Ultima actualizare: ieri, 21:31

Locale

Un sătmărean s-a ales cu dosar penal, după ce a uitat să predea armele

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase efectuează cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termenul de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au identificat un bărbat, de 64 de ani, din județul Satu Mare, care deținea la domiciliul său 2 arme neletale, una cu proiectile din cauciuc și una cu aer comprimat. Armele erau înscrise într-un permis de armă, care, la momentul efectuării verificărilor avea valabilitatea expirată, iar persoana în cauză nu s-a prezentat cu armele la un magazin autorizat în vederea depunerii acestora, conform legii.

Cele 2 arme au fost ridicate în vederea expertizării.

Polițiștii atrag atenția deținătorilor de arme asupra obligativității prezentării la Poliție în termenul legal, în vederea prelungirii valabilității permisului de armă. Documentele necesare a fi prezentate pentru prelungirea valabilității permisului de armă sunt:

  • permis de armă tip A sau B;
  • carte de identitate;
  • certificat medical;
  • aviz psihologic;
  • o fotografie 3X4;
  • permis de vânătoare;
  • atestat de instructor în poligon;
  • atestat de colecționar;
  • carnet antrenor de tir sau sportiv cat.1;
  • dovada efectuării tragerii în poligon;
  • dovada tragerii experimentale;
  • certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor.

În cazul în care deținătorii de arme nu efectuează demersurile legale necesare pentru prelungirea valabilității permisului de armă, aceștia au obligativitatea ca în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă să depună arma și muniția la un armurier autorizat.

Nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Programul Ghișeului Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase este:

Luni: 8.30-10.00;

Joi: 12.00-14.00.


Sursa: IPJ Satu Mare

11 comentarii

  1. S Răspunde

    Si totusi cei in cauza cum l-au identificat? Aveau clar in evidenta cand expira permisul. Oare de ce nu l-au sunat cu 10 zile inainte : Mai boule hai cat-ti expira in zece zile permisul, au mers mirati la 10 zile dupa ce a expirat. Se pare ca nu a cotizat destul la cine trebuie . Romanie plai cu flori.

    • Satmarean Răspunde

      Absoluți toți deținătorii sunt notificați în prealabil și nu cu 10 zile înainte ci cu mai mult, dar dacă omul nu se conformează se ajunge aici, la dosar penal.

    • Vulpea bi-polara Răspunde

      Sunt mega-ocupati. Stau in gasca la cafeneaua de langa eminescu, si isi vrajesc prospatura nou angajata.

  2. W Răspunde

    Dacă cei care au evidenta deținătorilor de arme și a valabilității documentelor ar trimite o înștiințare cu 15 zile înainte de data expirării ar fi foarte bine. Poate se gândesc cei de la Serviciul Arme la acest aspect și vor face o practica în acest sens. Sau poate dosarul penal complex instrumentat este mai prioritar în ochi șefilor. Plus ca cineva de-abia așteaptă confiscarea armelor ca să le poate cumpăra cei dinainte interesați.

    • Jan Răspunde

      W fătumnyeu prima dată interesează-te cum decurg lucrurilr și apoi scrie, fiindcă habar nu ai !!!

      • S Răspunde

        Putulica mică, bine că tu știi. Miroase de la distanță, ca și piciorușele tale că știrea asta e
        o făcătură, publicată simultan în trei publicații online, parcă ar fii cel mai grav lucru din lume.Omul putea să fie în comă in spital, în străinătate etc. ,sau mort.Iar lista publicată cu de ce e nevoie să prelungești permisul…ce să mai zic, ca la securitate , prezentați buletinul . Sper că sunt ultimele zvircoliri al sistemului birocratic putred din țărișoara noastră.

        • 🤔🤔🤔 Răspunde

          👍. Citind lista lungă de “doleanțe” și eu am aceeași impresie. Numai dosarul plic mai lipsește din enumerare eventual timbrul juridic. Trist în toată treaba este că degeaba tot acest roman foileton ce trebuie parcurs că tot nu se reșușete să se elimine bubele. A se vedea în acest sens sinuciderile cu armă proprie din ultima perioadă, toate deținute perfect legal. Așa că nu le văd rostul dacă se poate întâmpla cu tot cu aviz medical și certificat psihologic asemenea grozăvii. Sincer. Undeva șchioapătă.

          • Mircea Covor

            Unde vezi tu saptamanal aceste minunatii ? Atata stiti exagera, ceva incredibil

        • Z Răspunde

          Legea-i lege nu tocmeală, lasă tu s variantele tale și ocolișurile !

          • 🤔🤔🤔

            Care variante, care ocolișuri? Că nu a pomenit nimic de genul ăsta doar a constatat hârțogăraia excesivă și cam degeaba. Că săptămânal mai citești câte o grozăvie cu unul care avea armă și deținea perfect legal. Asta cum explici? În altă ordine de idei dacă se face debirocratizarea și se va aplica legea aia atunci ce se va face????

          • S

            La noi legea e un măscărici de autoajutorare al celora care-l fac. Însăși Curtea Constituțională este e o adunătură de profitori, care la cea mai simpla analiza eșuează lamentabilă. Ei decid daca propriile salarii speciale sunt OK sau nu, ce rost e să mai vorbim de conflict de interese, de progeniturile securiștilor, de birocrație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.