Ultima actualizare: ieri, 15:49

Locale

Verificări la toate centrele pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități din Satu Mare

Prefectul Radu Roca, subprefectul Altfatter Tamás și directorul Cancelariei, Radu Iancu au participat astăzi la videoconferința convocată de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru demararea acțiunilor de verificare la centrele rezidențiale pentru vârstnici, persoane cu dizabilități sau copii.
Începând de mâine, 10.07.2023 și până luni 17.07.2023 demarează în toată țara controale la centrele rezidențiale, de stat sau private, efectuate de echipe mixte coordonate de prefecți, având în componență reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Agențiilor Județene de Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratelor de Poliție Județene, Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, Oficiilor Județene pentru Protecția Consumatorilor, Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Județene.
În cadrul videoconferinței au fost clarificate aspectele și măsurile organizatorice și de coordonare pentru eficientizarea acțiunilor de control care vor fi efectuate la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor.
La nivelul județului Satu Mare, pentru încadrare în termene și pentru eficiența activității, prefectul a dispus prin ordin constituirea a două echipe mixte care vor verifica la fața condițiile de funcționare ale centrelor rezidențiale.
”În județul Satu Mare avem înregistrate la instituțiile de autorizare 25 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice și pentru persoane adulte cu dizabilități și 21 centre rezidențiale pentru copii și pentru copii cu dizabilități. Trebuie să fim proactivi, orice situație de încălcare a legii să-mi fie transmisă urgent, nu să așteptăm până a doua zi la raportare. Solicit membrilor echipelor de control rigoare și eficiență, pentru a avea în cel mai scurt timp o imagine reală a situației centrelor rezidențiale din județul nostru.” – a declarat prefectul Radu Roca.

18 comentarii

  1. Satmareni pierduti in Spatiu Răspunde

    Ce fain! După ședința din cauza secției de diabetologie acum alt motiv să ne facem rotunzi și să ne ședințăm! Ce ar fi dacă măcar o singură dată în viață în țara asta ceva s-ar petrece cum trebuie și nu ar trebui făcute ședințe de astea sterile fără rezultate palpabile doar ca să se arate că se lucrează? De ce tot timpul ne trezim depășiți de evenimente? Domnii speciali aveți cuvântul.😱🤮

    • Nagasaky Răspunde

      Nu se dau rotunzi. Nasa mea a murit cu zile la centrul de batrani din Supur. Chiar sunt necesare controalele. Acolo nu pot intra apartinatorii ca portile sunt inchise si stau cate 15 minute sa vina cineva sa le deschida!

      E clar ca acolo e ceva ciudat. Si fain ar fi sa se faca des controale inopinate nu doar anuntate ca totul sa para perfect. Si sa se verifice si ce medicamente, perfuzii primesc. Ca poate la aceste centre e o afacere din partea centreleor, sa ceara ajutorul de deces dupa bietii batrani.

      • Satmareni pierduti in Spatiu Răspunde

        Acum se va face ceva. După care vor continua peste puțin timp de unde au lăsat cei demiși. Eventual niște destituiri, condamnări etc. Baiul e că proceduri și legi sunt și acum doar că tocmai cei care ar trebui să vegheze la respectarea lor sunt tocmai cei care oferă portițele de scăpare pentru niște afaceriști inconștienți. Pentru că fără ei nu se făcea și erau de mult descoperiți. Această comisie nu are cum să rezolve ceva. Se vor constatat anumite treburi, se vor trasa sarcini apoi peste două luni nimeni nu va mai ține minte de scandalul actual. Control inopinatnu poți face. Nici tehnic și nici practic. Legislația nu lasă și oricum dacă se pleacă la control în secunda doi zboară porumbelul cu știrea. PS. Ajutorul de deces se dă aparținătorilor sau moștenitorilor. Nu cred că au cum să pună mâna pe ea. Și nu e mare biznis că înmormântarea ca atare este mai scumpă decât ajutorul. Sau zici că rezolvă pe căi neortodoxe și înmormântarea și bagă banii în buzunar? Că pe ăștia le văd în stare. Nu am speranțe mari. indiferent de asta cei care sunt prinși în horă sunt oameni foarte-foarte apropiați lui Firea. Și dacă așa este sunt două variante. Ori nu știa și atunci e incompetentă ori știa și tăcea și atunci e urâtă faza pentru ea. Altă variantă nu văd. Că verișoara ei, consiliera ei sau fostul ei șofer făcut peste noapte SRL-ist de ăsta tocmai pe acest palier de activitate e cam dubioasă combinație, nu? Adică mult prea multe coincidențe.

  2. Nyznayu Răspunde

    Se pregatesc specialii sa bata la portile azilelor si fac un pic de gargara cat mai au un pic de curent in baterii.

