Ultima actualizare: azi, 21:27

Locale

În cazul copiilor răciți este necesară administrarea imediată a antipireticelor și a antibioticelor?

În cazul copiilor răciți este necesară administrarea imediată a antipireticelor și a antibioticelor?

Aceasta a fost una dintre întrebările adresate doamnei dr. Micu Chiș Alexandra, cea care s-a alăturat recent echipei medicale a Clinicii West Medica.

În cadrul interviului am primit răspuns și la întrebarea legată de cât timp este necesară administrarea de vitamina D în cazul copiilor.

Doamna doctor a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj și și-a efectuat anii de rezidențiat la Clinica de Pediatrie (Pediatrie II) din Cluj. De asemenea, a lucrat ca medic pediatru de urgență în Franța în cadrul unui schimb de experiență, dar s-a întors acasă din motive familiale. De curând lucrează în cadrul secției de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

I-a plăcut atmosfera din Satu Mare și a considerat că este un loc ideal pentru familia dânsei, motiv pentru care a ales să se mute aici. Este mamă a unui băiețel de trei ani.

Întotdeauna i-a făcut o deosebită plăcere să lucreze cu copiii, motiv pentru care a ales acestă specialitate medicală.

– Este foarte bine să vezi cum copiii se pot recupera rapid după o afecțiune în marea majoritate a cazurilor și este foarte reconfortant să experimentezi asta. În plus, atmosfera este mereu veselă. Deși în multe cazuri cei mici sunt emoționați, încerc mereu să stabilesc o relație de prietenie cu ei.

– De ce este important consultul copiiilor de către un medic pediatru?

– În primul rând, copilul nu este un pacient adult în miniatură, are boli complet diferite, iar acestea variază și în funcție de vârstă. Un bebeluș, un preșcolar sau un copil mai mare are cu totul alte probleme. Spre deosebire de adulți, unde este foarte frecvent ca două sau trei boli să se suprapună, copiii de obicei nu au mai multe afecțiuni în același timp, au o singură boală și este foarte rar să apară diferite boli în același timp. Este foarte important ca eu și părinții să ne înțelegem bine și să lucrăm în echipă pentru ca copiii să se poată recupera cât mai repede. Pediatrii se ocupă doar de copii, și astfel acumulează mai multă experiență cu bolile copiilor. Un medic pediatru cunoaște mai bine nevoile specifice ale copiilor.

– Până la ce vârstă poți duce copilul la pediatru?

– După nașterea lor, până la vârsta de 18 ani, intră în competența noastră a pediatrilor. Intervalul de vârsta 16-18 ani, este considerat la limită, deoarece in acest perioadă pot apărea și bolile specifice adulților.

– Care sunt cele mai frecvente boli ale copiilor?

– Toamnă se întâlnesc mai ales cazuri de răceli, în marea majoritate. Printre acestea se numără cele asociate cu congestia nazală și tusea la bebeluși, care îi sperie cel mai mult pe părinți. Este foarte obișnuit ca copilul să tușească toată noaptea și de aceea apelează la medic. Unele dintre aceste cazuri de răceală sunt infecții virale care nu necesită tratament cu antibiotice.

– Majoritatea cazurilor de răceli sunt însoțite de febră. Ar trebui să i se administreze imediat un antipiretic copilului sau să i se lase sistemul imunitar să funcționeze până la un anumit punct, conform unei tendințe mai noi?

– Depinde de gradul de febră. La un copil altfel sănătos, unde nu există altă istorie de boală, corpul pacientului mic tolerează bine creșterea temperaturii corpului, până la 38-38,5 grade. Dacă este asociată cu o senzație acceptabilă de bine, pentru început ar trebui doar să urmăriți dezvoltarea febrei cu suficientă atenție, nu este necesar să recurgeți imediat la antipiretice. Dacă, în schimb, are o febră înaltă, antipireticele sunt desigur necesare. Nu trebuie să vă fie frică de febră în sine, este un mecanism natural care poate dura până la 3-5 zile în cazul unei infecții virale și nu este necesar altceva decât tratamentul simptomatic al pacientului. Acest lucru va îmbunătăți, de asemenea și imunitatea. Foarte importantă, în caz de febră, este hidratarea. Copilul ar trebui să bea multă apă, ceai și alte lichide în acesta perioadă.

