Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

FOTO/VIDEO. ”Fabrica de vise”: Un canadian, un polițist și un psiholog, în spatele marelui ”imperiu” de droguri

”Fabrica de vise”: Un canadian, un polițist și un psiholog, în spatele marelui ”imperiu” de droguri disimulate în prăjituri, jeleuri, drajeuri și dispozitive de vapat. În total, au fost reținute 28 de persoane.

Redăm, mai jos, comunicatul DIICOT:

La datele  de 19 și 20.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a 28 de inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Printre persoanele reținute se află  un cetățean canadian, acționar majoritar al fabricii situate în județul Iași, un agent de poliție și un psiholog.

În urma celor 121 de percheziții domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate 81.102 vape-uri, 3237 bucăți acadele, 1316 cutii și pungi conținând jeleuri, 169 cutii și borcane cu prăjituri, 3692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii și borcane cu substanță vegetală,  169 semințe de canabis, 2 plante de canabis, cantitatea de 74, 2 litri substanță , 149 kilograme vape-uri stricate, sumele de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri și 65 de telefoane mobile.

S-a reținut că  începând cu finele anului 2022,  mai multe persoane care sunt angajate  sau controlează  două societăți comerciale  de pe raza județului Iași,  au constituit  un grup  infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.  În acest context aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse  de tip „edibles” ( jeleuri, prăjituri, drajeuri etc ) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC.

De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste  100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P)  de natură a pune în pericol viața persoanelor care le  consumă.

În cursul acestei zile, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău și a  beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, Direcţia Operaţiuni Speciale  și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul IGPR.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


5 comentarii

  1. satmarean Răspunde

    Un mare rahat. Aceea nu este fabrica clandestina. E trecuta in registrul comertului cu domeniu de activitate de extragere uleiuri si substanta hhc nu este declarata drog. Bine ca nu sunt cautati cei care fac cristale si prajesc creierii prostilor in toata tara.

    • John Doe Răspunde

      Nici acele cristale nu sunt trecute pe lista de substante interzise. Sunt niste chinezarii, la care se schimba formula continuu. Aceeasi marie cu alta palarie.

  2. satmarean Răspunde

    Mai erau niste militieni prosti care alergau copiii acum 15-20 ani ca stricau plamanii cu canepa industriala din depozitul exterior de la intrare din Carei.

  3. Vasy Răspunde

    Toate ca toate, dar un militian face parte din grup… aici e problema…

    • România reală Răspunde

      … și a nu știu a câta oară te lovești de acest aspect la astfel de știri. Aici e baiul. Ceva nu e bine. Și atunci nu e bine pentru noi toți. Să sperăm totuși că se va lămuri treaba și nu vor mai fi astfel de cazuri aiurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.