Ultima actualizare: ieri, 21:10
Locale

Medicii explică! Detalii din cazul pacientei decedate la Spitalul Județean Satu Mare

Medicii acuzați în cazul unei paciente care a decedat la Spitalul Județean Satu Mare reacționează. Unul dintre medici a transmis un drept la replică, prin intermediul PortalSM, după ce fiica pacientei decedate i-a adus acuzații atât lui, cât și altor colegi. 

Medicul spune că lucrurile nu stau tocmai așa cum au fost prezentate de fiica pacientei. El a precizat că o trata pe pacientă de cinci ani, și niciodată nu a avut probleme cu pacienta sau fiicele acesteia, din contră, relația lor a fost una foarte bună.

„Este vorba despre o pacientă, cred că în jur de 80 de ani avea, cu o ciroză hepatică avansată pe care o tratam de cinci ani de zile. Era o boală care mergea din ce în ce mai rău, evoluția ei naturală, și care s-a complicat cu tumori hepatice, iar ea venea cu fiica ei întotdeauna, și i-am recomandat aproximativ un an, un an și jumătate, să tot meargă la Cluj, să își facă RMN cu substanțe de contrast, să facă biopsie ca să primească un tratament. Refuzate procedurile astea în repetate rânduri, dar scrise.

Am avut o relație foarte bună cu cele două până când într-o zi m-a sunat că se simte foarte rău doamna. Eu nu eram de serviciu. Am zis: „Dacă se simte foarte rău, duceți-o la Urgență”. S-a internat și în momentul respectiv mi-a spus să o cazez într-un salon VIP pentru că vorbise cu managerul, lucru care nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, datorită relației bune pe care am avut-o cu dânsele, am încercat să îi ofer condițiile cele mai bune, și am pus-o într-un salon de izolare, datorită relației foarte bune pe care am avut-o. Până a venit cealaltă fiică, cu care niciodată nu am vorbit, și cred că despre ea e vorba aici.

Pacienta era aproape în comă, adică era pe ultima sută de metri, într-o boală cronică, nu acută, la 80 de ani, care a început să îmi ceară să îi facem transplant de celule stem. Și i-am zis că nu există în toată lumea asta o astfel de terapie pentru boala pe care o are doamna. Nu există! Sau transplant de ficat. I-am zis: „Nu se poate face. Este depășită din toate punctele de vedere. Nu se mai poate face o astfel de terapie la vârsta și la stadiul de avansare al bolii”.

Pe lângă asta, de aici au derivat mai multe lucruri. Noi avem ore de vizită ale pacientului. Au tot intrat repetat peste personalul medical. Intrau, efectiv, indiferent la ce oră. Intrau peste asistente și le tracasau pentru că voiau să fie acolo, să se asigure că mama lor primește îngrijirea cea mai bună. Și le amenințau pe asistente. Și au mutat patul, au distrus pereții. Au fost niște situații de-un grotesc, ăsta este adevărul. […] Au dat cu patul respectiv în pereți cum au vrut să o miște pe doamna. În fine. Nici asta nu e problema, dar nu și-au cerut scuze. Pur și simplu au zis așa: „Asta am făcut-o ca să o salvăm pe mama.” Dar nu s-a pus problema că noi nu vrem să o salvăm.

Să fiu caracterizat ca un om cu lipsă de empatie când eu o tratam de 5 ani de zile pe doamna respectivă. Toate lucrurile au fost consemnate în scris, în ultimul an: controale repetate în care am recomandat să meargă la Cluj. Dacă tot voiau să o salveze, se duceau, nu?!”, a transmis medicul. 

El a mai precizat faptul că, la două luni după moartea pacientei, familia nu a depus nicio sesizare la Colegiul Medicilor, la spital, la manager sau la DSP.

Totodată, Spitalul Județean Satu Mare a transmis un drept la replică pe care îl redăm integral:

„Pacienta era o pacienta cronică aflată de aproximativ 5 ani în îngrijirea aceluiași medic curant gastroenterolog. Medicul curant nu a avut niciodată probleme de comunicare cu pacienta și nici nu s-a plâns vreodată ea sau fiica dânsei de îngrijiri necorespunzătoare, până la momentul ultimei internări când aparținătorii au avut pretenții medicale care erau utopice, imposibil de realizat medical in orice instituție medicală, deoarece stadiul bolii era prea avansat .
Pe parcursul internării, pacienta a beneficiat de toate îngrijirile posibile in condițiile afecțiunii pe care o avea.
În ce privește conduita aparținătorilor pacientei, aceștia au intrat în repetate rânduri peste programul de vizită, de multe ori în timpul administrării medicației de către asistente iar când au fost rugați să iasă din salon și să respecte regulamentul interior al secției, s-au opus nemulțumiți, discutând în contradictoriu cu personalul medical.
Transmitem întreaga noastră compasiune familiei pentru pierderea suferită și regretăm că rigoarea regulilor care permit buna funcționare a unui spital, pare uneori crudă și insensibilă în raționalitatea ei față în față cu durerea pierderii celor dragi”

5 comentarii

  1. Amoeba Amonimă Răspunde

    Toata povestea medicului ar fi credibila daca nu s-ar ascunde in spatele anonimatului. In alta ordine de idei tu ca si spital judetean sa nu ai deloc specialist in chirurgie toracica si din aceasta cauza sa-ti moara pacientul cam spune destule despre acest judet care este in miscare. Adica spre dezintegrare sau in jos.

  2. Ok man! Răspunde

    Parcă chirurgul toracic se ocupă cu problemele din cutia toracică: plămâni, inima, pe când ficatul este în alta parte, se zice abdomen. Oare ar trebui să comentăm orice legat de medicină, dacă nici măcar nu cunoaștem dispunerea organelor în corpul omenesc?

    • Amoeba Amonimă Răspunde

      Nu e vorba de acest caz ci de acel om (caz foarte recent) care a avut fisura de trahee si nici un spital din zona nu a vrut sa-l accepte. Iar noi nu avem specialist. Asa ca a murit. Daca citeai si alte ziare decat porkarseme aflai si tu.

  3. Marius Groza Răspunde

    Fiica pacientei decedate este milionara în euro, dar s-a zgârcit sa o ducă la un spital din Cluj , unul privat sau în străinătate.

  4. Dr. Gheorghe Pleșea Răspunde

    Ștergeți comentariile de ce..????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.