Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Producător din Satu Mare, dezamăgit de sistem! I se oferă jumătate din preţul din magazine!

Producător din Satu Mare, dezamăgit de sistemul prin care fructele ajung la vânzare în magazine. El atrage atenţia că i se oferă mai puţin de jumătate de din preţul fructelor pe care le produce, pe motiv că în cele din import sunt mai ieftine.

Cu o plantatie de șase hectare de piersici certificate biologic și o producție impresionantă de aproximativ 20 de tone, acesta s-a confruntat cu una dintre cele mai mari dezamăgiri ca producător.

Intenționând să ofere fructe românești consumatorilor locali, producătorul a căutat să își vândă recolta la diferite aprozare și magazine, precum și să închirieze o masă în piață pentru a ajunge direct la cumpărători. Cu toate acestea, încercările sale au fost întâmpinate de obstacole.

„Detin o plantatie de șase hectare de piersici cu o productie de aproximativ 20 de tone certificata Biologic. Am incercat sa intru local pe piata la diferite aprozare si magazine pentru a le furniza fructe romanesti! Si sa inchiriez o masa in piata pentru a reusi sa imi vand si piersicile, ghiciti ce? Nu au mese disponibile desi erau mese neocupate. Am gasit oameni interesati de o colaborare, totul frumos pana in acest punct. A venit momentul sa discutam pretul, mi sa oferit suma de 4,40 lei/kg TVA inclus adica suma de 4 lei/ kg si ei le vand cu suma de 10 lei/ kg. Mi s-a comunicat ca acesta este pretul de vanzare a fructelor importate din Grecia. Am ramas uimit!!! Castig 4 lei /kg din acei 4 lei trebuie sa scot cheltuielile de intretinere, sa platesc zilierii, sa imi scot investitia! Conculiza: bine că exista banci sa te poti imprumuta! Cu zambetul pe buze zic: ne meritam soarta de a fi romani!”, a declart fermierul, pentru PortalSM.

 

23 comentarii

  1. Eroii nopții zi-lumină Răspunde

    Asociază-te, depozitează și eventual procesează. Nu mai așteptați după stat. Povetsea aia că CAP-ul odios și amintirile triste de pe vremuri cât mai vreți să spuneți? Că vedeți CAP-uri și IAS-uri au fost și în celelalte țări foste socialiste totuși au priceput că altfel nu se poate. Și dacă sunteți mai mulți producători în zonă faceți-vă depozit frig ca să lungiți sezonul. Peste tot așa se procedează. După atâția ani nu știu de ce se mai așteaptă după statul român. Nu vedeți că vă faultează cu orice ocazie? Uite și la Halmeu la căpșuni. De un deceniu pe puțin se tot promite depozitul frig pentru acele fructe foarte perisabile. Eu refuz să cred că din banii câștigați din vânzare dacă vă cuplați câțiva nu v-ați permite un așa depozit mai mic. Că este scump asta e clar. Idem la piersici. Ce credeți ăia care ne inundă cu produsele lor cum fac? Și polonezii cu merele au niște depozite de te doare mintea. Ungurii la fel. Noi așteptăm mură-n gură? Apoi atunci ne merităm soarta. Retailul niciodată nu va pierde în chestia asta și pe retailer nu interesează calitatea decât parțial, mai degrabă profitul. Și în piață a-ți fi găsit ceva mese doar probabil cineva aștepta ceva “stimulare” pentru asta. Indiferent de asta desfacerea produselor la nivelul ăsta de zeci de tone nu se poate prin piețe, este foarte greu.

    • -.- Răspunde

      Problema fermierului este ca din 4 lei/kg nu-si scoate investitia
      Solutia ta este sa investeasca mai multi bani si sa faca un depozit ‘ frig ‘ ca sa ce ?
      Scrii romane sa pari destept da esti cam …

      • Eroii nopții zi-lumină Răspunde

        Ca să nu i se strice marfa pe tarabă la căldură și să aibă piersici de vânzare și peste o lună când alții nu mai au. Ești greu la cap? Ce crezi cum fac polonezii cu merele că ale noastre nu ma iau loc de ei și mai au și acum mere vandabile de anul trecut iar noi ciuciu?

        • -.- Răspunde

          Bai esti dobitoc ? Daca nu-si scoate investitia din 4lei/kg de ce sa investeasca bani si in depozit ? Sa aiba gaura si mai mare ? Nu ii problema ca nu are unde sa le vanda . Problema ii de pret.

          • Eroii nopții zi-lumină

            No aici e buba mare la tine. Că nu vrei să pricepi. Refuz să cred că nu are ceva sămânță din care să facă ceva. Că altfel cum face tratamentele, cum plătește oamenii? Tu repeți întruna același lucru că nu are bani. Chiar așa de lefter nu e fii sigur. Baiul lui e că nu poate desface cum ar dori și asta este o mică-mare diferență. Tu comentezi de pe margine, eu lucrez în domeniu dar nu în pomicultură. Dacă unul de sămânță ar face fii sigur că și ceilalți s-ar lua după el. Că așa e țăranul român. Deoacamdată așteptăm mură-n gură și ne plângem. Idem și cu producătorii de roșii care se plâng că nu pot vinde dar unul nu se gândește să proceseze. Nu vezi Arovit de la Valea lui Mihai ce bine merge? Dar nu mă cert, să ai dreptate. Tu sigur le știi mai bine din spatele tastaturii la aerul condiționat.

