Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

Povestea impresionantă a părintelui Seman. I-a îndrumat pe românii din Spania timp de 22 de ani

Povestea impresionantă a preotului Mihai Seman. Părintele, originar din județul Satu Mare, a slujit timp de mai bine de 20 de ani în Spania, fiind un adevărat deschizător de drumuri în ce privește constituirea parohiilor ortodoxe românești. În toți acești ani, părintele Seman a slujit Cuvântul lui Dumnezeu pentru românii plecați în Spania și s-a îngrijit de mii de conaționali români. După ce misiunea sa din Spania s-a încheiat, părintele s-a întors acasă, în România.

Un om cu o poveste plină de inedit și frumos, părintele Mihai Seman păstorește astăzi biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din satul Văleni, comuna Pogăceaua. Povestea de viață a părintelui Mihai Seman începe în 1967 (17 iulie) la confluența a trei țări, România, Ucraina și Ungaria, mai exact în zona Livada, Negrești-Oaș, județul Satu Mare. Născut într-o familie mixtă, mama unguroaică și tatăl ucrainean, din neamul rutenilor, Mihai Seman avea să devină la momentul respectiv singurul preot român de naționalitate maghiară din România.

Părintele românilor din Spania

Părintele Mihai Seman a fost al 6-lea preot ortodox român în Spania raportat la 1milion de români cât erau la începutul anilor 2000 în Spania. A fost un adevărat deschizător de drumuri în ce privește constituirea parohiilor ortodoxe românești din Spania. Mergând din sat în sat în toată provincia Castilla-La Mancha, părintele Seman a pus piatra de temelie pe mai multe parohii ortodoxe, în orașul Ciudad Real precum și în insulele Ibiza, Palma de Mallorca, Menorca, Gran Canaria. Vreme de 22 de ani părintele Seman a slujit Cuvântul lui Dumnezeu pentru românii plecați în Spania, zestrea fiind una cât se poate de impresionantă. A înființat un număr de cinci parohii care funcționează și în prezent, la una din acestea slujește fiul său Ștefan, cel care calcă frumos pe urmele tatălui, fiind actualmente preot ortodox român în capitala Cataloniei, Barcelona, zona aeroportului El Prat, unde se îngrijește de 6.000 de conaționali români. De precizat că în orașul lui Antonio Gaudi, de credincioșii ortodocși români se mai îngrijește părintele Aurel Bundă.

Întoarcerea în România

Orice poveste frumoasă, fie ea și din Spania, are și un final. Unul deloc trist pentru părintele Seman. Având parohia din Spania pe mâini bune, părintele Seman a decis să se întoarcă în patria mama, de această dată definitiv. Revenit în toamna anului trecut în România, părintele Seman a stat el cât a stat el pe margine, dar parcă ceva îi lipsea, nu era obișnuit în noua postură, așa că a încercat să găsească un loc unde să poată sluji. Era primit cu drag la biserici, la mănăstiri, dar parcă ceva nu era împlinit, un loc unde să se stabilească și o parohie unde să poată sluji Cuvântul lui Dumnezeu. A avut de ales între mai multe parohii unde exista un post vacant de preot. După o muncă de cercetare virtuală a tuturor ofertelor, a optat într-un final zona de Câmpie, mai exact satul Văleni, comuna Pogăceaua, în detrimentul altor parohii vacante din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Un lucru important, este faptul că parohia Văleni nu are filie, fapt care a cântărit în alegerea făcută de părintele Seman care, din primăvara acestui an se îngrijește de credincioșii din sat. La acestea se adaugă frumusețea zonei, căldura oamenilor și nu în ultimul rând climatul de liniște existent aici.

Biserica ortodoxă din Văleni poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, biserică care, în grija părintelui Seman și cu sprijinul autorităților locale și a oamenilor de bine din zona va beneficia de lucrări de renovare și reabilitare, astfel ca cei din Văleni să se bucure de un lăcaș de cult frumos și pus la punct. Primul pas a fost renovarea casei parohiale, după care urmează biserica.

Dorința cea mare a părintelui este ca slujba de resfințire a bisericii renovate în totalitate să fie făcută cu prilejul Praznicului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Episcopul Alba Iuliei, cel mai probabil în cursul anului viitor.


Sursa: zi-de-zi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.