Ultima actualizare: azi, 18:50

Locale

AUDIO. Criză de sânge la Satu Mare! Beneficiile pe care le au cei care donează

În contextul crizei de sânge de la Satu Mare, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Satu Mare, Doinița Crișan, a vorbit, pentru PortalSM, despre criteriile de donare de sânge, dar și despre necesitatea refacerii stocurilor.

Ea spune că populația care poate să doneze sânge trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, iar cei care au trecut de 50 de ani sunt obligați să prezinte o adeverință medicală care să ateste absența bolilor cronice. De asemenea, este esențial ca donatorii să fie sănătoși, fără antecedente de hepatită, boli contagioase, TBC, sifilis, accidente vasculare, diabet tratat cu insulină, tatuaje realizate în ultimele șase luni sau intervenții chirurgicale majore recente. Aceste restricții trebuie respectate cu strictețe pentru a asigura calitatea sângelui donat.

Beneficiile pentru donatori sunt semnificative, inclusiv o zi liberă de la locul de muncă, analize medicale în valoare de aproximativ 600 de lei, care sunt oferite gratuit, respectiv tichete de masă. Medicul Doinița Crișan subliniază că donarea de sânge poate avea efecte pozitive pentru sănătatea donatorilor, precum scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive și îmbunătățirea vederii la cei cu probleme de vedere.

În contextul actual, grupa de sânge foarte căutată este A2 RH pozitiv, din cauza numărului crescut de accidente rutiere grave și a afecțiunilor medicale asociate. Cu toate acestea, Centrul de Transfuzie Sanguină se confruntă cu o limitare a stocurilor pentru grupele de sânge 0 1 RH pozitiv și negativ, B 3 RH negativ, AB 4 RH pozitiv și negativ.

Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare face un apel către toți cei eligibili să doneze sânge pentru a sprijini comunitatea. Donarea de sânge salvează vieți!


CITEȘTE ȘI:

Un comentariu

  1. Gheorghe Răspunde

    Amețeală temporară pe gratis?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.