          • Eroii nopții zi-lumină

            Și încă pe atât expertule că în țara noastră la majoritatea produselor agricole rata de fiscalizare este sub orice critică. Ceva de genul 15-20%. restul e cenușiu-negru. Apoi ne mirăm de rezultat? Nu prea. Aici e și vina statului că în momentul în care ceva începe să meargă zbang dau în cap la om cu taxe și impozite. Și atunci fiecare face cum poate, bineînțeles nu apare sau apare mai puțin în scripte și atunci la ce producție să te mai raportezi când faci un calcul și vrei să scoți un credit? Că cel real nu prea ai de unde a declara. Și așa ne învârtim într-un cerc vicios în sistem de agricultură de subzistență în care tot timpul tragem de la o cultură înființată la alta și nu poți nicicum să te duci cu calcule pe termen mediu sau lung. Că nu știi ce se visează mâine. Uite numai acum cu modificarea TVA-ului câte discuții sunt! Cum să faci un plan de afaceri așa? Dar vai iar am scris mult și te obosesc. Pa, hai că te las. Oricum am treabă.

          • -.-

            Bai geniu de Solduba ce esti. N-am zis ca n-are bani. Daca ai citi articolu si ai avea capacitatea neuronala necesara ca intelegi un text si ce am zis eu poate ti-ai da seama cat de prost esti in comentariile pe care le dai. Asa ca te las ca n-are rost sa-mi mai pierd timpu cu un incompetent ca tine. Multa bafta in domeniu tau

        • Eroii nopții zi-lumină Răspunde

          Nu am eu treabă cu Solduba, chiar nu am. Veci nu am fost pe acolo. Dar neamurile tale deștepte de-ale tale cu certificat de producător cumpărat și cu care inundă toate piețele sigur știu. Hai pa. Te las să vorbești singur la monitor. Nu pricepi tu nimic dar te crezi deștept.Geniul pieții. Acum cu cât dai lubenița de la supermarket?

          • Un fermier

            Eroule, eu zic sa stai in banca ta ca la business nu te pricepi. Pentru producatorul respectiv ca sa aiba profit trebuie sa isi vanda produsele cu peste 4lei per kilogram. Iar cu asa numita ta solutie ar trebui sa vanda la un pret si mai mare decat acuma ca sa-si amortizeze investitia in depozit. Dar continua sa faci pe desteptul si sa insulti oamenii care iti atrag atentia asupra idei tale eronate. Si te mai dai si mare cunoscator in domeniu.

          • Eroii nopții zi-lumină

            @Un fermier, eu nu am timp să port discuții sterile pe aici. An la rând dacă te planifici pui puțin de-o parte pentru că puțin tot poți să-ți p-ui deoparte, îți creezi o sămânță de afacere și începi să te miști după aia. Dar repet nu am timp pentruu că contrar ție eu și asrtăzi lucrez. Numai văd că sari pe mine. Mă lasă rece că tot zice fiecare că nu se poate. Păi atunci nu facxeți și mergeți la muncă de scalv afară. Dacă nu vă pricepeți sau dacă tot așteptați de la stat. Voi credeți că statul chiar vrea să vă ajute? Nu vedeți că și acuma cu războiul ne bagă pe gât cereala UA? Să iasă comisionul, asta îi interesează. Valabil asta oriunde. Dacă așteptați de la alții așa vă trebuie. Nu fac pe deșteptul dar eu mă descurc și nu aștept ca alții să facă ceva pentru mine. Nu mă milogesc la alții. Dacă nu mă ascultați, foarte bine, îmi lăsați mai mult spațiu de mișcare. Se mulțumește.

          • Un fermier

            Ca tu tare bine te pricepi din moment ce un element simplu nu poti sa intelegi.

            Cheltuielile pe care le are is mai mari decat veniturile pe care le face cu 4lei/kg. Ce ii atata de greu de inteles ? Nu zice nimeni de stat dupa stat. Faptu ca cei din strainatate care produc mult mai mult la calitate mai slaba le permite sa vanda la 4lei/kg. Ceea ce nu ii rentabil pentru producatorul din articol. Ti-ai prajit si ultimul neuron care ti-o ramas ? Sau ce ii atata de greu de inteles ?

          • Eroii nopții zi-lumină

            Numai din curiozitate am intrat pe site și văd că iar ai reacționat. Pe scurt nu am timp de tine dar aia e sigur că habar nu ai de economie, decât ceva aritmetică de aia de clasele I-IV. No hai pa. Așa e cum spui. De aia arată agriculktura așa în țara asta că din ăștia ca tine își pierd timpul cu ea. Dar să ai tu dreptate. Eu îmi văd de ale mele, oricum nu am timp de tine. Te rog nu-mi mai răspunde.

