Ultima actualizare: ieri, 18:09

 

Locale

Dezvoltarea bebelușilor: Metode de stimulare

În primul an de viață al bebelușului au loc cele mai importante schimbări în dezvoltarea sa. Mare parte din tot procesul de dezvoltare se va produce natural și firesc, în timp ce tu îl îngrijești, îl hrănești, îi vorbești și interacționezi cu el zi de zi.

Însă, pentru ca bebelușul tău să evolueze sănătos și corespunzător fiecărei etape, este recomandat să integrezi în programul lui diferite activități pentru bebeluși.

Pe blogul nostru, EvaWoodToys.ro am vorbit despre multe subiecte, precum la câte luni stă bebelușul în șezut sau care sunt jucăriile potrivite pentru fiecare perioadă în parte. Jocurile au rolul de a contribui la dezvoltare lui, însă cum le alegem astfel încât să le folosească la momentul potrivit? Hai să descoperim împreună care sunt cele mai bune metode de stimulare și cum le poți integra astfel încât acestea să fie și distractive, dar și folositoare.

Activități senzoriale pentru bebeluși

În primele luni de viață stimularea senzorială îl ajută pe bebeluș să se calmeze și să se relaxeze, întrucât contribuie la dezvoltare sistemului circulator. După fiecare baie, folosește ulei natural și masează-i picioarele, mâinile, spatele și burtica.

Tot în prima etapă a vieții lor, bebelușii au o vedere limitată, însă ușor, ușor învață să recunoască și să se adapteze la contrastele dintre lumina și întuneric. Folosește jucării senzoriale cu sunete și lumini întrucât ele contribuie la dezvoltarea sistemului auditiv, dar și la relaxarea lui.

Stimularea atenției bebelușilor

Pentru a le simula atenția și pentru a le consolida musculatura, plasează jucării mici la nivelul ochilor copilului, precum un carusel cu jucării, și lasă-l pe cel mic să întindă mâna pentru a prinde diferite obiecte.

De asemenea, și jucăriile zornăitoare sunt excelente pentru a le stimula atenția.

Stimularea dezvoltării limbajului

Stimularea limbajului celui mic ar trebui să înceapă încă de la vârstă de 6-7 luni. Chiar dacă nu îți va răspunde, el va înțelege totuși din expresia feței, zâmbet, tonalitate și mișcări. Limbajul non verbal este premergător limbajului verbal și reprezintă cheia adaptării sociale. Cu cât comunici mai mult cu bebelușul tău, cu atât vor apărea mai rapid primele cuvinte rostite.

De asemenea, și jucăriile vor ajuta foarte mult. Cumpără cărți pentru copii, puzzle pentru bebeluși sau jucării interactive care imită sunete și cuvinte.

Este foarte important ca toți membrii familiei să cunoască etapele de dezvoltare pentru a putea fi aproape de bebeluș pe tot parcursul copilăriei sale, astfel încât el să parcurgă toate etapele dezvoltării fizice și psihice. Stimularea motorie timpurie este foarte importantă și favorizează o bună dezvoltare, din mai multe puncte de vedere: motor, cognitiv și afectiv. Primul an din viața unui copil este cel mai important pentru dezvoltarea creierului, a corpului și a metabolismului, iar stimularea motorie rămâne principala activitate prin care poți atinge toate aceste obiective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.