Ultima actualizare: ieri, 20:55

Locale

Continuă nebunia în vama Halmeu. Se caută soluții pentru fluidizarea traficului

Continuă nebunia în vama Halmeu. În aceste momente șoferii de camioane au de așteptat chiar și 12 ore la coadă, iar polițiștii de frontieră anunță că se caută soluții pentru fluidizarea traficului.

Ținând cont de timpii crescuți de așteptare la automarfare înregistrați pe sensul de ieșire din România către Ucraina în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au fost intensificate discuțiile prin intermediul canalelor de cooperare cu omologii ucraineni pentru identificarea unor soluții astfel încât să se poată asigura o fluidizare a traficului transfrontalier pentru transportatorii de marfă, informează reprezentanții Poliției de Frontieră.

Acest lucru este impus de faptul că formalitățile de control la frontieră, în România, sunt condiționate de capacitatea autorităților ucrainene de a prelua şi procesa camioane.

Redăm, mai jos, comunicatul transmis de Poliția de Frontieră:

,,Referitor la atribuţiile instituţiei noastre, precizăm că se lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu, fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor. De asemenea, s-a suplimentat personalul care desfășoară formalitățile de control, dar este important de ştiut că, dată fiind frontiera cu un stat non UE, controlul în PTF Halmeu este multiplu, respectiv control vamal, fito-sanitar, sanitar veterinar, controlul rovinietei, precum și cel al greutății încărcăturii camioanelor, conform normelor prevăzute de lege.

Conform legislaţiei, staționarea camioanelor este posibilă doar în afara localităților, însă, ţinând cont de numărul foarte mare de automarfare care așteaptă să iasă din România prin PTF Halmeu, coloana formată de acestea îngreunează vizibil circulația rutieră în localitățile adiacente punctului de trecere a frontierei (Halmeu, Turulung și Drăgușeni) pe DN 1C până la intersecția cu DE 58. Din acest motiv, polițiștii de frontieră sătmăreni, în cooperare cu echipaje din cadrul IPJ Satu Mare și IJJ Satu Mare acţionează permanent în zonă pentru fluidizarea traficului și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Reamintim faptul că, de la sfârșitul săptămânii trecute, în contextul protestelor transportatorilor de marfă din Polonia și Slovacia transportatorii de marfă ucraineni și-au reconfigurat traseul spre Ucraina, pe circuitul Ungaria – România – Ucraina. Mai mult, perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă generează o intensificare semnificativă a traficului de mărfuri, iar conducătorii de autocamioane au obligația de a respecta și legislația cu privire la numărul orelor de șofat și de odihnă.

În acest moment, prin Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu timpul de aşteptare pentru automarfare este de aproximativ 720 de minute”.


CITEȘTE ȘI:

Un comentariu

  1. Iulian Câcău Răspunde

    De vina e incompetenta Politiei de Frontiera. Demisia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.