Ultima actualizare: ieri, 15:49

Naţionale

Regulă nouă în trafic, începând de mâine! Luminile de întâlnire aprinse pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri

Începând de vineri, 16 iunie, șoferii trebuie să respecte o nouă regulă importantă în trafic. Ei trebuie să aprindă luminile de întâlnire, adică faza scurtă, sau luminile de circulație diurnă (DLR – daytime running lights) și în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice din România.

Concret, Codul Rutier a fost modificat astfel încât să prevadă că „în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Legea a fost votată de parlamentari, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată marți, 13 iunie, în Monitorul Oficial. Ea intră în vigoare la trei zile de la publicare, așadar vineri, 16 iunie, informează Digi24.ro.

Până acum, obligația de a folosi luminile și pe timpul zilei era în vigoare doar pentru autostrăzi, drumuri expres (DEx) și drumuri naționale europene (E).

Începând din 12 iulie, polițiștii vor aplica amenzi în cazul șoferilor pe care îi prind că nu respectă noua reglementare. Potrivit stiri.tvr.ro, sancțiunea este de 290 de lei, înjumătățită la 145 de lei dacă este plătită în 15 zile.

Luminile de întâlnire sunt foarte utile și ziua, spun specialiștii. „Este foarte important să mergem cu luminile aprinse și ziua pentru că asta ne face să fim mai vizibili. Să ne gândim că nu avem doar mașini colorate, avem mașini care se confundă cu peisajul sau cu culoarea asfaltului și atunci sunt mai greu de văzut. În momentul în care ne angajăm într-o depășire, în momentul în care vedem niște lumini, din punct de vedere psihologic vom fi mult mai atenți și vom putea aprecia distanță mult mai bine”, a declarat pentru Știrile TVR Alexandru Filip, pilot de raliu și expert în conducere defensivă.

 

 

3 comentarii

  1. Kuka Răspunde

    Deci este clar pentru toată lumea ce înseamnă asta?

  2. H&R Răspunde

    Bine ca nu cu avariile pornite. Sau cu girofar.

  3. Vasi Răspunde

    Ce decizie desteapta. Asta era problema esentiala, ca umblam ziua prin oras si soare cu farurile stinse. Sunt curios care sunt specialistii aia. 9 din 10 specialisti recomanda? Dar cu economisirea energiei si a consumabilelor cum ramane? Ce spun specialistii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.