– Cum putem întări sistemul imunitar al copiilor? Este necesar să se administreze vitamine suplimentare?

– Un copil sănătos cu o alimenție variată teoretic nu are nevoie de vitamine suplimentare. Excepție de la aceasta este vitamina D, pe care fiecare copil trebuie să o ia obligatoriu până la vârsta de doi ani și este recomandată până la vârsta de 12 ani, cu excepția lunilor de vară. Pe de altă parte, anumite vitamine sunt recomandate acelor copii, indiferent de motive, care nu mănâncă corespunzător, dar cu siguranță merită să ceri sfatul unui specialist inainte de a recurge la adminstrarea oricărei vitamine.

– Când trebuie neapărat să consultăm un medic pediatru cu o problemă și cât timp poate părintele să trateze boala acasă?

– Dacă am mai vorbit despre febră, atunci in caz de febră mare persistentă trebuie neapărat să-i duceți pe cei mici la pediatru. În cazul oricărui tip de febră sub vârsta de șase luni, se recomandă consultarea unui specialist. Până la vârsta de un an, copiii sunt încă foarte sensibili și predispuși la infecții și boli, așa că este mai bine să consultați un medic în cazul oricărei probleme. La o vârstă mai mare, când sunt deja în comunități, iar răceala are un curs ușor, părintele ce poate avea deja o oarecare experiență legată de afecțiunile copilului, îi poate supraveghea chiar și acasă. Cu toate acestea, dacă situația se înrăutățește, de exemplu, nu vrea să mănânce, doarme toată ziua, e letargic, ar trebui să consultați un medic.

– Ce greșeli se fac în tratamentul medical al copiilor în zilele noastre?

– Ceea ce am experimentat este că mulți profesioniști din domeniul medical schimbă foarte repede metoda de tratament în timpul unei boli, fără a lăsa timp pentru ca medicamentul să își facă efectul. O altă cauză de îngrijorare este că apelează prea devreme la tratamentul cu antibiotice, mai ales în cazul copiilor mici. Copiii duși la medic cu tuse puternică sunt foarte mulți in acest anotimp. În cazul unei răceli de natură virală, tusea poate dura până la 2-4 săptămâni. Medicul curant folosește adesea antibiotice fără motiv sau la cererea părintelui, chiar dacă copilul nu are febră, nu există modificări deosebite, sau nu există analize care să susțină acest lucru. Multe cazuri de tuse nici măcar nu sunt cauzate de o răceală, ci pot fi determinate spre exemplu de o alergie. Tratamentul cu antibiotice creează un fel de fals sentiment de siguranță atât pentru medic, cât și pentru părinte, care poate avea efecte pe termen lung asupra organismului copilului – ca să nu mai vorbim de posibila dezvoltare a rezistenței. Dacă antibioticele sunt cu adevărat necesare în cazuri de infecții severe sau pneumonie, atunci trebuie recurs la tipuri din ce în ce mai puternice de medicamente pentru a-și face efectul. Din păcate, suntem deja generația, inclusiv adulții, la care rezistența la antibiotice este foarte mare. Procesul de recuperare a copilului bolnav trebuie urmat de o eventuală examinare de control, daca se constată că starea lui nu se imbunătășeste semnificativ în câteva zile.

Puteți face o programare personal la sediul Clinicii West Medica din Satu Mare, str. Careiului, nr. 3, sau telefonic la 0261-769725, 0361-409222 sau 0745-572099.

2 comentarii

  1. Nae Răspunde

    Deci dații antipiretice, apoi daca nu ține……

  2. vadimT Răspunde

    sigur, sigur
    si altceva mai stiti? pt asta nu trebuie sa faci facultate, stiu si eu sa-i dau antibiotic cand tuseste . cu care firma aveti contract de excursii , ca si bonus?
    dar mai incolo ce-i dai? poate un vaccin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.