de secol. Prostii care baga bani in dosu ei fie fac un act de caritate, fie isi merita soarta, ca aia e deja expirata de minim 10 ani.

  2. Mae Răspunde

    Mi se pare corect cațeaua nu a marcat terenul bine !!!!! Respect regulile sau le facem după capul nostru !!

    • Avasiloaie Stan Răspunde

      Daca era a lui Avram Iancu nu trebuia mare lucru, si nici nu se uita nimeni la schiță si realizare….

      • bigbrother Răspunde

        Cam așa. A se vedea în acest sens troița de vară de la biserica ortodoxă de la cap pod Golescu când făceau scandal pentru construirea Lidl dar troița nu avea nici un act. Unii au scutire de la lege dar tot ei fac scandal. Că zic ei cea mai bună apărare este atacul. Și la troița asta atunci s-a aflat când s-a apucat primăria și cu Lidl să facă sensul giratoriu de acolo și s-a lovit de construcție. La unii se aplică toate legile la virgulă iar la alții este opțional. Depinde și de condițiile meteo.😮😵🙃

      • ssss Răspunde

        …..aham , sunt curios statuile din Ungaria ale românilor cat sunt de comemorate , respectate , etc….sau stai că nu sunt , ungurii nu permit statuie românească pe teritoriul lor….nici la nivelul solului nici cu inscripția in romana ……sau este ? Avram Iancu la Debrecen? Sau la Viena???

        • bigbrother Răspunde

          Ba eu zic că a fermentat la greu mămăliga-n mulți. Că parcă de acolo a început. În rest îți recomand să nu comentezi despre ceva despre care habar nu ai. Exact cum spune numele tău ales, sssssssss, ciocul mic.

        • Logica rumena Răspunde

          Cam cu s-ar explica ceea ce zici istoric? A facut ceva eroic Avram Iancu pe-acolo? Ca fapt divers mai intra pe link-ul asta – https://bibliotecaromaneasca-hu.ro/monumente-si-placi-romanesti-in-ungaria/

          • bigbrother

            Niciodată nu se va recunoaște asta. E mare frustrarea la mulți în cap. Nu te osteni. Inclusiv preoții greco-catolici unioniști au fost școliți și au descoperit latinitatea românilor la Vatican. Primele școli, primele cărți în română, prima tipografie au fost făcute în Ardeal. Drept recompensă știi ce au pățit, nu? Este o societate canibală care își execută proprii intelectuali și promovează manelismul balcanic. Ce mai poți aștepta de la ei? Și ce mândrii mai sunt de faptele lor !?!? Să nu uit, ultimul care pleacă să stingă lumina.

  3. Fiftyfifty Răspunde

    Jumate din minim 5000 lei de achitat in 15 zile (daca era suma minima 10000 lei, daca nu, atunci mai putin)

  4. Jumijuma Răspunde

    Mai precis conform LEGII Nr. 182 din 25 octombrie 2000 *** Republicată privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 259 din 9 aprilie 2014 acestea sunt sanctiunile unde se pot incadra
    (2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se sancţionează cu amendă
    de la 2.000 lei la 10.000 lei.
    (3) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. c) – f) se sancţionează cu amendă
    de la 4.000 lei la 20.000 lei.
    (4) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. g) – r) se sancţionează cu amendă
    de la 6.000 lei la 24.000 lei
    Deci jumate din minim cu termen de achitare 15 zile = 1000 lei

  5. Norik Răspunde

    @H.K. vezi poate cheltui tu mai repede la pompe funebre migratorule.

    • H.K. Răspunde

      La măta am vrut să cheltui …,dar mi-a făcut gratis.

    • #pe-veci-stăpâni Răspunde

      În schimb dacă era ceva poet Câlcescu Ionuț care nici aia nu știe unde e Careiul pe hartă și inscripția era în ucraineană aia nu era problemă! Să învețe minte ungurii odată! Ce contează dacă poetul are legătură cu județul și a făcut mult mai multe pentru județ decât toți politicienii ăștia care fac acuma gălăgie degeaba toți la un loc! Că între 1832-1834 a fost notarul județului (similar cu secretarul CJ actual) și deputat al județului în parlament aia nu contează. Trăiască #pe-veci-stăpânii inculți care numai scandal pot să facă! Deci nu are legătură cu județul? 🤮

