Ultima actualizare: azi, 12:33

Locale

FOTO. Sătmăreanul Alin Tipuș, premiul întâi la un concurs internațional de folclor

Asociația Națională de Folclor din România, Uniunea Mondială de Folclor și Fundația Culturală „Șopterean” au organizat, în perioada 7-8 octombrie 2023, cea de-a VIII- a ediție a Festivalului – Concurs Internațional de Interpretare a Cântecului Popular, „Petre Săbădeanu”. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș și a fost susținut de către Consiliul Județean Mureș, respectiv Consiliul Local și Primăria comunei Sântana de Mureș.

După preselecție au rămas în concurs nouă soliști, fiecare concurent la festival a interpretat două cântece: o doină sau o baladă și un cântec ritmat cu acompaniamentul orchestrei profesioniste „Rapsodia Călimanilor”. Tânărul Alin Tipuș, din comuna Tarna Mare, solist în cadrul Ansamblului Folcloric „Florile Tărnii” a obținut Premiul I, fiind remarcat printre zecile de concurenți, ca fiind o voce care promite.

Juriul a fost format din: prof. dr. Dorel Cosma – președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.); Silvia Zagoreanu – directoarea generală a Centrului Național de Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial Chișinău, Republica Moldova; Iulian Praja – managerul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș; Dorina Oprea – Artist Emeritus al cântecului popular și profesor la Școala Populară de Arte Târgu Mureș; drd. Bianca Angela Cionca – interpretă de muzică populară și referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Delegația sătmăreană a fost formată din: Robert Laszlo – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, prim-vicepreședinte a Asociației Naționale de Folclor din România (ANFR), membru în Biroul Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.); drd. Bianca Angela Cionca – interpretă de muzică populară și referent cultural al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare; ceterașul – Canaloș Vasile; zongorașul – Laza Vasile și tânărul interpret – Alin Tipuș.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.