Ultima actualizare: ieri, 20:40

Locale

Adrian Cozma cere dreptate pentru victimele și urmașii celor deportați după Dictatul de la Viena

Adrian Cozma cere dreptate pentru victimele și urmașii celor care au fost deportați ca urmare a dictatului de la Viena. Într-o intervenție susținută în Camera Deputaților, parlamentarul liberal a cerut explicații cu privire la indemnizația care le revine persoanelor persecutate și pentru copiii acestora în perioada 1940-1945.

,,Nici după ani de zile de când, prin lege votată în Parlament, s-a instituit ”imensa” indemnizație de 175 de lei pentru copiii celor decedați, dispăruți sau exterminați în trenul morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării sau în timp ce a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, această indemnizație rușinoasă nu se acordă pentru că, ce să vezi, statul nu are bani și trebuie să facă economii de undeva!”, a spus Adrian Cozma.

Deputatul a dat ca exemplu comunitatea de moți din județul Satu Mare.

,,În județul Satu Mare, românii din satele de moți au fost pur și simplu expulzați de autoritățile horthyste, casele le-au fost vandalizate, iar averile furate. Vreme de aproape 5 ani, oamenii aceștia  au fost dezrădăcinați și au suferit pierderi materiale și morale, care din păcate, nu au fost reparate după cum s-ar fi cuvenit, invocându-se “criza financiară”. Este ciudat ca rigorile austerității lovesc exact în acești oameni și urmașii lor. O nedreptate nu poate fi vindecată cu o altă nedreptate, iar Guvernul României ar face bine sa aibă grijă și de români, cu atât mai mult, de cei care au fost atât de loviți, cum s-a întâmplat în 1940 și cu moții sătmăreni”, a precizat Cozma.

El a transmis și un mesaj premierului Ciolacu, pe care l-a numit ,,patronul Fabricii de vise”.

,,Acum, pe final de an 2023, când se apropie anul electoral 2024 și când domnul Ciolacu a devenit patronul ”Fabricii de vise” și păcălește populația cu majorări de zeci de procente la pensii și cu majorări istorice la salarii, sper că nu va îndrăzni să încalce legea care aduce un minim de reparație pentru cei care au suferit în una dintre cele mai negre perioade istorice ale României. Fac apel la cei care conduc Guvernul să aplice drepturile prevăzute de lege de la 1 ianuarie 2024. Așa cum găsesc bani pentru oferte electorale, tot așa să găsească și pentru respectarea legii”, a mai spus deputatul Adrian Cozma în intervenția sa.

8 comentarii

  1. x-ulescu Răspunde

    Pai nu trebuiesc platite aceste ,,compensatii …de catre statu care a facut aceste fapte..? Cum au facut nemtii…? de ce trebuie platite de catre statu roman..?

  2. -.- Răspunde

    Cozma asta si-o baut mintile

  3. c-block Răspunde

    În toată legea asta este ceva foarte straniu. Toate țările care au acordat despăgubiri celor nedreptățiți astfel le-au acordat într-o singură tranșă funcție de niște criterii tot așa stabilite prin lege. Numai statul român vrea să acorde o îndemnizație diluată, drept mizerabilă dar lunară celor deportați. Asta ca să nu mai povestim că ce a acordat statul german sau cel maghiar nu se transmite la copii. Acele state au și încheiat socotelile cu cei despăgubiți de cel puțin un deceniu. Se acordă celor deportați și eventual moștenitorilor direcți dacă cei în cauză au decedat prematur. Nu înțeleg ce legătură pot avea cu asta niște persoane care s-au născut la jumate secol distanță de evenimentul neplăcut.

  4. wow Răspunde

    asa este n_au adus in ardeal toti salbatici din munti si acum mai dam si despagubiri super…..fuuuuuuuuuui cozmqlau numai prostii ai in melita,,,,,,,

  5. Aurel Răspunde

    Multe a cerut cozma la viața lui și nimic nu a primit!

  6. Varu Răspunde

    Inițiază o lege pentru a scoate țara asta din mizeria pe care tot voi ați făcut-o,nu tot sta cu mâna întinsă că un condus,se vede că ai fost instruit de foștii securiști in facultatea aia de doi lei.

  7. Norbi Răspunde

    Domnule Cozma, vă rog să-i spuneți fratelui Cristi să-și plătească datoriile. S-a acumulat cam mult

  8. Soso Răspunde

    Asta cu a da bani ..urmasilor..urmasilor nustiu caror deportati..ar trebui sa inceteze !!!! Ce treaba au urmasii cu ce li s-a intamplat stramosilor? Closca a fost stramosul meu si a fost tras pe roata..imi da cineva o indemnizatie si mie? Cati nu au primit indemnizatie de revolutionar si n-au participat la Revolutia din 1989? Mai stoarceti bani domnilor..si asa am ajuns sub fundul sacului!!!!!!!!Refugiatii mai primesc bani? Cum ramane cu cetatenii tarii? Cu ce ii ajutati?Acuma ! Azi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.