    • Daciada turnulețelor Răspunde

      @Norik hoțoman de nick, văd că nu încetezi. Deja ești mai mult decât penibil. De credibil oricum nu ești și îți bați joc de cel care folosește numele asta. Vezi că nu ești pe Trafalgar Square sau oriunde prin Europa ca să furi de prin buzunare. Că și asta se cheamă furt. Ca să nu mai povestesc că repetându-se regulat este deja bătaie de joc la adresa proprietarului. Nu-ți face cinste. În rest referitor la știre doar pot constatata că toate lucrurile sunt unidirecționale, adică cum vrea mușchiul unora. Este o atitudine agresivă și s-a pierdut definitiv posibilitatea unui dialog civilizat. Asta pentru că nu vreți, nici unii dar nici alții. Iar faptul că autoritățile reacționează în halul ăsta și vizibil tardiv denotă comportament intenționat agresiv, intimidant. Plus că la o piatră aruncată au reacționat cu un camion întreg de balast. Halal logică. Tipic dâmbovițeană. Puteți să vă mândriți. Dacă continuă încă puțin va afecta campania electorală de anul viitor. Dar probabil asta și este intenția că și penele și haur dar și pesede vor să călărească repertoriul naționalist. Băgați tare care promite mai mult că nimeni nu vă mai crede.

      • Norick Răspunde

        Mersi amice 🙂 Ai perfecta dreptate…
        Peace! 😛

        • Daciada turnulețelor Răspunde

          @Norick. Nu ai pentru ce. Mă deranjează incorectitudinea unora plus că vor în ruptul capului să genereze astfel de conflicte că probabil le e frică că altfel oamenii nu-i vor vota. Asta face și hoțul ăsta că fură nickul altora, crezând că păcălește pe alții și scrie aberații. Dacă în anul 2023 practici asemenea comportament și alimentezi artificial asta cu orice ocazie posibilă și imposibilă să nu te mai mire că rezultatul va fi furtună. Că până la urmă e posibil ca la careva va sări țandăra și va face o prostie cât casa. Mai ales dacă cari aici cu autobusul turiști politici de prin sud care poate acuma au văzut prima dată Careiul. Și Cozma asta face de doi ani cel puțin.

    • @Norik Răspunde

      @Norik, întrebare pentru tine. Care nație din Europa are jumate țară plecată la munci afară de 20 de ani? Că satele și orașele mici sunt goale deja. Cine este migrator atunci? Auzi asta despre alte popoare europene? Românii practică ceea ce au în gene de mii de ani. Transhumanța. Hai să fim serioși și să nu ne ascundem după degete.

      • Sâcă Răspunde

        Nu știu cui cu adevărat, Norik sau ne Norik să-i spun că o documentare mai bună nu i-ar strica . Europa de vest aste populată de alți vecini de-ai noștri, cu mult mai demult, și mai mulți , depășindu-ne pe noi .
        De lăbăleală sântem buni, și unii și alții, .. din păcate.

    • Norick Răspunde

      Iar tu deportatule incearca sa furi doar napolitane de la Barta Ati. Lasa’ tu nickname-ul asta – e prea complicat pentru tine… 😛 🙂

      • bigbrother Răspunde

        De preferat cu multe E-uri ca să i se umfle bine în burdihan. Oricum e prea prost ca să citească ce scrie pe ambalaj.😮😱🤣😮😵

  6. Vasile Răspunde

    HK, să-ți i-au in p….. Tot neamu

  7. Ion Răspunde

    Ma da so aprins baliga in ugrohunii migratori !Mars in Asia scarbelor hortiste !

  8. Vasile Răspunde

    Cred că iești un jegos și un păduche,un ungur adevărat nu face ce faci tu.Foarte bine vă fac ungurii din Ungaria că vă fac t…nu.

  9. FF Răspunde

    Bustul lui Iancu sigur e conform proiectului cu un postament oribil cu o înălțime de 10 trepte + încă vreo 2,5 m.
    Această piatră de postament de 40 de cm deranjează.
    Bravo fraților “pevecistăpâni”!

    • Decebalus per Scorillo Răspunde

      Ce te deranjează? Funcționează de minune pe post de paratrăsnet. Cei care au pus acolo au vrut să concureze pe cea din Cluj probabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.