Sindicaliştii din Sănătate pichetează marţi Ministerului Sănătăţii, în data de 8 iunie va avea loc o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore, iar greva generală este programată în 15 iunie.
„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas întrunit în şedinţă extraordinară, miercuri, 10 mai 2023, a analizat situaţia angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială, în contextul în care actuala guvernare continuă să nu îşi onoreze angajamentele asumate şi să tergiverseze adoptarea unor soluţii satisfăcătoare pentru salariaţii membri de sindicat”, se arată în comunicat.
Conform sindicaliştilor, Legea 153/2017 nu este aplicată în totalitate, în continuare fiind categorii de angajaţi care nu şi-au primit drepturile salariale cuvenite, iar „autorităţile nu manifestă nicio intenţie reală de a respecta prevederile legale”.
„Mai mult, Ministerul Finanţelor a făcut public un proiect de ordonanţă de urgenţă care impune măsuri total nefavorabile celor două sisteme: reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate prin bugetele aferente acestui an, în condiţiile în care instituţiile medicale şi de asistenţă socială fac faţă cu greu inflaţiei şi creşterii galopante a preţurilor; blocarea angajărilor, ceea ce înseamnă că în Sănătate şi Asistenţă socială se va lucra în continuare cu un deficit de personal care se agravează de la lună la lună”, se precizează în document.
Printre revendicările Federaţiei SANITAS se află modificarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate şi Asistenţă socială, iar bugetele instituţiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.
Sindicaliştii din Sănătate solicită, de asemenea, punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor şi calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată.
Totodată, aceştia cer calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată, calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual şi finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate şi Asistenţă Socială.
De asemenea, se mai solicită reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în Sănătate şi Asistenţă Socială, precum şi stoparea destructurării reţelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Revendicările sindicaliștilor:
Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate
Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar
Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar.
Deblocarea posturilor din sistemul sanitar
Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro.
Dar puscarie sau interzicerea dreptului de a mai profesa pentru cadrele medicale care accepta bani de la pacienti de ce nu cereti ?
faceti linistit! La privati se lucreaza pt bani barunti ca sa platim salariile voastre mari, si vreti si mai mari.