Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Focare de pestă porcină în trei localități din Satu Mare: ,,Este îngrijorător!”

Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat de urgență ședința Unității locale de decizie (ULD). Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța a informat membrii ULD despre apariția unor focare de pestă porcină africană la mai multe gospodării de pe raza localităților Santău, Sanislău și Odoreu. Mai exact, la o gospodărie din Santău, una din Sanislău și șase gospodării din Odoreu.

S-a adoptat Decizia Nr. 17 din 30.08.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitățile Santău, Sanislău și Odoreu și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

S-a impus interdicţia de scoatere din exploataţiile afectate a furajelor pentru animale, a gunoiului de grajd, materiale si ustensile posibil contaminate, respectiv au fost dirijate spre denaturare cadavrele porcilor ucişi, sacrificaţi si morţi.

Pentru focarul din localitatea Santău:

1. Se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din Santău cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Santău, Valea Morii

2. Se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din Santău cu o rază de 10 km, incluzând localitatile: Hotoan, Căuaș, Ghilești, Cig, Sărăuad, Tășnad, Cehăluț, Blaja, Cean, Săuca, Silvaș, Chisău, Becheni, Sărvăzel, Piru Nou, Sudurău, Irina, Portița, Vezendiu

Exploatații Comerciale: SC Mastvet SRL, SC Calato Pig SRL, SC Kovaser Prod SRL, II Olti Agoston, SC PorkMat SRL, SC Porki Pig SRL.

Având in vedere contextul epidemiologic, a legislației în vigoare, se comunică faptul că restricțiile de mișcare în zona de protecţie și supraveghere a focarelor din localitățile : Odoreu, Sanislău, Berveni, Lucăceni, Lelei, Soconzel, Rătești, Tășnad, Petrești, respectiv la nivelul fermelor comerciale : SC Veres Agro Prod Com SRL, SC Samsuin Land SRL, I.I. Silaghi Calin, Penitenciar Satu Mare, SC Zoicas Prod SRL, SC Csaba &Csaba SRL, SC Zootehnia Cig SRL se mențin în conformitate cu REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2020/687 AL COMISIEI din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.

Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.

De asemenea prefectul Radu Roca le-a reamintit celor prezenți prevederile Legii 122/15.05.2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România. Și a readus la cunoștință despre atribuțiile și competențele autorităților și instituțiilor publice implicate în prevenirea răspândirii, monitorizarea și combaterea bolilor porcinelor.

,,Este îngrijorător faptul că iată apar în continuare focare de pestă porcină în județ și vorbim de localități care se află la distanță una de cealaltă. Este nevoie de o mai bună colaborare și coordonare între instituțiile ce au ca atribuții combaterea acestei boli”, a spus prefectul Radu Roca.

2 comentarii

  1. Gheorghe Răspunde

    Și în poză este familia mea numeroasă.

  2. UnUSR PLUS (căcat) Răspunde

    Peste de prostime…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.