Ultima actualizare: ieri, 21:44

Locale

FOTO. Incendiu puternic în județul Satu Mare. Hectare întregi s-au făcut scrum

Miercuri după-masă, 9 august, în jurul orei 16:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare, a fost solicitat să intervină pentru lichidarea unui incendiu de cultură agricolă (grâu) și vegetație uscată produs în localitatea Turț.

Pentru gestionarea  situației de urgență au fost dislocate din cadrul Punctului de Lucru Turț, două autospeciale de stingere cu apă și spumă cu șase cadre militare, fiind solicitat în sprijin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgență (SVSU) Turț.

La fața locului, echipajele de intervenție au acționat pentru localizarea, limitarea și lichidarea incendiului. Din cauza condițiilor de vânt și a zonei greu accesibile pentru autospecialele de stingere, pompierii au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea flăcărilor.

În urma incendiului au ars circa 15 hectare vegetație uscată și un hectar de cultură agricolă.

Mesajul transmis de pompierii sătmăreni:

,,Vă informăm faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐭 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬𝐚̆, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generate de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii şi se poate sancţiona cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 lei și 2.500 lei, conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor”.

Un comentariu

  1. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Odată și odată tot trebuie început. Că e clar foc pus intenționat. Au venit acasă străinezii și și-au curățat buruienile de pe tarla. Că dacă altfel nu pricep decât cu amenda aplicată strict ce să le faci???? Aviz celor care trebuie să aplice legea. Apoi după două-trei amenzi aplicate pentru proprietarii terenului veți vedea că se duce vestea și nu vor mai fi astfel de cazuri chiar în halul ăsta. Păi ăsta era să dea foc la jumate județ! 😱😢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.