  3. Vlad Tepes Răspunde

    Deja controalele sint anuntate public.
    Tu, ca tortionar de batrini, (acolo unde este cazul, bineinteles) trebuie sa fii timpit sa nu pui lucrurile “la punct” inainte de control, sa iasa totul bine.
    Apoi mai ramine ca celebrele comisii de control sa-i intrebe pe batrini, de fata cu tortionarul, cum se simt, cum sint “tratati”, cum sint hraniti …
    Ce credeti, care va avea curajul sa spuna adevarul, stiind ca a doua zi ramine din nou pe mina tortionarului ?
    Da nu mi-e rusine nici cu apartinatorii celor internati.
    Cum sa stai nepasator, cind stii ca mama ta, bunicul tau, fratele tau, este tratat ca la Auschwitz ?
    Si tu sa mai si platesti pentru asta !

  4. Tercica Răspunde

    Acolo cred ca era cinema nu video-frecție la picior de lemn cu atâția tăietori de frunze. Nu că nu ar fi adevărată chestia cu azilele, mai sunt și alte bube de explodat, dar pe rând. Acuma trebuie deturnata atenția de la ceva ce vor sa ascundă guvernanții politici. Metodă politică românească. Se va afla.

  5. un cunoscător Răspunde

    Tot ce se petrece pe acolo este o mare-mare spalare de bani. Si daca careva primar mai punea cate o intrebare mai incomoda se gasea posibilitatea ca acel intrebator sa fie dus (bineinteles pe bani publici) in ceva excursie. E valabil si la noi in urbe. Numai vedeti i voi prin arhive cuma fost Coica la Paris. Se va gasi ceva in neregula? Da’ de unde! Si ne mai miram ca treburile merg cum merg prin tara? Tare mi-e frica ca acel patron de asezamant a fost scolit de bugetari ce sa faca ca sa iasa bine. Apoi ca a sarit calul in halul asta e deja alta poveste. Bineinteles toti sunt nevinovati si toti vor avea scuze. A se vedea in acest sens si cazul Colectiv. Mai era putin si incalzirea globala era scoasa drept vinovat principal si acolo.

  6. Beny Kira Răspunde

    Ce să controleze un medic veterinar ?

    • Govor Răspunde

      E chiar cel mai potrivit: sa verifice daca asistatii traiesc ca animalele…

      • Satmareni pierduti in Spatiu Răspunde

        ….. și să nu uite să le ceară carnetul cu vaccinuri și deparazitări?

    • Nagasaky Răspunde

      Esti chiar fraier. Am avut tangenta intr-o situatie administrativa cu Prefectul si este foarte competent. Asa ca vorbeste gura fara tine. Medicii veterinari sunt tot medici nu niste pulifici ca poate unul ca tine.

      • un cunoscător Răspunde

        Un medic chiar și veterinar fiind depune un jurământ. Că de aia a făcut facultatea aia ca să ajute animalele bolnave (în cazul de față) și nu să stea la ședințe sterile. Asta este valabilă și la Oprescu. Adică cum poți fii tu medic care să operezi oamenii pe cord dacă stai în ședințe și prin delegații toată ziua?
        În paranteză îl cunosc de 25 de ani pe dânsul, și personal și în virtutea meseriei pe care o practica pe atunci. Așa cum l-au făcut vice sau ceva adjunct la mediu la București și aici stă frumos, cuminte și execută ce i se cere. În rest dacă intervine pe ceva problemă el numai dă din gură. Că problema tot nu el rezolvă. Cercetătorii britanici încă studiază care este rostul acelei armate de speciali la fiecare prefectură în parte. Încă nu au ajuns la o concluzie. Dar repet, nu știu de ce se bagă la politică un doctor. Pentru că este clar că meserie nu mai poate practica, nu are timp fizic pentru asta. În rest da, este băiat de gașcă și săritor.

      • Victor Răspunde

        A picat și în 2023 bacalaureatul,stai liniștit ,mai încearcă și în 2024 poate îl trece șeful cozma cu inspectoarea generala cu 4 clase de la supur!

    • Victor Răspunde

      … dacă ți-ai luat bacalaureatul, analfabetule,macar asta ii dr.veterunar cu scoli făcute la timpul lor,nu că tine cu 4 clase!

  7. satmarean Răspunde

    Se stie de mult timp cum fac astia de la dgaspc Satu Mare dosarele. Pentru puii de romi, care sant in plasament la bunica si se impart banii intre cel ce face dosarul si parinti. Cum fac dosarele si cum cauta batrani fara apartinatori sa-i lase fara case, etc

    • un cunoscător Răspunde

      Si ca sa nu mai povestim de anchete sociale facute din birou sau verificarile periodice ale celor dati in plasament facute tot asa fara sa se faca vizitele obligatorii la familie. Refuz sa cred ca in cazul asta din Ilfov nimeni nu stia nimic. Mai degraba pe nimeni nu a interesat soarta batranilor de acolo. Si inca nici nu s-a atins subiectul adoptiilor internationale de acum 20 de ani! Acum deja se ridica din umeri, doar copiii aceia (care mai sunt) sunt deja adulti.

  8. Marius Groza Răspunde

    Ministri Budai si Firea să-și dea demisia!

  9. Tercica Răspunde

    Ăsta e paralel cu problema, politica nu e egal cu practica! E ca și când ai face media aritmetică la “pule + mături”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.