Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

Ionuț Stancovici, sătmăreanul din comitetul de organizare a probei de caiac slalom de la Jocurile Europene de la Cracovia

Sătmăreanul Ionuț Stancovici, arbitru european și internațional de caiac, a făcut parte din comitetul de organizare a probei de caiac slalom de la Jocurile Europene de la Cracovia, încheiate duminică. Această probă a fost introdusă în premieră anul acesta la o asemenea competiție. Proba a fost câștigată de US Viktoriia din Ucraina în competiția feminină și de cehul TUNKA Ondrej în cea masculină.

Este o deosebită onoare pentru mine să fac parte din comitetul de organizare a acestei probe, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată în programul Jocurilor Europene”, spune Ionuț Stancovici, arbitru caiac slalom și președintele Caiac SMile.

Proba de caiac slalom a fost inclusă pentru prima dată în programul Jocurilor Europene, care s-au desfășurat în perioada 21 iunie – 2 iulie 2023, la Cracovia, în Polonia. La această ediție au participat 7.000 de sportivi din 49 de țări.

Delegația României a fost formată din 150 de sportivi, care au concurat la 18 discipline. Țara noastră a încheiat cea de-a treia ediție a Jocurilor Europene pe locul 15, la general, cu un total de 17 medalii (șase de aur, șase de argint și cinci de bronz). Medaliile de aur au fost obținute de:

  • Vlad Dascălu – ciclism, mountain bike

  • Claudia Bobocea – atletism, 1.500 metri

  • Bernadette Szocs – tenis de masă, simplu feminin

  • Kinga Barabasi – teqball, simplu feminin

  • Apor Gyorgydeak – teqball, simplu masculin

  • Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Andreea Dragoman și Adina Diaconu – tenis de masă, echipe feminin

Caiac SMile, asociația din Satu Mare care le insuflă copiilor dragostea pentru caiac

Asociația Caiac SMile urmărește promovarea caiacului ca sport de masă, dar și accesibilizarea sportului în rândul membrilor defavorizați ai comunității, de la copii din case de tip familial, până la persoane cu diferite dizabilități locomotorii, psihice sau cu deficiențe de vedere.

Pe lângă promovarea caiacului la nivel de performanță, misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții membrilor comunității cu nevoi speciale și de a sparge barierele discriminării. Egalitatea de șanse și respectarea drepturilor omului sunt doar două dintre valorile care constituie baza clubului nostru”, adaugă Ionuț Stancovici.

Asociația din Satu Mare a inițiat, de-a lungul celor cinci ani de la înființare, numeroase proiecte sociale destinate persoanelor cu diferite dizabilități, unele fiind premiere pentru România. Primele pârtii de ski accesibilizate pentru persoane cu dizabilități și formarea primilor și singurilor monitori de schi din rândul persoanelor cu dizabilități sunt două dintre inițiativele implementate de Ionuț Stancovici și echipa lui. În 2023, Caiac SMile a demarat un alt proiect în premieră pentru țara noastră: accesibilizarea a cel puțin 10 lacuri din România și dotarea lor cu pontoane speciale pentru persoanele cu dizabilități și caiace adaptate.

Ionuț Stancovici, ”antrenorul de fericire”

Caiacist, arbitru european și mondial, Ionuț Stancovici, supranumit şi „antrenorul de fericire”, afirmă că sportul reprezintă o terapie atât fizică, cât și psihică. Această credință a lui l-a determinat să își îndrepte acțiunile și atenția către persoane cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, cu dorința de a le transmite dragostea pentru sport și de a-i ajuta să se integreze în societate prin sport.

Pe lângă proiectele sociale, el a pus bazele unui club sportiv care reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom.

3 comentarii

  1. ovidiu Răspunde

    Felicitari Ionut!!! Satmarenii pot fi mandri de tine!

  2. Tarantullo Răspunde

    Are si orasu nostru exceptii. Oameni valorosi, talentati, Are de mult, pot sa fac o lista(data viitoare) Da nu au loc de inecati, morti si nimicuri care nu merita o stire. Da ma rog, un Campion mondial, un artist, un… un geniu, nu bate un cocalar drogat rasturnat cu masina in Somes. Sau un prostanac care a intrat cu masina in stalp. Viata bate filmul….

  3. Unu' Răspunde

    Felicitări Ionuț!
    Mare OM, mare caracter!
    Respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.