Ultima actualizare: azi, 10:44

Locale

VIDEO. Criză uriașă de medici la Spitalul Județean. Cozma: ,,E inadmisibil!” Problema, pe masa premierului

Criză uriașă de medici la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare. Problema a ajuns pe masa premierului României, după ce deputatul Adrian Cozma a făcut o interpelare pe care a transmis-o atât prim-ministrului Marcel Ciolacu, cât și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Cea mai mare nevoie de medici este la Unitatea de Primire Urgențe, unde volumul de lucru este uriaș, iar, momentan, sunt angajați doar 14 din 26 câți ar avea nevoie. Mai mult, din lipsă de medici, activitatea Secției și a Cabinetului de Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice din cadrul Spitalului Județean Satu Mare s-a suspendat temporar. ,,Este inadmisibil”, spune deputatul Adrian Cozma

,,Avem o problemă istorică deja la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și cred că nu mai este nimeni dispus să aștepte ca rezolvarea acestei probleme să vină de la actuala conducere de partid județeană UDMR. Din păcate, conducerea județului are o mare responsabilitate în ceea ce privește problemele care acum au explodat. Eu am făcut o interpelare, am transmis-o ministrului Sănătății și domnului prim-ministru. Sunt câteva aspecte care trebuie lămurite și de la nivel central, însă managementul are un rol esențial în orice instituție. Din punctul meu de vedere, managementul de la Consiliul Județean este defectuos. (…) Este inadmisibil să se închidă o secție. Am înțeles, au plecat medici, însă o conducere responsabilă a unui județ trebuie să fie conectată mereu la ceea ce se întâmplă. Nu putem ca de la o zi la alta să constatăm că trebuie să punem lacătul la ușa Secției de Diabetologie”, a declarat deputatul Adrian Cozma, în cadrul unei conferințe de presă.

Redăm interpelarea transmisă de Adrian Cozma:

,,În ciuda faptul că, la nivelul sistemului public de sănătate, condițiile de lucru și nivelul de salarizare au înregistrat îmbunătățiri semnificative, deficitul de medici specialiști în unitățile sanitare de stat au ajuns în situația de a închide unele secții. Spre exemplu, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, majoritatea secțiilor se află în pericolul de a nu putea asigura servicii medicale tuturor pacienților. Din cauza lipsei medicilor, activitatea secției de diabetologie s-a suspendat. De asemenea, și alte secții, precum medicina de urgență, pediatria, neonatologia, imagistica se confruntă cu aceleași dificultăți, în condițiile în care ocuparea posturilor în spitalele publice este tot mai puțin atractivă pentru tinerii absolvenți ai facultăților de medicină.

         Având în vedere dreptul constituțional la ocrotirea sănătăţii și faptul că un număr foarte mare de medici vor îndeplini în următorii ani condițiile legale de pensionare, vă adresez rugămintea de a analiza această situație și de a dispune măsurile care se impun.

         Măsurile pe care vi le propune și care ar putea determina tinerii medici să ocupe posturile vacante la nivelul spitalelor județene de urgență, inclusiv la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, pot fi:

  • Alocarea de locuințe de serviciu pentru medicii care vor ocupa posturile vacante;
  • Debirocratizarea activității medicilor/personalului medical, în condițiile în care activitățile birocratice (formulare, rapoarte etc) ocupă o parte consistentă a activității acestora;
  • Creșterea autonomiei locale în ceea ce privește stimulentele pe care le pot acorda autoritățile administrației publice locale pentru medicii care se stabilesc în localitatea respectivă;
  • Majorarea cifrelor de școlarizare în universitățile de medicină de stat, în condițiile în care foarte mulți absolvenți continuă să opteze pentru o carieră în străinătate sau se reprofilează în carieră;
  • Identificare de surse suplimentare de finanțare a unităților spitalicești de stat;
  • Extinderea centrelor universitare la nivelul spitalelor județene de urgență, pentru creșterea atractivității tinerilor care doresc să urmeze o carieră universitară sau de cercetare medicală.

Cu speranța că această avertizare va beneficia de o analiză corespunzătoare și de măsuri eficiente, vă asigur de înalta mea apreciere”.


CITEȘTE ȘI:

7 comentarii

  1. Cornel Răspunde

    Care criză, care medici!!!?
    Păi copii nostri medici, muncesc la mii de km de România, nu trwbuiec nicăieri!
    Cum adică criză de medici, cand peste 25 000 medici absolvenți în România au dost ignorați și aruncați peate graniță!! Cu ce costuri ptr noi românii, nici nu contează,* are balta pește *!
    Hai mă, e o utopie, nu ne trebuie nedici, nici măcar în Satu Mare, rezolvă totul “capabilele” autorități locale 🙉🙉🙉🥴!!!

  2. ????? Răspunde

    Vreau sa ma scapati de derbedei aceaste. Vreau un un Ardeal independent.

  3. Nyznayu Răspunde

    Criza de medici sau criza de politisti = fake news folosit pentru a obtine bonusuri salariale si tolera mita.

  4. bigbrother Răspunde

    Aceasta este România reală. Și mor oameni că nu se intervine sau se face tardiv și vinovat niciodată nu va exista. Este strigător la cer. Uitați ultimul caz. Dați-le salarii mărite până-n Lună că tot degeaba!
    https://www.realitatea.net/stiri/actual/militar-mort-dupa-ce-medicii-nu-lau-tratat-pentru-ca-facuse-pe-el-marturii-terifiante_64a95f66c4144d454b59ec82

  5. Radu Răspunde

    Ma uit la Cozma si ma gandesc ca asa era si Babasan (fost candidat la primarie). Se agita Cosma, se frământă si peste 2 ani vom uita de el , nu va ramane in istorie cu o realizare concretă. Va disparea.

    • @Radu Răspunde

      Mai era unul vocal Maskulik dar i-au închis pofta cu postul de sitimenajer. Sau mai demult era unul Boer independent autopropus primar, ceva Nicușor Dan pe plan local. Ce bine vegetează și ăla acum la salvamont printre Alpii sătmăreni! Câteodată mă întreb că oare nu asta și este intenția în tot scandalul ăsta? Adică ceva post călduț cu ceva muncă din când în când, dar să nu cumva să facă nici din greșeală hernie de la atâta muncă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.