Ultima actualizare: ieri, 21:44

Locale

Un actor din Satu Mare îl joacă pe Avram Iancu, în prima docudramă dedicată eroului din Transilvania

Un actor din Satu Mare a intrat în pielea lui Avram Iancu, în prima docudramă dedicată eroului din Transilvania care a avut un rol-cheie în Revoluția de la 1848, informează Adevărul. Producția se lansează în cinematografe în 2024, declarat oficial „Anul Avram Iancu“.

O echipă de producție independentă, condusă de actorii Alin Panc și Alexandru Pop – PaPa Pictures, a realizat prima docudramă pentru cinematografie dedicată acestei figuri istorice importante. Filmul se numește, sugestiv, „Avram Iancu – Împotriva imperiului“, este regizat de Theo Thorn și îl are în rolul principal pe actorul sătmărean Horia Fedorca, angajat al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu – ambii aflați la debut. Va fi lansat în cinema la 24 ianuarie 2024.

În momentul în care a primit propunerea de a participa la castingul pentru acest film, Horia Fedorca era ca și ales, fiindcă asemănarea sa cu eroul este izbitoare! Avea 26 de ani, cu doar doi ani mai mult decât Avram Iancu (la Revoluția din 1848), pe care trebuia să-l întruchipeze. A fost nevoie, însă, și de probe. „Prima dată când l-am văzut, nu mi-a venit să cred ce potrivire fantastică este din punct de vedere vizual. Și m-am bucurat apoi să descopăr că Horia este și un actor foarte bun. Nu exagerez cu nimic când spun că atunci când i-am văzut probele mi-a înghețat sângele în vene: am avut sentimentul că îl văd pe Avram Iancu“, a declarat Alin Panc.

Filmările pentru „Avram Iancu – Împotriva imperiului“ au avut loc în perioada 9-15 octombrie și s-au desfășurat în nordul județului Hunedoara, pe lângă localitatea Brad. „Eu, fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum, dar știam. Știam că a fost revoluționarul de la 1848, unul dintre oamenii de căpătâi ai acelor timpuri. Știam că a fost și avocat, o personalitate foarte importantă a Transilvaniei“, a declarat, pentru „Adevărul“, Horia.

Horia Fedorca s-a născut în Satu Mare, la 21 august 1996, a urmat cursurile Facultății de Actorie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București (licență și masterat) și este, din 2020, angajat al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu. Joacă doar roluri importante deja, în majoritatea spectacolelor din repertoriul instituției – „Faust“ (regia: Silviu Purcărete), „Livada de vișini“ (regia: Dumitru Acriș), „Romeo și Julieta“ (regia: Andriy Zholdak), „Trei surori“ și „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“ (regia: Andrei și Andreea Grosu).


Materialul complet poate fi citit pe Adevărul

 

12 comentarii

  1. Numa intreb Răspunde

    Actorasu aesta pricepe la beutură,cică Avram era mangă tăt timpu.

    • Gheorghe Răspunde

      Ar fi multe de lămurit că multe sunt ambalate în roz la cum se predă. Cineva probabil se visează Sergiu Nicolaescu 2.0, altul care se vedea maestru dar a denaturat multe, prea multe lucruri. Și culmea, astea în conștiința publică și acum așa au rămas. E drept că pentru “regia” și “scenariu” de la Lovituție merita un Oscar. Astea bineînțeles la filmele de categoria B.

    • Numa intreb inca odata Răspunde

      Da o personalitate mai putin controversata nu s-a gasit despre care sa se faca film?
      Ce urmeaza? Il ridicam in slavi pe Ceausescu, Stalin, Hitler, Bin laden, Hussein?

  2. Orosz Gyuri Răspunde

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Avram_Iancu de baciu ăsta vorbim ? trebe un boschetar in loc de actor , să fie interpretarea realistă.

  3. Romania Mare Răspunde

    S-a umflat orezul in toti minorotarii. Atatea comentarii rautacioase…invidia e mare, cand minoritarii sunt irelevanti. Tot nu inteleg, de ce plecati din Romania daca nu va convine aici? Nu va tine nimeni, drum bun.

    • Gheorghe Răspunde

      Nu e nici o răutate. Eu am zic că povestea este puternic înflorită și tratată numai dintr-un punct de vedere. Este similar cu cazul mreșalului Antonescu când noi ne-am apucat să denumim bulevarde după el până să luăm pe coajă de la vestici. Nu zic că ei au dreptate dar trebuie ascultate ambele tabere. Asta se cheamă dialog. Ungurii nu s-au apucat acum recent să fabrice filme de propagandă cum facem noi. Oare de ce? Așa că lasă tu treaba cu umflatul orezului și privește critic în oglindă. Asta dacă ai oglindă. Anumite lucruri destul de importante sunt intenționat trecute sub tăcere.

      • Pistike Răspunde

        Noi am apucat de propaganda pe drum de la Mongolia.

        • Gheorghe Răspunde

          Îhîm și văd că deja orezul fermentează de face bule în tine. Că acuși începi să faci ca vaca.

          • Gheorghe

            Eu de la Mongolia vin
            In caruta, de cal trasa.
            Am umplut-o cu varf plin.
            Cand migrez, imi este casa.

          • Gheorghe

            Să-ți pice de bine. Numai să nu râgâi ca de obicei zgomotos. Mestecă lăturile în liniște. Faptul că faci gălăgie nu înseamnă că ai dreptate. Înseamnă doar că ești mai tare pe moment din clanță. Aici acasă. Că de cum treci granița așa frumos turui ungurește ca și Ștef. Aiai, nu ai tu idee ce perfect vorbește! Că eu am auzit! Sau Cosma, altul. Sau Papici. Să continui???? Așa că ciocu mic.

    • @Romania Mare Răspunde

      Hooo nene! Trezeste si mai vezi ce-i si in spatele “povestii nemuritoare” cu care s-a indoctrinat poporul. Deja sari la minoritate. Asta o fost un criminal. Legendele zic ca la Sangatin a omorit doar unguri. In realitate o macelarit tot ce i-o iesit in cale si misca, Roman, mot, ungur, sas, caine pisica, tot.

  4. De aici fiecare înțelege ce vrea Răspunde

    Nu te consuma. E prea mare frustrarea la el ca să aibă loc în cap și pentru ceva minte. Nici o șansă! Și nici nu știi câți sunt cu astfel de blocaje mentale!?😪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.