Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

Mesaj RO-ALERT la Satu Mare: „Adăpostiți-vă în locuințe cu ușile și geamurile închise!”

ACTUALIZARE 2.30: Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină în jurul orei 19.00, ca urmare a unor lucrări întreprinse la un puț de apă forat și emanarea în atmosferă a unor jeturi (substanțe), la limita cu județul Sălaj, în zona localității Supuru de Sus.
La fața locului din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă “Someș” al județului Satu Mare s-au deplasat 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj de terapie intensiv mobilă, un echipaj de prim ajutor și o autospecială de primă intervenție și comandă cu 21 cadre militare.

În sprijin, pentru stabilirea posibilelor substanțe degajate în aer au fost solicitate următoarele forțe:
Un echipaj CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) din cadrul ISU MM și un echipaj CBRN din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situaţii de Urgenţă din Ciolpani, București, care se afla la ISU BH.

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță față de locul intervenției. De asemenea, a fost transmis și un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

În urma măsurătorilor realizate, până la această oră, s-a detectat următoarea substanță, respectiv gaz metan în concentrație de: 284 ppm.

La această oră acționează la fața locului două autospeciale de stingere cu apă și spumă alături de echipajele CBRN din cadrul ISU MM și USISU Ciolpani.

Locuitorii din zona localităților Supuru de Sus și Bogdand din județul Satu Mare au primit mesaje RO-ALERT pe telefoane. În mesaj, oamenilor li se sugerează să se adăpostească în locuințe cu ușile și geamurile închise din cauza unui incident radiologic/chimic/biologic produs, în această seară, cu posibile degajări de material radioactiv/substanțe toxice/agenți biologici.

Traficul a fost oprit pe DN19A, din cauza incidentului. O echipă CBRN din județul Maramureș a sosit în județul Satu Mare și face măsurători.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul este oprit pe DN 19A, în afara localității Supuru de Sus, județul Satu Mate, către limita cu județul Sălaj, ca măsură de prevenție, fiind delimitat un perimetru de siguranță după ce au fost semnalate degajări de gaze în urma unor lucrări de forare.

Rute ocolitoare: Supuru de Jos – DJ 196 – Hodod – Cehu Silvaniei sau Supuru de Jos – DC 116 – Sechereșa – DN 1F – Tășnad – DJ 191 – Marghita.

8 comentarii

  1. bruce lee Răspunde

    Astia sunt tampiti. Scrie draq acolo ca sunt gaze, ca mama floare, dupa ce citeste mesajul, crede ca vine anticristul.

  2. bruce lee Răspunde

    Serios? Sa vezi cand ies flacari si pucioasa. Iad direct )):.

  3. caveman Răspunde

    Fiind zonă în care se cunoaște prezența hidrocarburilor și acestea se mai și exploatează pe ici colo este foarte posibil să fie urme mai consistente de așa ceva acumulate în timp în apa subterană. Și miroas credeți-mă de zici că-i zăcământ în toată regula. Că nu numai metan conține. Se știe că și la Acâș apa termală care iese tot așa artezian conține hidrocarburi în cantități semnificative. Din care cauză apa exploatată acolo trebuie degazeificată că este pericol de explozie. Acum vreo 9 ani la Acâș a sărit în aer o parte din instalație la ștrand că nu s-a degazeificat cum trebuie și unul mai dăștept a fumat în spațiu închis. Au și murit două persoane, arși bine săracii. Dar e bine că s-a sărit repede că acele hidrocarburi prin definiție ard. Chiar dacă se și disipează în aer ajunge dacă unul inconștient fumează prin preajmă să se aprindă coșmelia din zonă. Și cum presiunea la hidranți numai teoretic este în regulă nu mai bine evităm așa ceva? Mnoah. Poate după Crevedia măcar atâta că de acum încolo începem să luăm în serios chestiile astea.
    Restul cu radonul și cu pucioasa mergeți voi bătuți la tiflă cu prostiile voastre la beserică și acolo vindeți gogoși. Dacă ar fi după voi și curentul electric este de la Satana. Probabil am locui și acum așa tradițional în peșteră. Că de ce să schimbăm ceva dacă a fost bun și la strămoșii noștrii mii de ani, nu?

    • bruce lee Răspunde

      Daca nu ti-ai dat seama, a fost o gluma cu pucioasa. Eu m-am referit strict la mesajul conceput, mesaj care nu poate fi inteles de omul de rand, batran, etc.

      • caveman Răspunde

        👍. Și asta-i drept. De nu era treaba de la Crevedia această știre nici nu era știre.
        PS. Apropo, de azilele groazei ai auzit ceva? Probabil toate sunt de atunci zeiss aranjate. Sau nu?

        • bruce lee Răspunde

          Mi se falfaie mie de ce spui tu. Eu ma refer la limbajul de lemn folosit in mesaj care este de neanteles pentru marea majoritate a oamenilor.

          • caveman

            Ție oricum ți se fâlfâie.Te crezi tu elevat dar te depășește condiția. Un sfat doar. Nu te întinde mai mult decât …., că e prea mult pentru tine. Nu de alta dar ți se întrezărește cârpa din opincă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.