Ultima actualizare: azi, 09:22

Locale

890 de sătmăreni au participat la Bursa Locurilor de Muncă. 15 dintre ei au fost angajați pe loc

890 de sătmăreni au participat la Bursa Locurilor de Muncă. Agenția Județenă pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare a organizat, astăzi, Bursa Generală a Locurilor de Muncă la Casa de Cultură a Sindicatelor. La bursă au participat  890 de persoane in căutarea unui loc de muncă, din care selectate în vederea încadrării 358 persoane și 15 persoane au fost angajate în ziua bursei.

La deschiderea bursei au participat prefectul Roca Tiberiu Radu,  subprefecții Pop Romeo Liviu, Altfatter Tamas Ferenc, director cancelarie  prefect Iancu Radu, viceprimar Tămășan Ilieș Cristina Maria,  membrii Consiliului Consultativ al AJOFM  Satu Mare, directori ai instituțiilor publice deconcentrate precum si reprezentanți ai Inspectoratului Poliției, ISU, Jandarmerie, Penitenciar și Centrul Militar .

Au avut standuri speciale reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție, ISU, Jandarmerie, Centrul Militar, Direcția de Asistență Socială, Universitatea de Vest ” Vasile Goldiș” , Universitatea Tehnică Cluj Napoca extensia Satu Mare, Penitenciarul Satu Mare unde au prezentat informații despre activitățile ce le desfășoară și și-au prezentat ofertele educaționale.

Penitenciarul cu regim deschis Satu Mare a participat la bursa cu 14 persoane private de libertate ce urmează să fie eliberate în perioada următoare în vederea familiarizării cu condițiile  de muncă și meseriile solicitate pe piață.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului au amenajat un stand special pentru persoanele cu dizabilități pentru a fi informați în condiții de egalitate cu ceilalti participanți la mediul fizic, informational și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare pe piața  muncii prin acordarea de subvenții în vederea achiziționării de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces. La bursa au participat și 12 persoane cu dizabilități.

Din cei 412 de agenți economici contactați, 45 de agenți economici au fost prezenți la bursa și au oferit 780 de locuri de muncă din care 39 pentru studii superioare.

Principalele domenii în care s-au făcut oferte de muncă sunt:

Construcții  –  356  locuri de muncă , dulgher, zidar ,zugrav, faianțor, macaragist

Industria mecanică –194 locuri de muncă în următoarea structură, operatori CNC, strungar, lăcătuș mecanic, montator subansamble, sudor, inginer  mecanic,acoperator metale etc.

Industria textilă,pielărie – 75 locuri de muncă,  confectioner asamblor articole textile ,confectioner articole din piele și inlocuitor, muncitor necalificat în industria confecțiilor.

Industria lemnului – 42 locuri de muncă,tâmplar universal, tapițer, montator subansamble.

Comerț – 21 locuri de muncă, programator, analist, contabil, reprezentant tehnic.

Alte domenii  –  92 locuri de muncă, agent de asigurare, agent de vânzări, operator în producție, ospătar bucătar, asistent social nivel superior etc.

Cu ocazia bursei, AJOFM Satu Mare a prezentat si oferta  locurilor de muncă din Uniunea Europeană prin standul realizat de reprezentantul EURES  și oferta de formare profesională pentru anul 2023.

S-a organizat și un stand special de  Economie Socială unde s-au prezentat exemple de bune practici de către intreprinderea socială de inserție SC.Social Robotics Hub S.R.L.Prezentarea  s-a  numit –   Introducere în Robotică, este un hub de educație iSTEAM și aprofundează etape de cunoaștere fizică, electronica, explorarea robotului și rezolvarea autonomă. De asemenea au participat și Asociația Solidară Emmaus și Emmaus Integrare, având în vedere că luna mai este luna economiei sociale și săptămâna guvernării deschise 8 – 12 mai, in care susținători ai societății civile și cetățeni au un parteneriat.

În cadrul bursei au fost prezentate și proiectele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) in care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare este parteneră. Aceste proiecte sunt cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020:

  • eSPOR – Locuri de muncă pentru toți –  axa prioritară3 , Relația SPO cu angajatorii.

Prin intermediul proiectului se urmărește modernizarea și adaptarea structurilor Serviciului Public de Ocupare (SPO) de la nivel national și teritorial prin introducerea unor servicii/instrumente/sisteme/procedure/mecanisme, cu accent pe servicii de mediere a muncii modernizate.Rezultatul principal a proiectului este o Platformă Unică în care vor fi integrate toate serviciile dedicate angajatorilor.

  • PROACCES3 – Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri POCU/1008/8/2/142803, axa prioritară 8 – Creșterea oportunităților pentru încadrarea a 15.035 șomeri non-NEET, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare prin stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă.
  • PROACCES 4 – axa prioritară 3 –Subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri,POCU/1079/3/13/157100. Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea oportunităților pentru încadrarea a 8.444 de șomeri non – NEET înregistrați la SPO, prin subvenționarea locurilor de muncă cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrători vârstnici (55-64 ani), persoane cu dizabilități, persoane cu nivel redus de educație.
  • MANAGEMENT DE CAZ – Axa prioritară 3 – Proces de incluziune pe piața muncii – PACU/801/3/15/140163. Obiectivul proiectului este creșterea satisfacției și încrederii clienților prin modernizarea și adoptarea structurilor SPO astfel încât să vină în întâmpinarea persoanelor provenind din grupuri vulnerabile prin oferirea de servicii personalizate.
  • Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, Axa prioritară3 – Locuri de muncă pentru toți.Obictivul specific al proiectului este – Creșterea ocupării șomerilor și a persoanelor inactive cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrători vârstnici (55-64 ani), persoane cu dizabilități, persoane cu nivel redus de educație.Aceste persoane pot beneficia la cerere de sprijin prin acordarea de subvenții sub formă de vouchere pentru achiziționarea de dispositive și tehnologii assistive și tehnologii de acces altele decât cele finanțate prin Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate.

În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, la bursa au participat și elevi  din clasele  care urmează să- și finalizeze studiile pentru a fi informați despre oferta de locuri de muncă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.