  2. Rodica Răspunde

    Ai dreptate in sfârșit văd un comentariu sănătos

    • Eroii nopții zi-lumină Răspunde

      Eu așa am fost crescut că dacă ai o problemă atunci rezolvă-ți singur și nu sta după alții pentru că pentru alții problema ta tot timpul va fi secundară. Refuz să cred că într-un areal relativ restrâns să nu se găsească câțiva gospodari așa mai de Doamne ajută ca să-și facă asocieri și astfel să poată să acceseze fonduri UE sau altele, inclusiv credite din care să se descurce pe mai apoi mult ai bine. Nu trebuie decât 2-3 de ăștia să facă ceva că apoi și restul le vor urma calea. Deocamdată ce văd eu este că tot timpul se vaietă și arată cu degetul către alții dar ei în afară de a fi fraierii de serviciu ce fac? Chiar după 30 de ani tot merge placa cu odiosul și cu sinistra? Aia că la vecinii unguri cum funcționează (și funcționează mult mai bine dar atenție sunt asociați !!!) de ce nu ajunge la receptor??? Pur și simplu nu pricep. Sau de fapt le iese destul ca să trăiască și văietatul ăsta e mai mult de spectacol? Nu cred totuși asta. De ce se vrea totul deodată în țara asta? Trebuie frumos construit un sistem care mai apoi sigur va dăinui și va funcționa. Dar odată și odată trebuie început! Bunica mi-a povestit că pe vremuri (asta anii ’20-’30) venea afaceristul pe tarla și discuta cu fiecare că ce a semănat și cât estimează recolta. Dacă era cazul punea jos un avans la marfă și dus era. La recoltă iar se prezenta și se încheiau socotelile. Țăranul avea cash (lucru foarte important și atunci din care putea acoperi cheltuielile curente) iar afaceristul a pus gaj pentru viitoarea marfă. Rețeta de mult se știe noi uităm tot ce e bun și ne chinuim să redescoperim apa caldă iar și iar. Ca să nu mai pomenim că securitatea alimentară a țării ar fi o treabă extrem de importantă, strategică în situația geopolitică dată. Trebuie să fii cretin să nu-ți dai seama de asta. E nu m-aș baza pe importuri că oricând se poate bloca și atunci ne trezim cu rafturile goale. Niciodată nu știi de unde poate apărea problema. Vezi pandemia, vezi războiul.

    • ?! Răspunde

      Rodica Daca te plictisesti poti sa citesti romanul Torente. Dupa aia sa ne spui cat de ok este.

  3. ?! Răspunde

    No, la piata primesti triplu. Du-te acolo. Ai auzit de piata libera?

    • Eroii nopții la lumina zilei Răspunde

      Tu ăsta care zici să fiu cincis dar în schimb tu ești cel care iar și iar revii. Ai citit articolul? Că se pare nu. Amețitul se plânge că nu a găsit o masă liberă să desfacă marfa la piață. Asta că nu știa că trebuie împins ceva. Apoi dacă ești papă lapte e clar că te vei tot aștepta ca alții să-ți facă de toate, inclusiv asociere, inclusiv depozit. Am fost destul de scurt pentru tine? Sper că nu te-am epuizat.
      PS. În vest facilitățile astea sunt făcute de ei și nu așteaptă nimeni să vină statul să ți le facă. Ar fi și culmea.

  4. Vasi Răspunde

    La noi nu prea merge cu asociatia. Ca noi ne bagam cutite in spate reciproc. La noi e legea ‘junglei’.

  5. Satmarean 1 Răspunde

    @Eroii nopții la lumina zilei. Mare adevar vorbesti ce lipseste, este cine sa te priceapa indiferent de cate ori spui.

  6. s Răspunde

    Cine infiinteaza 6 hectare de plantatie are un plan de afaceri bine pus la punct, are contracte de achizitie pentru valorificare in diferite moduri, vinzare in stare proaspata si,neaparat, procesare(sirop, gem, uscare, compot, tuica), 20 de tone de fructe nu le vinzi la piata.
    Pentru desteptii care nu stiu la ce e bun un depozit frigorific, si pentru copiii sub 5 ani, va explic: daca culegi o piersica sau cires si tii la soare in curte se strica intr-o zi, nu mai poti vinde ,dar daca bagi la “frig” (temperatura, umiditate si compozitie de gaz controlate) poti sa strangi o cantitate mai mare , nu se strica rapid deci poti sa onorezi comenzi mai mari atunci cand si cat trebuie. Scazi costurile de transport. Nu mergi la piata de vechituri sa le vinzi. Daca depozitul tau e destul de sofisticat tii pana altii nu mai au si atunci in loc de 4 lei primesti 8 pe kil, asta la 20 de tone e 16000 de euro. Acel depozit se poate folosi si la alte produse, tot timpul anului, se poate si inchiria.

    • Eroii nopții zi-lumină Răspunde

      No, în fine mă bucur că nu sunt singur cu concepția asta. Dar te rog zi asta la @Un fermier sau lui @-.- care se pare că în continuare vor să facă agricultură cum făceau bunicii. Apoi se plâng că le e greu. Păi și normal, trece agricultura performantă pe lângă ei ca trenul rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.